Tarih:6 Mayıs 2024
A1 Ehliyeti

A1 Ehliyeti Nasıl Alınır, Hangi Tür Araçları Kullanabilir?

birevim faizsiz araba

Sürücü kursuna kayıt olarak A1 ehliyet sınavına girmeniz gerekmektedir. İlk olarak sizlere A1 ehliyetinin ne olduğu konusunda kısaca bilgi verelim. A1 ehliyeti nedir? Özellikle A1 ehliyeti almak isteyen kişiler nasıl alacağına ve ne tür araçları kullanabileceğini merak edebilir.? A1 ehliyeti, diğer bir adı ile A1 sürücü belgesi, motosiklet kullanmak isteyen kişilere verilen bir ehliyet türüdür. Dolayısıyla motosiklet kullanmak isteyen kişiler bu ehliyeti muhakkak almalıdır. Aksi takdirde ehliyetsiz motosiklet kullanan sürücüler ceza ödeme durumunda kalabilirler.

A1 ehliyeti almak için bir sürücü kursuna kayıt olmanız gerekiyor. Ardından burada zorunlu olarak pratik ve teorik eğitimler almalısınız. Eğitimden sonra A1 ehliyet sınavına (e-sınav) girerek başarılı bir şekilde sınavdan geçmeniz gerekiyor. Sınavdan başarılı olan adaylar direksiyon eğitimi alıyor. Bu süreçte isteyen kişiler kendi motosikleti ile direksiyon eğitimi alabilir. Bütün bu süreci başarı ile tamamlayan kişiler belgeler ve dosya ile beraber nüfus müdürlüğüne giderek A1 ehliyet alma işlemlerini tamamlayabilir.

Yeni sürücü belgeniz size 2 hafta içerisinde kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Aynı zamanda motosiklet kullanmak isteyen kişiler bu ehliyeti almalıdır. Motosikletlerde ehliyet sınıfları tekerlek sayısı ve silindir hacmi gibi özellikler gözetilerek verilir. 125 CC denilen motor, silindir hacmi olarak tanımlanır. A1 ehliyetin kullanabileceği araçları sizlere madde madde anlatacağız.

A Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyet, 35 KW geçen motosikletleri kapsayan bir ehliyet sınıfıdır. 24 yaşının altında olan kişilerde en az 2 sene A2 sınıfı deneyimi aranıyor. 24 yaşın üzerinde olan kişilerde ise herhangi bir koşul aranmıyor ve süresi 10 sene olarak geçiyor. Günümüzde motosiklet kullanmak isteyenle A ehliyet nedir? sorusuna yanıt arıyor. Motosiklet ehliyeti için 2, 3 ya da 4 tekerli motosiklet ehliyetleri arasından bir tercih yapmanız gerekiyor.

Toplamda 5 sınıfa ayrılmış seçenekten 2 ve 3 tekerli motosikletler için belirli olan sürücü belgesi türü A1 sınıfı ehliyetidir. Dolayısıyla yetkili kurumlar aracılığıyla verilen bir ehliyet türüdür ve karayolu üzerinde kullanılabilen motorlu veya motorsuz araçların idare edilmesine olanak sağlar. Aynı zamanda resmi bir belge olarak kimlik görevi görmektedir.

Hangi Tür Araçları Kullanabilir?

A1 ehliyet sınıfı için kullanılabilecek araçları sizlere kısaca anlatacağız. A1 ehliyet, 11 KW geçmeyen motosikleti kapsamaktadır. Aynı zamanda 3 tekerli motosikletler için 15 KW sınır bulunmaktadır. A1 ehliyetinde geçerlilik süresi 10 sene olarak belirlenmiştir. Peki, A1 ehliyet hangi tür araçları kullanabilir?

  • A1 ehliyeti olan kişiler 2 ya da 3 tekerli motosikletleri kullanabilir.
  • KW sınırının 10 katı kilogram değerini aşmayacak şekilde sepetsiz ya da sepetli olabilir.
  • Kullanılacak 3 tekerlekli motosiklet 15 KW sınırını aşamaz. Ayrıca A1 sürücü sınıf ehliyeti olan kişiler M sınıfı ehliyetin kullandığı araçları da kullanabilir.
  • A1 ehliyette motor özellikleri bulunmaktadır. Dolayısıyla alınacak motorun A1 ehliyet sınavına dahil olup olmadığını bilmiyorsanız hangi ehliyet sınıfını almanız konusunda yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

A1 Ehliyet Alma Koşulları Nelerdir?

A1 ehliyeti almak için bazı koşullar bulunmaktadır. Eğer Sizler de motosiklet kullanmak istiyorsanız A1 ehliyet alma koşulları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Özellikle En az ilkokul mezunu olmak ve 16 yaşını doldurmuş olan kişiler bu ehliyet türünü alabilir. Motosiklet kullanılmasına engel bir sağlık sorununun olmaması ve sürücü belgenizin süresiz olarak geri alınmamış olması oldukça önemlidir. Çoğunlukla bu koşulları sağlayan kişilere A1 ehliyeti verilir.

Hangi aracı kullanacak olursanız olun o araca özel bir ehliyetinizin bulunması gerekiyor. Dolayısıyla farklı ehliyet sınıfları vardır. Örneğin motor için ayrı kamyonet için ayrı sınıflar bulunuyor. A1 sınıfı ehliyetler, motor grubunda yer almaktadır. İlk kez motosiklet ehliyeti almak isteyen kişilerin A1 ehliyet kursuna yazılması gerekiyor. Sürücü belgesi almak için ehliyet kursuna yazılmak zorunludur. Her araç çeşidine göre farklı ehliyet türü bulunuyor. Bu sebeple motosiklet kullanmak isteyen kişiler A1 sınıfı ehliyetine sahip olmak zorundadır

A1 Motosiklet Ehliyeti İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Öncelikle A1 motosiklet ehliyeti almak için bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler;

  • Sağlık raporu
  • Sabıka kaydı
  • Öğrenim durumunu belirten diploma veya bir belge
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Sabıka kaydı
  • 6 tane biyometrik fotoğraf

Yukarıda belirttiğimiz belgeler A1 motosiklet ehliyeti almak için gereklidir. Bu belgeleri bir dosya haline dönüştürerek sürücü kursuna teslim etmeniz gerekmektedir.

A1 Ehliyeti Sınavı Hakkında Bilgi

A1 ehliyet sahibi olmak isteyen kişilerin sürücü kursuna gitmesi gerekir. Bunun için bir üst başlıkta belirttiğimiz gerekli belgelere sürücü kursuna teslim ederek teorik eğitimler almaya başlayabilirsiniz. Eğitimin sonunda merkezi olarak A1 ehliyet sınavı düzenlenmektedir. Sınavda 50 soru sorulur ve her soru 2 puandır. Aynı zamanda sınavda en yüksek puan 100 olarak belirlenmiştir.

A1 ehliyeti sınavından başarılı olmak için 35 doğru cevabınızın olması gerekmektedir. Ayrıca yanlışlar doğruyu hiçbir zaman götürmez. Sınava katılarak 70 puan almanız şarttır. 70 ve üzeri puan alan kişiler sınavı başarılı bir şekilde geçmiş sayılır. Bununla beraber sınav süresi 1 saattir ve 14 saat direksiyon dersi alınmalıdır.

Not: A1 sınıfı belgesine sahip olan sürücüler M sınıfı araçları da kullanabilir.

A1 Ehliyeti Olanlar Ne Yapacak?

A grubu içerisinde bulunan ehliyet türüne “A1 ehliyet” denilmektedir. A ehliyet grubu içerisinde en düşük yaş koşulu vardır ve bu yaş 16 üzeri olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla 16 yaşını dolduran herkes A1 ehliyetini alabilir. Bu ehliyet türüne sahip kişiler trafikte güvenli bir şekilde motor hacmi en fazla 125 CC olan bütün motosikletleri kullanabilir. Aynı zamanda A sınıfı ehliyet, M sınıfı sürücü belgesinin de kullandığı araçları kapsayan bir ehliyet grubudur.

A2 Ehliyeti Nedir?

A1 ehliyet ile A2 ehliyet arasından benzerlik bulunmaktadır. A grubu arasında bulunan ve motosiklet kullanmaya yarayan ehliyet grubu “A2 ehliyeti” olarak tanımlanmaktadır. Ancak A2 ehliyeti motor gücü 35 KW olan motorları kapsıyor. A1 ve A2 ehliyetleri, A grubu ehliyetleri kategorisinde yer almaktadır. Dolayısıyla motosiklet kullanacak kişilerin motosikletin motor gücüne bağlı olarak ehliyet alması gerekmektedir.

A grubu ehliyet için en fazla 125 CC motor gücü bulunurken, A2 grubu ehliyeti için en fazla 600 CC motor hacmi kullanılmaktadır. Ayrıca A1 ve A2 ehliyeti karşılaştırması doğrultusunda A2 grubu ehliyetin, A1 grubu ehliyetine göre daha kapsamlı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca A2 ehliyeti hem A1 grubunu hem de M grubunu kapsıyor. Ancak A1 grubu yalnızca M grubunu kapsıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir