Tarih:29 Nisan 2024
abartı-egzoz

Abartı Egzoz Cezası 2024 Ne Kadar?

birevim faizsiz araba

Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan abartı egzoz modelleri, aracın fabrika çıkışı egzoz desibelinden daha fazla ses çıkartmaktadır. Abartı egzoz kullanım şekilleri, ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de abartı egzozların için cezai yaptırımlar bulunmaktadır.

Araçların muayeneden geçememesi de bu yaptırımlara dahildir. Yaptırımlar ile uğraşmak istemeyen kişilerin, abartı egzoz taktırmaması önerilmektedir. Peki abartı egzoz nedir, abartı egzoz kullanmanın cezası ne kadar? İşte tüm ayrıntılar…

Abartı Egzoz Nedir?

Abartılı egzoz ya da bir diğer adıyla gürültülü egzoz, otomobillerde kullanılan bir egzoz sistemidir. Motordan çıkan egzoz gazlarını daha yüksek ses ile dışarıya çıkarmak için kullanılır. Gürültülü egzozlar genellikle performans araçlarında ve spor otomobillerde kullanılmaktadır.

Abartılı egzozlar ile motorun egzoz gazını daha hızlı ve daha serbest bir şekilde boşaltılması sağlanır. Bu şekilde aracın performansı arttırılabilmektedir. Ancak araca bu şekilde abartı ses çıkaran eklemlerin eklenmesi yasaktır.

Farklı bölgelerde abartı egzozların ses seviyeleri belirli sınırlamalara tabi tutulabilmekte ve yasal düzenlemelere uyulması gerekebilir. Bu yüzden abartı egzoz kullanmadan önce yerel yasalara uyum sağlamamamız gerekir.

Abartı Egzoz Yasak mı?

Abartılı egzoz, kanunda gürültü çıkarak araç olarak geçmektedir. Karayolları Trafik Kanunu’na göre;

Bozukluk ve eksiklikleri bulunan araçlar ile görüş alanı engellenip herhangi bir kaza durumunda içeridekiler için tehlike arz edebilecek aksesuar, süs eşya ya da benzeri çıkıntıları bulunan araçları kullanmak ve kullandırmak yasaktır. Karayolunu kullanan kişiler için tehlike arz edecek biçimde bulunan ya da görüşü engelleyerek çevredekileri de rahatsız edecek şekilde gürültü, duman ya da ses çıkaran bütün araçlar kanunen kullanılmamalıdır.”

Bu durumdan da anlaşılacağı üzere abartı egzoz takmanın cezası bulunmaktadır. Abartı egzoz kullanmak trafik kuralları tarafından yasaklanmıştır.

Abartı Egzoz Cezası Ne Kadar?

Abartı egzoz kullanmayı düşünen kişilerin en merak ettiği soru abartı egzoz cezası ne kadar? Türkiye’de abartı egzoz kullanımı için uygulanan ceza miktarı, trafik kuralları kanununda belirlenmektedir. Karayolları Trafik Kanunu’nun 32/2 trafik cezası olarak “Motorlu taşıtların, egzoz gazı emisyon değerlerini değiştirecek şekilde egzoz sistemlerini değiştirmek ya da değiştirilmiş egzoz sistemleri takmak” şeklinde ifade edilen bir ceza bulunmaktadır.

Trafikte çevreyi gürültü açısından rahatsız eden gürültülü abartı egzoz cezası 2024 yılında güncellenerek 9.867 TL civarına çıkmıştır. Eğer bu ceza 15 gün içerisinden ödenirse %25 kadar bir indirim yapılmaktadır.

Abartı Egzoz Tespit Edildiğinde Ne Olur?

Gürültülü egzoz kullanmak trafikte yasaktır. Bu nedenle abartılı egzoz taktırdığı tespit edilen kişilere idari para cezası uygulanmaktadır. Ceza ile beraber, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilmektedir. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödenmektedir. Ceza ödendikten sonra ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim edilmektedir.

Abartı egzoz tespit edildikten sonra kanunen bu araçların 7 iş günü boyunca kullanılmasına izin verilmektedir. Bu 7 gün içerisinde takılan egzoz ya da diğer aksesuarlar sökülüp belgelendirilmelidir. Bu süreç içerisinde gerekli şartlar yerine getirilmezse araç trafikten men edilmektedir.

Tespit edildiği halde araç tekrardan abartı egzoz cezası ile tedavüle çıkarsa, bu kez para cezası, araç kullanma yasağı ve araca bloke para cezası uygulanmaktadır. İlk suçta sadece para cezası kesilmektedir. İkinci suçta ise trafik polisi aracı bağlama yetkisine sahiptir ve aracı hemen bağlayabilmektedir.

Abartı Egzoz Cezası Nereye Ödenir?

Abartı egzozdan ceza kesilen kişilerin merak ettiği sorulardan biride abartı egzoz cezası nereye ödenir? Gürültülü egzozlar için alınan ceza 2024 yılı itibari ile 9.867 TL’ye çıkmıştır. Aynı zamanda para cezası ile araç trafikten men edilmektedir. Abartı egzoz nedeni ile alınan ceza, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödenmektedir. Ceza ödendikten sonra ödenmiş olan belge ile beraber araç çekildiği yerden teslim alınmaktadır. Eğer ceza belirtilen süre içerisinde ödenmezse her ay içerisinde belirli yüzdeler ile daha da artmaktadır.

Abartı Egzoz Muayeneden Geçer mi?

Ülkemizde abartı egzoz taktırmak bir suç olduğu için bu egzozu taktıran araçlar muayeneden geçememektedir. TÜVTÜRK’ün açıkladığı yönetmeliklere göre abartı egzoz takmak tespit edilirse araçlar, ağır kusurlu sayılır ve bu sebeple idari para cezası uygulanır. Aracınızın muayeneden geçmesini ve idari para cezası ile karşılaşmayı istemiyorsanız abartı egzoz taktırmamanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir