Tarih:29 Nisan 2024

Araba Plakası Nasıl Değiştirilir?

birevim faizsiz araba

Yasal mevzuat gereği araçların hem önüne hem de arkasına takılması zorunlu olan plakalar, çeşitli nedenlerden dolayı yapısal hasara uğrayabilir veya güncelliğini yitirebilir. Böyle durumlarda ise plaka yenileme işlemi yapılmalıdır.

Özetle plaka yenileme; plakanın okunmaması, çeşitli şekillerde zarar görmesi veya kullanılamaması, kaybolması, çalınması gibi durumlarda plakanın bilgilerinin aynı kalacak şekilde yenilenmesi işlemidir. Başka şehirden bir araç satın alındığında ya taşınma gibi durumlarda kişiler plaka değiştirebilirler. Böyle durumlarda plaka değiştirme zorunluluğu yoktur.

Hangi Durumlarda Plaka Değiştirilmelidir?

Araçlar periyodik olarak muayeneden geçmelidir. Araç plakaları da buna bağlı olarak TUVTÜRK’ün kriterlerine göre hazırlanmaktadır. Bazı plakalar ise muayeneden geçememektedir. Plakanın üzerinde vida ve çivinin olması sebebiyle plakanın harfleri ve rakamlarının okunmaması sorun yaratabildiğinden plakayı değiştirmek gerekebilir.

Plakanın yanlarında bulunan çizgilerin şekillerinin ve renginin değiştirilmesi, okunmayacak şekilde çökük, kırık ya da lekeli olması da plakanın değiştirilmesini gerekmektedir. Aksi halde bu plakalar muayeneden geçemeyecektir.

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Plaka değiştirmenin belli prosedürleri vardır. Plaka yenileme için gerekli şartlar da bunlardan biridir. İkinci el otomobil almak ve ikametgah değiştirmek plaka değiştirmek için gerekli şartlar arasında yer alır. Aracının satışına engel olabilecek herhangi bir borç ve rehin durumunun olmaması gerekir.

Aynı zamanda plaka değişikliği için başvurunun araç sahibi ya da kanuni temsilci tarafından yapılması zorunludur. Son olarak aracın MTV borcunun olmaması ve muayenesinin tamamlanmış olması da gerekmektedir.

birarabam

Plaka Değiştirme İşlemi İçin Randevu Alınır Mı?

Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yürütülen araç plaka değişimi ve yenileme işlemleri, tamamen Türkiye Noterler Birliği’ne devredilmiştir. Bu sebeple plaka yenileme ve değiştirme işlemleri randevu almadan da yapılabilmektedir.

Plaka Değiştirme/Yenileme Nasıl Yapılır?

Plaka yenilemek için öncelikle notere başvurmak gereklidir. Araç alma ya da satma gibi sebeplerden plaka değişikliği yapılacaksa satış belgesinin düzenlenmesinin ardından yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu belge araç sahibine verilir ve yeni plaka ruhsata eklenir.

Noterden alınan belge ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya başvurulur. Daha sonra plaka basım merkezinden yeni plaka alınır. Noter araç devri ile plaka değiştirme işlemi esnasında ruhsat sahibinden ücret talep edilir. Burada plaka basımı için de harç ödenmektedir.

Noterdeki işlemlerin hızlanması ve en kısa zamanda plaka değişikliği yapılması için gerekli belgelerin ve evrakların tam olması gerekmektedir.

Plaka Değişikliği Kaç Gün Sürer?

Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gündür. Bu süre boyunca işlemler tamamlanmalıdır. Daha sonra ilgili yerlere bildirilmelidir. Gerekli belgeler sağlandığı sürece değişim çok daha kısa bir sürede tamamlanabilir.

Plaka Değişim İşlemi İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Plaka değişim işlemi için gerekli belgeler notere gitmeden önce düzenlenmelidir. Bunların başında T.C. kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı veya kimlik kartı gelmektedir. MTV borcunun ödendiğini gösteren makbuz, araca ait eski trafik belgeleri ve plaka, güncel zorunlu trafik sigortası poliçesi de yer alması gereken belgeler arasındadır.

Son olarak aslı ve fotokopisi ile birlikte noter satışına dair belge ya da geçici tescil belgesi ile ikamet adresine yakın şoförler odasından alınan nakil dosyası da işlemler için gerekli evraklardandır.

Plaka Değiştirme Ücretleri

Plaka yenileme ve değiştirme işlemleri eskiden Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılırken 6 Ocak 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 680 No’lu Kanun Hükmünde Kararname ile gelen değişiklikle beraber plaka değişimi süreçleri noterlerden yapılmaya başlandı.

2022 yılı plaka yenileme için noter ücreti 36 Türk lirasıdır. Plaka basım ücreti ise tek plaka için 37,5 Türk lirası, iki plaka için 75 Türk lirasıdır. Plaka yenileme ücreti 2023 yılı için plaka basım ve noter ücretleri de dahil olmak üzere 211 TL’dir. Plaka değiştirme ücreti noter ve basım ücretleri ile birlikte 565 TL’dir.

Plaka Yenileme/Değiştirme İle ilgili Sorular

Plaka yenileme ile ilgili kural ve kanunlar belirlenmiş olsa da bazı durumlar araç sahiplerinde soru işaretlerine sebep olmaktadır.

Plaka Değişimi Zorunlu Bir İşlem Mi?

Plaka değişikliği zorunlu bir işlem değildir. Muayene için plakanız belli olmadığından dolayı sıra almadığınızda plaka yenilemek gereklidir. Şehir değişikliği yaptığınızda ya da yeni araç aldığınızda plaka değiştirebilirsiniz.

Özel Plaka Almak İçin Ne Yapmak Gereklidir?

Öncelikle özel plaka almak istediğiniz yerde yaşıyor olmanız gerekmektedir. Özel plaka için Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ya da web sitesi üzerinden plaka sorgulaması yaparak istenilen plakanın uygunluğu kontrol edilir. Plaka boşta ise rezerve edilir.  En son aşamada ise belirlenen bağış tutarı ödenerek sürecin sonlanması beklenir.

Dolu Plaka Nedir?

Başka birisi üzerine kayıtlı plakalar, özel plaka alımı sırasında sorun teşkil edebilir. Örneğin 16 BJK 456 gibi bir plaka, hali hazırda başka birinin ise o kişiden plakayı devralmanız gerekir.

Plaka Değiştirme Ve Zorunlu Trafik Sigortası

Alım-satım ve plaka değişikliği işlemlerini tamamladıktan sonra zorunlu trafik sigortası yaptırmak gereklidir. Sigorta yaptırmak için süre ise 15 gündür. Aracın devralındığı tarihten itibaren ilk 15 gün boyunca aracın eski sahibinin yaptığı sigorta geçerlidir.

Hangi Durumlarda Plaka Değiştirilemez?

Plaka değiştirmek bazı durumlarda mümkün olmamaktadır. Plaka değiştirmeye engel 2 durum söz konusudur. Bunlardan ilki geçmiş dönemlere ait Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) borcunun olmasıdır. Geçmiş döneme ait bir borç var ise borç kapatılana kadar işlem yapılmaz. Aracın geçerli muayenesinin olmaması da plakanın değiştirilemediği durumlardan biridir. Bu sebeple muayene tarihleri sıklıkla kontrol edilmeli ve aksatılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir