Tarih:15 Mayıs 2024
Engelli Araç İndirimi

Engelli Araç İndirimi Ne Kadar?

birevim faizsiz araba

2023 yılında engelli araç fiyatları güncellendi. Yeni yılın ilk gününde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limitinde de artış yapıldı. Engelli vatandaşların yakından takip ettiği oranlar belirlendi. Muafiyet limiti yüzde 122 oranında arttırılarak 450 bin 500 TL’den, 1 milyon 4 bin 200 TL’ye çıkarıldı. Böylece, limit arttırılarak engelli araçların muafiyetli satışının önü açılmış oldu.

Birçok engelli vatandaş araç alımlarında düzenleme bekliyordu. Bekledikleri haber yeni yılın ilk günlerinde geldi. Muafiyetli araç alımlarında uygulanan limit yeniden değerlendirildi. Oran yüzde 122 arttırıldı. 450 bin 500 TL olan limit, 1 milyon 4 bin 200 TL’ye çıkarıldı. Böylece engelli vatandaşlar araç alımlarında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’nun 7/2 maddesine göre özel tüketim vergisi indiriminden yararlanabilecekler.

Engelli kişiler, ÖTV indiriminden yararlanmak isterlerse, yüzde olarak belli bir oranda engele sahip olmaları gerekir.

Engelli Araç Limiti Ne Kadar Oldu? 2023 Yılında ÖTV Muafiyeti Ne Kadar?

Otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) matrah güncellemesi yapılmıştı. Ancak bu güncelleme engelli vatandaşlara özel ÖTV muafiyetli araçlara yansıtılmamıştı.

Araç fiyatları geçmiş yıllardan bu yana artıyor. Bu artışlarla birlikte 450- 500 bin TL’den satılan araçlar ÖTV muafiyetli olarak alınabiliyordu. Önceki yıllarda ÖTV muafiyeti ile alınabilecek araçların model sayısı 10’u geçmezdi. Ancak son düzenleme ile birlikte engelli bireylerin araç seçim şansı arttırıldı. Böylece birçok markanın SUV modelleri de listeye dahil edildi.

Geniş ve yerden yüksek olan 2023 SUV engelli araç modelleri listesi, hem daha konforlu bir kullanım hem de müşterilerin ihtiyaçlarını karşılaması açısından tercih ediliyor. Birçok kişi bu nedenlerle 2023 ÖTV muafiyetinden yararlanmak istiyor.

Şu anki fiyatlarla SUV engelli araçların farklı marka ve modelleri bulunuyor. 2023 SUV engelli araç listesi şu şekilde: Suzuki, Honda, Volkswagen, Seat, Opel, Peugeot, Citroen, Toyata, Dacia, Hyundai, Fiat, Renault, Kia, MG, Skoda, Seat ve Ford markaları 2023 SUV engelli araç listesinde yer alan otomobillerdir.

Devletin belirlediği limit dışında, 2023 yılı ÖTV muafiyetli araç almak isteyenler bazı sınırlamalarla karşılaşabilir. Çünkü bazı markaların ÖTV muafiyet limiti dahilinde olsa da her otomobil engelli araç listesinde yer almıyor olabilir. Eğer 2023 yılı ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç almak istiyorsanız, hem zamları göz önünde bulundurmalısınız hem de engelli araç listesinin güncelliğini takip etmeniz gerekir.

Engelli ÖTV İndirimi Hesaplaması Nasıl Yapılır? 

Engelli ÖTV indirimi hesaplaması yapılırken kişilerin engel derecesi göz önüne alınarak vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılır. Yüzde 90 ve üzerinde engeli olan kişiler ÖTV’siz araç satın alabilirler. Eğer kişi yüzde 40-89 arasında ise sıfır araç alırken ÖTV indirimi bu kez yüzde 26.3 oranında uygulanır. KDV ödemesi ise yüzde 15.24 gerçekleşir. Engel durumu yüzde 40 olan birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması zorunluluğu vardır. Aynı zamanda sürücü belgesine de ihtiyaç vardır.

2023 yılı itibari ile engelli araç fiyatları belirlendi. Toyota, Skoda, Ford, Fiat, Seat, Opel, Volkswagen ve Hyundai gibi pek çok marka yeni fiyat listesi yayınladı. 2023 yılı başında belirlenen bu fiyatlar, engelli ÖTV indirimi ile birlikte, engelli vatandaşlara birçok avantaj sunuyor.

ÖTV İndirimi Araçlar Hesaplanırken Hangi Yöntemler Kullanılır?

  • Engelli araç indirimi hesaplaması yapılırken aracın ham fiyatına ÖTV uygulaması yapılır. Ham fiyat ile ÖTV fiyatı toplanır. Toplam tutarın KDV’si eklenir.
  • KDV indirimi, araç satın alırken faydalanabileceğiniz indirimlerden biridir. %18 olan KDV, engelli indirimi ile birlikte %15’e düşer.

Tüm bu indirimlerin ardından, KDV ve ÖTV’ye yapılan indirimlerle birlikte, satın almak istediğiniz araca %30-32 arasında bir avantajla sahip olabilirsiniz.

Engellik Oranı Nedir?

Engelli kişiler, ÖTV muafiyetinden faydalanmak isterlerse, ilk olarak engel durumlarını beyan etmek için bir sağlık kuruluşuna gitmeliler. ‘ÖTV istisnalı araç kullanabilir’ ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ile araçlarını alabilirler.

Alınan sağlık raporunda engel durumu yüzde 90’ın üzerinde ise şartsız muafiyet sağlanır. Engel durumu raporda yüzde 90’ının altındaysa, alınacak otomobilin sadece engellerine yönelik düzenleme yaparak ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir.

Yüzde 90’ın altında engel oranı bulunan sürücülerin kendi araçlarını kullanabilmesi için TSE onaylı bir aparat düzenlemesi yapılmalıdır. Eğer yüzde 90 üzerinde engeli olan bir sürücü varsa aracını yakınlık derecesine bakılmaksızın herkes kullanabilir.

Yüzde 40-89 Arası Engelli Oranı

Kişilerin engellilik oranı %40-89 arasında ise sıfır araç alınması düşünülüyorsa ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanır. KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında tutulur.

Sürücünün yüzde 40 engeli bulunuyorsa ÖTV indirimli araç alabilmesi için 18 yaşından büyük olması gerekli. Elbette bunun yanında bir de ehliyeti olmalıdır.

2023 Engelli Araç Alım Satım Şartları Nelerdir?

Engelli raporu yüzde 40 olanlar için araç alım şartları; 18 yaşını doldurmuş olmak, ehliyet sahibi olmak ve araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa ‘Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır’ ibaresi olmalı. Bunların yanında raporda bulunması gereken bir diğer ibare de ‘otomatik vitesli araç kullanabilir’ ya da ‘otomatik vitesli araç kullanamaz’ ibaresidir.

Engelli raporu yüzde 40- 89 arasında olanlar için aranan şartlar; ‘Sürücü belgesi alabilir’ ibaresi, araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda ‘Tertibatlı araç kullanır’ ibaresi bulunmasıdır.

Engelli raporu yüzde 90 olanlar için aranan şartlar arasında 18 yaş sınırı bulunmaz. Ancak yüzde 90 ve üzeri engelli raporu olanlar aracı kendileri almak zorunda değildir. Aile üyeleri de (vasi kararı ile) satın alabilir. Aldıkları raporun üzerinde ‘ÖTV istisnalı araç kullanabilir’ ibaresinin olması da zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir