Tarih:29 Nisan 2024
Ehliyet Sınavı

2024 Ehliyet Sınavı Tarihleri! Ehliyet Sınavı İçin Gerekli Belgeler

birevim faizsiz araba

2024 yılında ehliyet sınavı tarihlerini birçok kişi araştırıyor. Bu yazımızda sizlere ehliyet sınavı ile ilgili merak ettiklerinizi paylaşıyoruz.

2024 ehliyet sınavı ne zaman? Ehliyet sınavları için ayın 1’i ile 10’u arasında başvurular alınıyor. Sürücü adayları, kursun yaptığı eğitim planı doğrultusunda teorik eğitim desteğinden yararlanır. Teorik sınav tarihi oluşturulurken e-sınav merkezlerindeki yoğunluk durumuna göre randevu verecektir. Direksiyon sınavları da MEB tarafından belirlenir. Direksiyon sınavları sadece hafta sonları yapılır. Teorik sınavı geçemeyen aday direksiyon sınavına giremeyecektir.

Elektronik Sınav Tarihleri Nasıl Belirlenir?

Ehliyet almak isteyen kişilerin ilk olarak sürücü kursu başvuru yapması gerekir. Sürücü adayı teorik eğitimini aldıktan sonra sürücü başvuru yaptığı bölgedeki e-sınav merkezlerinde sınava girecektir. Sürücü kursunun kursiyere vermiş olduğu teorik ders 10-20 gün içerisinde tamamlanır. Sınav tamamen dijital ortamda yapılmaktadır.

Direksiyon Sonuçları Hemen Açıklanır Mı?

Eski dönemlerde direksiyon sınav sonuçlarını gözetmenler sürücü kursuna verirken yeni düzenlemeyle beraber artık direksiyon sınavlarının puanlamaları anında tablet üzerinden görebilirsiniz.

Ehliyet Almak İçin Hangi Şartlar Aranır?

Ehliyet almanın üç şartı yer alıyor. Bunlardan birinci şart ehliyet almak için uygun yaşta olmanızdır. Ayrıca yaşınız tutsa bile her ehliyet sınıfı için başvuru gerçekleştirilmemektedir. Bazı ehliyetler deneyim ister.

Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

2024 yılında ehliyet almak için gerekli belgeler şu şekildedir;

  • Nüfus cüzdanınızın fotokopisi
  • 1 Adet fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Sicil kaydı
  • Öğrenim belgesi

Ehliyet Belgesi Olanlar Teorik Sınava Girer Mi?

Ehliyet belgesi olan teorik sınava girmeyecektir. Sadece direksiyon sınavına girmek yeterli olacaktır.

Direksiyon Sınavından Kalırsam Ne Olacak?

Sınavlardan kalmak kursiyerlerin istemediği bir şeydir. Teorik sınav ve direksiyon için dört tane kalma hakkınız bulunmaktadır. Sizde kendinizi yetersiz hissediyorsanız sürücü kursunuz üzerinden ekstra ders talebinde bulunabilirsiniz.

Sınav Sonrasında Ehliyetimi Ne Zaman Alabilirim?

Yazılı ve direksiyon sınavından başarılı olmanız durumunda sürücü kursunun hazırlayacağı İlçe Milli Eğitimin onaylayacağı ehliyet sertifikaları kısa sürede alınabilir. Sertifikanızı aldıktan sonra randevu almak koşuluyla trafik tescil birimlerinden sertifikanızı dönüştürebilirsiniz. Ehliyetiniz PTT üzerinden evinize yollanıncaya kadar 30 gün geçerli geçici belge verilir. Bu belge ile trafikte ilerleyebilirsiniz.

E-sınav Kaç Dakika Sürer?

Teorik sınav 45 dakika sürer. Sınav içerisinde toplam 50 soru sorulur. En az 35 doğru cevap vermeniz gerekir. Yanlışlar doğru cevapları etkilememektedir.

Direksiyon Sınavı Ne Kadar Sürer?

Direksiyon sınavı 5 toplam 35 dakika sürmektedir. Sürücü adayına ilk beş dakika içerisinde kullanacağı aracın iç ve dış donanımlarıyla ilgili sorular sorulur. Bu sorulara doğru cevap verdiğiniz zaman ikinci adıma geçilir. Sürücü adayı bu sınavda kendini ispat etmek zorundadır.

Sürücü Kursuna Gitmeden Ehliyet Alınır Mı?

Ehliyet almak için sürücü kursuna gitmeniz gerekir. Sürücü kursunda verilen eğitimlere resmi olarak katılmalısınız. Sürücü kursunda direksiyon ve teorik sınav olarak iki tür eğitim alınmaktadır.

e-Sınav Sonucu Ne Zaman Belli Olur?

e-Sınav dijital ortamda yapılır. Sınavın sonuçlarını da ortalama bir saat gibi kısa bir sürede belli olacaktır. Sınavdan geçer not alan sürücü adayı direksiyon sınavına girmeye hak kazanır.

Direksiyon Sınavında Neler Sorulur?

Direksiyon aracın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulacaktır. Sorulara yeterli cevaplar veremeyen aday başarısız sayılacaktır. Sürüş aşamasına geçildiği zaman adayın aynaları kontrol etmesi, emniyet kemerini takması, direksiyon hâkimiyetini sağlaması gerekir.

Ehliyet Sınavında Kaç Soru Sorulur?

Ehliyet sınavında toplam 50 soru bulunuyor. E-sınav içerisinde adaylara 12 ilk yardım, 23 trafik, 9 motor, 6 trafik adabı soruları sorulur. Sınav toplamda 45 dakika sürecektir. Her bir sorunun değeri ise iki puan olarak belirlenir. Elektronik sınavda online olarak sorulara cevap vermelisiniz. Ehliyet sınavı sonucunda minimum 35 doğru yapıp 70 puan alan adaylar yazılı sınavdan başarılı olacaktır.

Direksiyon Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Direksiyon sınavları, ehliyet sınav sonuçları açıklandıktan sonra gerçekleştirilir. Sınavlar için belli bir tarih belirlenmemiştir. En doğru bilgi sürücü kurslarından alınacaktır. Direksiyon sınav sonuçları ise aynı gün sürücü kursundan öğrenilir. Sürücü adayları, direksiyon sınavı giriş belgelerini sınavdan bir gün önce kurstan alabiliyor.

Direksiyon sınavı, eğitmen ve gözetmen eşliğinde uygulamalı olarak gerçekleştirilir. 2016 yılına kadar süresi 30 dakika olarak hesaplanan direksiyon sınavı, 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana 35 dakika sürmektedir.

Yeni Ehliyet Uygulamasının Detayları

1 Ocak 2016 tarihi ile başlayan yeni ehliyet uygulaması ile beraber ehliyetlere Avrupa standardı getirdi. Böylece yurt dışında yaşananların ehliyetinin ülkeye uyumluluk sorunu da ortadan kaldırıldı. İlk iki yıl sistemde aday sürücü olarak kayıtlı olan ehliyet sahiplerinin aday sürücülüğü, süre sonunda kendiliğinden kalkacaktır. Yeni ehliyet uygulaması ile beraber otomatik araç kullanan sürücülerin uygulama sınavları otomatik vitesli araçlarla gerçekleştirilmektedir.

Toplumda en çok merak edilen konular arasında sınıf yükseltmek bulunuyor. Yeni düzenleme, bu durumu kapsamamaktadır. İlk kez ehliyet alacak olanlar ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilen stajyer sürücü olarak kabul ediliyor.

Direksiyon Sınavı Nerede Yapılır?

En çok merak edilen konulardan biriside sınavların nerede gerçekleştirildiğidir. Sınavlar trafiğe açık bir şekilde tamamlanır. Belirlenmiş eğitim ve sınav güzergahlarında gerçekleştirilir. Büyük şehirlerde her ilçenin kendine ait eğitim ve sınav alanı yer almaktadır. Eğitim de sınav da bu alanda gerçekleştirilir.

Direksiyon Sınavını Kazandıktan Sonra Ne Olur?

Direksiyon sınavını kazandığınız zaman sürücü kursu tarafından hazırlanmış olan sertifikalar milli eğitim müdürlüğüne gönderilir. Daha sonra başarınız onaylanıyor ve sertifikanızı aldıktan sonra nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Sertifikalar 10 gün içerisinde hazırlanmaktadır. Ehliyetler ise nüfus müdürlüğüne başvuru gerçekleştirildikten bir hafta sonra adresinize gönderilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir