Tarih:24 Nisan 2024
motosiklet kış lastiği

Motosiklet için Kış Lastiği Zorunlu mudur?

birevim faizsiz araba

Kış mevsiminde özellikle trafikte çok fazla faaliyet gösteren sürücüler için kış lastiği konusu çok önemlidir. 2023 yılı için kış lastiği uygulaması ne zaman başladı? Hususi araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu var mı? Kış lastiği kullanmamanın cezası nedir? gibi sorular merak edilen sorular arasındadır.

Kış lastiği kullanmak hem araç sürücüleri, hem yolcular hem de elbette yaya güvenliği için son derece mühim bir konudur. Kış lastiği kullanarak, karlı, buzlu ve yağmurlu zeminlerde daha iyi yol tutuşu sağlarsınız. Aracınızın kış mevsiminde takılı olması gereken kış lastikleri mevcut değilse çeşitli zorluklarla karşılaşırsınız. Bu zorluklar çoğu zaman hayati problemlere yol açabilir. Zamanında kullanılmayan kış lastiği hem can güvenliği açısından sakıncalı hem de cezai olarak problemlere yol açar. Bu nedenle sürücülere zorunlu kılınmıştır.

Peki kış lastiği zorunluluğu hangi tarihlerde başlayıp bitiyor? Trafikte zorunlu tutulan kış lastiği takmayan sürücüler ne gibi cezalarla karşılaşıyor? Bu durumla karılaşmak istemiyorsanız aracınızın lastiklerini değiştirmeniz gerekiyor.

Kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık 2022 tarihinde başladı, 1 Nisan 2023 tarihine kadar da devam edecek. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için geçerli bir uygulama olduğunu belirtelim. Ticari statüde bulunmayan araçların kış lastiği uygulaması bulundukları ilin valiliği tarafından açıklanıyor. Kurala uymamanın para cezası 2022 yılı için 1152 TL olarak belirlenmiştir.

Kış Lastiği Zorunlu mu?

Kış lastiği, ticari araçlar için zorunlu bir uygulamadır. Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici ve ticari araçların tümü kış lastiği takmalıdır. Kısacası yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm araçların kış lastiği taktırması gereklidir. Bulunduğunuz bölgenin kış şartlarını göz önüne alırsanız, hususi araçların da can güvenliği için kış lastiği kullanması önerilir. Sorunsuz bir seyahat için kış lastiği taktırmak önemlidir. Bu hem kendi güvenlikleri hem de yayaların güvenliği, can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesini sağlar. Kış lastiği kullanmayan araçların karlı ve yağmurlu havalarda çok zorlandıkları bilinir. Özellikle kaygan yolda, fren sistemi etkilenir. Kış lastiği kullanmak, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerine göre daha iyi bir yol tutuş sağlar.

Kış lastiği zorunlu mu sorusuna dönecek olursak, verilebilecek en uygun cevap, ticari araçlar için zorunlu olduğudur. Tanker, kamyon, çekici, otobüs gibi büyük araçların tüm lastikleri ile minibüs, kamyonet ve ticari otomobillerin tüm lastikleri ve yedek lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

Motosikletler için Kış Lastiği Gerekli mi?

Kış lastiklerinin kullanılma amacı, sıcaklıkların düşmesi, özellikle eksilerde seyreden hava koşullarında yolda tutunma ve güvenlik imkanı sağlamasıdır. Kış lastiklerinin yapısı, esnekliğini ve yumuşaklığı koruyan özel bir malzemeden, kauçuktan üretilir.

Motosikletler, kış lastikleri kullandıkları taktirde, karlı, ıslak, buzlu ve soğuk zeminlerde yüksek performans gösterir. Yazlık lastiklerle kış mevsiminde sağlıklı bir sürüş sağlanamaz. Kışlık lastiklerde vakum adı verilen lastiklerin dişlerindeki özel kanallar buzlu zeminlerde tutunmayı sağlar. Lastiklerin kış lastiği olduğunu anlamak için, yanak kısmında ‘M+S’ ya da ‘3PMSF’ gibi ibarelere bakabilirsiniz.

Kış lastiği motosikletler için zorunlu tutulmasa da, kış aylarında virajlar göz önüne alındığında kışlık lastiklerin önemi ortaya çıkar. Virajlarda kaymayı engelleyen ve vakum denilen özel kanallar lastiğin kenarında bulunur. Hava sıcaklığı eksilere düştüğünde, motosikletinize bu lastikleri takmanız önerilir. Mevsim koşullarına göre kış lastiği kullanmak her zaman daha avantajlıdır. Ancak yukarıda da dediğimiz gibi ticari araçlar, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar kış lastiği kullanmada zorunlu, hususi araçlar ise zorunlu değildir.

Hususi Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması Zorunlu mu?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, bulundukları ilin hava ve iklim koşullarına bağlı olarak belirli dönemler için zorunlu tutuluyor.

Ticari olmayan şahsi araçlar için kış lastiği uygulaması ise zorunlu değildir. Şahsi araçlara kendi can ve mal güvenlikleri için kış lastiği takmaları önerilir. Toplu taşıma yapan, şehir içi ya da şehirlerarası otobüsler, mevsim şartları gereğince kış lastiklerinin olup olmadığı kontrol edilecek.

Ayrıca, kış lastiklerinin dışında çekme halatı, yangın söndürme tüpünün bulunup bulunmadığı, ışık far sisteminde herhangi bir aksaklığın olup olmadığı kontrol edilecekler arasında bulunuyor. Yapılan kontrollerde herhangi bir eksikliği olan araçların çıkışına izin verilmeyeceği belirtiliyor.

Kış Lastiği Kullanmak Neden Önemli?

Kış mevsiminde, hava sıcaklığı belli bir derecenin altına indiğinde, kış lastiği kullanılması hususunda uyarılar yapılır. Yolcu, yük taşıyan ve ticari araçlar sıcaklığın eksi yedi dereceye indiği yerlerde kış lastiği kullanmakla yükümlüdür. Aksi takdirde yasal olarak cezalarla karşılaşırlar.

Kış lastiği kullanmak, ıslak zeminde aracınızın kayma riskini minimuma indirir. Bu lastiklerin, yola tutunma ve yolu kavrama gücü diğer lastiklere oranla çok fazladır. Daha güvenli bir sürüş ve daha az kaza ile karşılaşma oranı sağlayan kış lastikleri, ıslak veya kaygan yolda fren mesafesini kısaltır. Özellikle karlı, buzlu, sağanak yağmur altında ve çamurlu yüzeylerde sizin ve aracınızın güvenliğine büyük katkı sağlar. Eğer kısa maddeler halinde yazmak gerekirse, kış lastiği:

  • Hava sıcaklığının eksi yedi derecenin altında seyreden bölgelerde,
  • Sürücünün ikamet ettiği, sık sık yağmur, buzlanma ve kar olaylarının görüldüğü bölgelerde,
  • Dağlık, engebeli, çamurlu ve zor arazilerde,
  • Düzenli olarak araçla doğa sporları yapılan bölgelerde,

Kış lastiği kullanmak son derece önemlidir. Sizin, yakınlarınızın ve yayaların güvenliği için kurallara uyarak hareket edilmelidir. Kış lastikleri, yaz lastiklerine göre yol tutuş ve kavrama özellikleri açısından çok daha güvenlidir.

İlginizi Çekebilir: https://www.birarabam.com/blog/kis-lastigi-ne-zaman-takilir-kimlere-zorunludur/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir