Tarih:4 Mayıs 2024
lastik basıncı

Araç Lastik Basıncı Kaç Olmalıdır?

birevim faizsiz araba

Araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri araba lastik basıncı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği üzere otomobiller pek çok farklı parçanın bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu parçaların her birinin bir işlevi bulunur ve otomobilin doğru şekilde çalışması yalnızca tüm parçaların olması gerektiği gibi çalışması ile mümkün hale gelmektedir.

Bu nedenle otomobilin güvenli bir şekilde sürülmesi için tüm birimlerinin bir denge halinde olması gerekmektedir. Lastik basıncı da dengeli bir sürüşün anahtarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok kişi ise lastik basıncının kaç olması gerektiği gibi soruların yanıtlarını aramaktadır.

Lastik Basıncı Nedir?

Araç lastiklerinin dengeli bir sürüş sağlaması için hem mevsime uygun lastik tercihi yapılması hem de lastik basıncının doğru şekilde ayarlanması şarttır. Bunun için öncelikli olarak lastik basıncının ne olduğunun bilinmesi önem taşımaktadır. Böylece sürücü bu konuda ne yapması gerektiğini daha iyi bilecektir. Peki lastik basıncı nedir?

En kısa hali ile açıklamak gerekirse lastik basıncı, aracın lastikleri içerisinde yer alan havanın basınç değeridir. Sürülen otomobilden en verimli performansın alınabilmesi ve sürüşün güvenliği açısından lastiklerde bulunan hava basıncının lastik tipi ve araç modeline uygun olması önemlidir. Böylece hem tutuş artmakta hem fren mesafesi azalmaktadır.

Araba Lastik Basıncı Nerede Yazar?

Lastik basıncının doğru şekilde ayarlanması sürücünün otomobili güvenli bir şekilde sürmesi için mutlaka dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Bir aracın lastiklerine hava basılırken doğru basıncın ayarlanmasına özen gösterilmelidir. Bu noktada bar ya da PSI değerleri ile karşılaşmak mümkündür. Dolayısıyla ölçüm birimine uygun hava basılması önemlidir. Peki lastik basıncı nerede yazar?

Araç lastik basıncı için ideal değerler aracın farklı bölümlerinde yazabilmektedir. Bu değerler farklı yüklere göre farklı şekillerde ölçülmektedir. Sürücü benzin depo kapağından, araç teknik kataloğundan ya da sürücü kapısının hemen iç tarafından bu değerlere ilişkin bilgi toplayabilir. Bu sayede uygun basınç değerini kullanmak mümkün hale gelecektir.

Lastik Basıncı Nasıl Ölçülür?

Araçlarda lastik basıncı değeri düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, buna göre sürücü doğru basınç değerini ayarlamalıdır. Bu değerin ölçümü hava saati aracılığı ile yapılmaktadır. Bunun için kendiniz bir lastik hava basınçölçer edinebilir, dilediğiniz zaman lastiklerin hava basıncını rahatlıkla ölçebilirsiniz.

Bunun yanı sıra benzinliklerde de lastiklerin hava basıncını pratik bir şekilde ölçtürebilirsiniz. Ancak bu değeri ölçmeden önce yapmanız gereken şey aracınızda hava basıncının ne kadar olması gerektiğini öğrenmektedir. Aracınız için ideal hava basıncı değeri PSI cinsinden ya da bar cinsinden yazılmış olabilir. Bu noktada basıncı ayarlarken doğru ölçüm cinsinden hesaplama yapmanız gerekmektedir.

Lastik Basıncının Fazla Olması Neye Sebep Olur?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi araba lastik basıncı belirli bir seviyede olmalıdır. Bu seviye, aracın yüküne ya da lastiğin cinsine göre farklı olabilir. Bu basınç temel olarak aracın ne kadar yüzeye temas edeceğini belirlemekte, böylece tutuş üzerinde etkili olmaktadır. Dolayısıyla basıncın düşük olması gibi fazla olması da sürüşü riske atacaktır. Eğer bir aracın lastiklerinde hava basıncı yüksekse,

  • Aracın temas ettiği yüzey miktarı artacaktır. Buna bağlı olarak da aracın lastik tutuşu olması gerekenden fazla hale gelecektir.
  • Araç lastikleri normal seviyeden daha fazla tutuş sağladığı için bu durum lastik ömrünü de büyük oranda azaltacaktır.
  • Tutuşun ideal seviyeden daha yüksek olması aracın dönüş yapması gerektiği sırada dengeyi bozabilir. Böylece araç virajlarda zorlanacak, bu durum ise sürüş güvenliğinin bozulması ile sonuçlanacaktır.
  • Lastik basıncının yüksek olması araç konforunu da azaltmaktadır.
  • Bunun yanı sıra direksiyon hakimiyeti de zorlaşmaktadır.

Lastik Basıncının Düşük Olması Neye Sebep Olur?

Tıpkı yüksek olduğunda sorun yaratması gibi lastik basıncının düşük olması da bazı sorunlara yol açmaktadır. Çünkü basıncın fazla olmasının tutuşu artırması gibi düşük olması da tutuşun büyük oranda azalmasına neden olmaktadır. Eğer bir araçta lastik basınç değeri olması gereken düzeyden daha düşük ise,

  • Lastik tutuşunun azalması sonucunda fren süresi uzar.
  • Basıncı düşük olan lastiğin üzerine çok daha fazla yük bineceği için lastik ömrü büyük oranda azalır. Çünkü lastikler çok daha kısa sürede aşınır.
  • Lastiklerdeki hava basıncının düşük olması lastiklerde tur direncini artırmaktadır. Buna bağlı olarak da yakıt tüketim miktarı artacaktır.

Lastik Basıncı Neden Düşer?

Lastik basınç değeri zamanla değişebilmektedir. Dolayısıyla bir kere lastik basıncının ayarlanması, sonsuza kadar aynı değerin korunacağı anlamına gelmemektedir. Buna bağlı olarak da düzenli olarak basınç değerinin ölçülmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Özellikle de sürüşe çıkmadan önce bu ölçümlerin yapılması önem taşımaktadır.

Lastik basıncı zaman içerisinde düşebilir. Lastik basıncının düşmesinin sebepleri ise farklılık gösterebilmektedir. Bu değerin düşmesi sıklıkla lastiğin patlak olması ile ilişkilidir. Böylece lastik hava kaçıracak ve içerisindeki basınç da hızla düşecektir. Anca basınç değerinin düşmesinin tek sebebi bu olmamaktadır. Lastik basıncının dışarıdaki basınçtan yüksek olması da zamanla havanın dışarı kaçmasına sebebiyet verebilir.

Lastik Basıncı Kaç Olmalıdır?

Lastiklerde bulunan hava basıncının ideal durumda olması sürüş güvenliği ve araç konforu açısından büyük önem taşımaktadır. Bu değerin doğru şekilde ayarlanması hem aracın güvenli bir şekilde sürülmesine hem de içerisinde bulunan kişilerinde maksimum konforlu bir şekilde seyahat etmesine yardımcı olmaktadır. Peki bu kadar önemli bir faktör olan lastik basıncı kaç olmalı?

Lastik basınç değeri denildiğinde her ne kadar ideal ölçülerden bahsedebilmek mümkün olsa da tek bir değerden söz etmek mümkün olmamaktadır. Çünkü bu değerin ideal seviyesi hem aracın kendisine hem de lastiklerin modeline göre farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra aracın yüküne bağlı olarak da ideal basınç değeri değişebilmektedir.

Lastik Basıncının Kaç Olması Tehlikelidir?

Lastik basıncının yüksek olması gibi düşük olması da oldukça tehlikeli durumlar yaşanmasına neden olabilir. Araba lastik basıncı için ideal bir değerden söz etmek mümkün olmadığı gibi sürüşü tehlikeye atacak net bir değerden söz etmek de mümkün değildir. Ancak sürücünün bu değeri mümkün olduğu kadar kısa süre içerisinde dengeli hale getirmesi önem taşımaktadır.

Lastikler için Hava Nasıl Doldurulur?

Lastikler içerisine hava farklı şekillerde doldurulabilmektedir. Günümüzde pek çok kişi bu işlemi gerçekleştirmek için benzin istasyonlarını tercih etmektedir. Ancak ayak pompaları ile de bu işi yapabilmek mümkündür.

Lastik Basıncı Nasıl Ayarlanır?

Arabalarda lastik hava basıncı değerinin ayarlanması için öncelikle ideal değerin bilinmesi, ardından lastiklerdeki basıncın ölçülmesi gerekmektedir. Böylece gerekli cihazlar kullanılarak lastiklerdeki hava basıncının ideal seviyeye getirilmesi mümkün hale gelmektedir.

PSI ile Bar Arasındaki Fark Nedir?

Lastik basıncı söz konusu olduğunda PSI ve bar olarak iki farklı ölçüm birimi karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu iki birim aynı şeyi ifade etmemektedir. 1 bar yaklaşık olarak 14,5 PSI’ye denk düşer. Araba lastik basıncı ayarlanırken, ideal basıncın yazıldığı ölçü birimini esas almak önem taşır. Böylece doğru miktarda havayı lastiklere doldurarak güvenli bir sürül sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir