Tarih:15 Mayıs 2024
Araba Modelleri

Türkiye’de ve Dünyada En Çok Satan Araba Modelleri

birevim faizsiz araba

Dünyada bu güne kadar binlerce araç markası ve modeli piyasaya sürülmüştür. Bunlardan bazıları çok fazla tercih edilirken bazıları ise kaybolup gitmiştir. Ancak yıllardır Türkiye’de ve dünyada en çok satan araba modelleri bulunmaktadır.

Ülkemizde ve dünyada en çok satan araba modelleri, birçok kişinin tercihleri göz önüne alınarak yapılmıştır.

Dünyada En Çok Satılan Araba Modelleri

Dünya genelinde birçok araba markası bulunmaktadır. Bu markaların kimisi çok fazla satılsa da kimisi az satış yapmaktadır. Dünyada en çok satan araba modelleri ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

Ford Model T

Ford markasının tüm parçalarını kendi ürettiği bir aracı olan Model T, dünyada ilk seri üretim yapan otomobillerden biridir. Araç bu sayede diğer üretim araçlarının da yolunu açmıştır. Toplamda 15 milyondan fazla satış yaparak bu rakamlara ulaşan ilk otomobil olarak tarihe geçmiştir.

Ford Fiesta

Ford Fiesta, günümüze kadar İngiltere’de en çok satan otomobil markası olmuştur. Hatta bazı kişiler bu durumu tasvir etmek için şuana kadar satılan Fiesta’ları sıralarsak İngiltere’yi iki kez turlayacağını belirtmektedir. Toplamda 16 milyondan daha fazla satış yapan bu model, yıllardır Avrupa’da en çok satan otomobiller arasında yer almaktadır.

Lada Classic

Fiat 126 ile aynı platformda olan Lada Classic, yıllarca eski Sovyet ülkelerinde ve Avrupa’da en çok satanlar arasında yer almıştır. 17 milyondan fazla satıldığı söylensen de satış rakamlarının daha fazla olduğu düşünülmektedir.

Opel Corsa

40 yıldır satışta olan Opel Corsa, çeşitli tasarımları ile 18 milyondan fazla satış yapmıştır. Opel için Corsa ve Astra modelleri tam olarak bel kemiği konumundadır.

Volkswagen Beetle

Zamanında markaya çağ atlatan ve Amerika pazarında satış rekorları kıran Beetle, 21 milyonun üzerinde satış gerçekleştirmiştir. 1990 yıllarında rekor kırarak en çok satan otomobil olsa da günümüzde pek popüler değildir.

Volkswagen Passat

Türkiye’de de oldukça fazla satış yapan Volkswagen Passat, dünya genelinde de yaklaşık olarak 23 milyon satış yapmıştır. Önden çekişli, önden motorlu ya da dört tekerlekten çekişli olarak çalışması, tercih edilme sebeplerinin başında gelmektedir. Ancak 2022 yılı itibari ile VW Passat, yeni bir nesil ile satışa çıkmayacaktır.

Honda Civic

Yaklaşık olarak 50 yıldır satışta olan Honda Civic, 24 milyondan fazla satış yapmıştır. Ayrıca Civic, markanın motosiklet üretiminden sonra ürettiği ilk otomobildir. 11 farklı nesilde olan model, uzun yıllar boyunca sektörde olacak gibi duruyor.

Volkswagen Golf

Golf modeli Volkswagen için oldukça önemlidir. Bu model marka için yeni bir dönem başlatmıştır ve 35 milyon satılmıştır. Volkswagen Golf, ayrıca dünyada önden ve dört tekerlekten çekiş sunan ilk otomobildir.

Ford F Serisi

Ford F Serisi, 1984 yılından bu yana başlayan üretimine F-150 ile devam etmektedir. Tarih boyunca 40 milyonun üzerinde satış yaparak en çok satan ikinci model olarak tarihe geçmiştir. Satış rakamlarının en yüksek olduğu bölge ise Kuzey Amerika bölgesidir.

Toyota Corolla

Yıllardır otomobil devlerinin Amerika ve Alman markalarının dahi geçemediği Toyota, uygun fiyatı ile halk arabası olarak anılmaktadır. Model kendini yaklaşık olarak 55 yıldır güncelleyerek zirvede yer almaktadır. Günümüze kadar 50 milyondan fazla satış yapan model, 22 yıldır dünyanın en çok satan otomobilidir. Her kitleye uyan ve fiyat performans otomobili olan Toyota Corolla, zirveden kolay bir şekilde inmeyecek gibi durmaktadır.

Türkiye’de En Çok Satan Araba Modelleri

Türkiye’de en çok satılan araba modellerinin başında Fiat Egea Sedan gelmektedir. Fiat’ın en çok satan marka olması şaşırtıcı değildir çünkü Egea, sene içerisinde en çok tercih edilen araçların başında gelmektedir. Renault ile Fiat arasındaki fark kolay bir şekilde kapanacak değildir. Türkiye’de en çok satan araba modelleri ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Fiat, 142.187 satış,
  2. Renault 88.762 satış,
  3. Ford 77.786 satış,
  4. Volkswagen 64.013 satış,
  5. Peugeot 58.875 satış,
  6. Opel 54.825 satış,
  7. Citroen 44.926 satış,
  8. Hyundai 41.739 satış,
  9. Toyota 35.076 satış,
  10. Dacia 32.191 satış.

Türkiye’de Eylül Ayında En Çok Tercih Edilen Araba Modelleri

Eylül ayı içerisinde en çok tercih edilen araba modellerinin başında Fiat Egea Sedan bulunmaktadır. Fiat ağustos ayında üretim yapmadığı için bu listeye girememiştir. Piyasanın en çok tercih edilen otomobili yeniden satışa başlayınca tüketicilerin ilgisini çekmiştir ve eylül ayında zirveyi görmüştür. Tesla Model Y ise eylül ayında en çok satan 3. Otomobil olarak kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Eylül ayı içerisinde en çok satılan araba modelleri ile ilgili sıralama yapacak olursak;

Fiat Egea Sedan 6.365 satış,

Fiat Egea Cross 4.869 satış,

Tesla Model Y           4.700 satış,

Renault Clio 4.606 satış,

Renault Megane 3.244 satış,

Togg T10X V2           2.204 satış,

Hyundai i20 2.153 satış,

Chery Tiggo 8 Pro 2.110 satış,

Peugeot 2008  2.045 satış,

Chery Omoda 5 1.769 satış.

Türkiye’de Eylül Ayında Satılan Toplam Araç Sayısı

ODMD’nin paylaştığı verilere göre eylül ayı içerisinde toplam 96 bin 793 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşmiştir. Bu sayı, geçtiğimiz yılın eylül ayına oranla %55.9 daha fazladır. Ayrıca bu sayı son 10 yıllık dönem ortalamasının da %58.1 fazlasına denk gelmektedir. Paylaşılan veriler yılın başından beri 857 bin 575 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleştiğini göstermektedir.

Bu sayılar, gün geçtikçe satılan araç sayısına göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de eylül ayında satılan araç sayısı, diğer yılın eylül ayına oranla daha fazladır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir