Tarih:29 Nisan 2024
Arabamın Plakası Düştü

Arabamın Plakası Düştü, Kayboldu, Ne Yapmalıyım?

birevim faizsiz araba

Araçların kimliği görevini taşıyan plakalar, her araçta mutlaka bulunması gereken bir parçadır. Bununla birlikte plaka, aracın kime ait olduğunu da belirlemektedir. Bu sayede herhangi bir suç durumunda ya da araç çalınması gibi durumlarda aracın sahibine ulaşmak mümkündür. Ancak zaman zaman araç sahipleri, kayıp plaka sorunu yaşamaktadır.

Son zamanlarda artan plaka düşmesi, kaybolması ya da çalınması sorunu ise araç sahipleri için büyük bir problem oluşturmaktadır. Hal böyle olunca araç sahibi, oldukça tehlikeli durumlarla karşı karşıya gelebilmektedir. Bu tarz durumlar yaşandığında ise en kısa zamanda yapılması gereken işlemlere başlanmalıdır.

Plaka Kaybolması ya da Çalınması Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Her araçta mutlaka bulunması zorunlu olan plaka, oto hırsızları tarafından çalınabiliyor ya da zaman zaman yerinden çıkıp düşebiliyor. Plaka düşmesinin en sık nedenlerinden ikisi aracın herhangi bir kazaya karışması ya da plaka monte edilirken sağlam yapılmamasıdır. Böyle bir durumda araç plakalarından birinin veya her ikisinin de yerinde olmadığı farkeden araç sahibinin yapması gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunlar şu şekildedir;

  • Plakalarının çalındığını veya kaybolduğunu fark eden araç sahibi öncelikle yerleşim yeri adresinin bulunduğu bölgedeki trafik tescil kuruluşuna müracaat etmeli ve dilekçe vermelidir.
  • Sisteme işlenen plaka kayıp ilanı sonrasında araç sahibi notere yönledirilir. Araç sahibi, Trafik Şube Müdürlüğü’nde işleminin tamamlandığını beyan eder ve plaka basım kağıdı alır
  • Araç sahibi, son olarak plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odasına giderek yeni plakanın çıkarılması beyan eder.

Plaka kaybolması durumunda yeni plaka çıkarmak için mutlaka aracın zorunlu trafik sigorta poliçesinin bulunması gerekmektedir. Bununla birlikte aracın muayene süresi dolmuş ise muayenesinin de yaptırılması zorunludur. Ayrıca 2016 yılında yapılan düzenlemeye göre bir aracın plakasının iki kere kaybolması ya da çalınması durumunda aynı plaka için tekrar müracaat edememektedir. Bu demek oluyor ki ikinci kez kaybolan veya çalınan plaka için yeni bir plaka başvurusu yapmak gerekmektedir.

Trafik Şube Müdürlüğü’ne Kayıp Plaka Bildiriminde Bulunmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kayıp plaka bildiriminde bulunmak için bir takım şartlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

  • Araç sahibi şahsen başvurmalıdır.
  • Araç ruhsatı beyan edilmelidir.
  • Araç sahibi kimliğini beyan etmelidir.

Çalıntı ya da Kayıp Plakayı Bildirmemenin Cezası Ne Kadardır?

Türk Ceza Kanunu’nun 180. maddesi, “görevi gereği veya yetkisi olmaksızın bir suçum işlendiğini yetkililere bildirmeyen kişilere” ceza verilmesini öngörmektedir. Dolayısıyla plakasının kaybolduğunu ya da çalındığını fark eden her araç sahibi zamanında en yakın Trafik Şube Müdürlüğü’ne kayıp ya da çalıntı ilanını vermek zorundadır. Aksi halde cezai işlem uygulaması yapılmaktadır.

Araç plakasının düştüğünü fark eden araç sahibi, ilgili kuruma vakit kaybetmeden başvuruda bulunmalıdır. Kayıp plakayı bildirmemenin cezası 2023 yılı için 96 TL’dir. Ancak 2024 yılı için net bir bilgi bulunmamaktadır.

Araç Plakası Yenilemesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Son yıllarda artan plaka kaybolması ya da çalınması durumundan ötürü plaka yenileme başvuruları yapıldığı sık sık görülmektedir. Ancak plaka yenilemesi yapılması için gerekli olan bazı belgeler vardır. Bu belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Araç sahibinin nüfus cüzdanının aslı veya fotokopisi
  • Tescil dosyası
  • Zorunlu trafik sigortasının fotokopisi
  • Trafik Tescil Belgesi

Plaka Nasıl Sabitlenir?

Araçlara plakalar, plakalık adı verilen bir aksesuar ile sabitlenmektedir. Bu sayede plakanın araca daha kolay takılmasını sağlanmaktadır. Plakalık aracın tamponuna vida ile monte edilerek plakalar yerleştirilmektedir. Bunun dışında plakaları silikon ile de yapıştırmak mümkündür.

Kayıp Plakayı Yeniden Çıkarmanın Maliyeti Nedir?

Kayıp ya da çalıntı plakalar için tekrar plaka çıkarmak gerekmektedir. Kayıp plakayı yeniden çıkarmanın maliyeti 2024 yılı için henüz belli değildir. Ancak 2023 yılında plaka yenilemenin maliyeti tek plaka için 80 TL, iki plaka için ise 160 TL’ydı. Plaka yenilemenin yanı sıra noter için de belli bir ücret ödemesi söz konusudur.

Plakasız ya da Tek Plakalı Olan Aracın Trafiğe Çıkması Mümkün Mü?

Zaman zaman araçların plakaları düşerek ya da çalınarak kaybolmaktadır. Böyle bir durumda kayıp plakalı araçların trafiğe çıkması halinde araç sahibine trafik cezası uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra plaka takılana kadar araç trafikten men edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir