Tarih:5 Mayıs 2024
Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

birevim faizsiz araba

Araç sahiplerinin en çok araştırdığı konuların başında ‘araç kaydı sorgulama’ gelir. Bunun için farklı yollar mevcuttur. Tramer sorgulama işlemi birden fazla yolla yapılabilir. Araç sahipleri bu sorguyu PTT, Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezinde şase numarası ile Tramer üzerinden yapabilirler. Ayrıca E-devlet üzerinden ücretsiz hasar kaydını kontrol edebilir, SMS ile hasar kaydı ile bilgileri öğrenebilirler. Bunun için ‘5664’ e mesaj atmaları gerekir. Online plaka sorgulama yöntemini kullanarak da hasar sorgulama yapılabilir.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İkinci el araç almak isteyenler, birden fazla yöntem kullanarak araçların durumunu öğrenebilirler. Araçların eski kaza bilgilerini, bu kazaların hangi tarihlerde gerçekleştiğini ve maddi değerini, aracın değişen parçalarını e-devlet, TRAMER ve SMS yolu ile bilgi alabilirler. Telefonlarından 5664’e SMS göndermek en kolay yöntemlerden biridir. Böylece detaylı bir bilgiye ulaşabilirler. Ayrıca bunun için belli bir operatör kullanmak gerekli değildir. Her türlü operatörden bu işlem gerçekleştirilebilir

Plakadan Araç Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aracınıza sigorta yaptırmak istiyorsanız plaka ile araç hasar sorgulama yapabilirsiniz. Araç sürücüleri tarafından araç sigortasına ilişkin tutarların doğruluğunun takip edilebilmesi için plaka ile hasar sorgulama çok önemlidir. İkinci el araç satın alan kişiler, hasar kaydı öğrenme işlemi ile aracın hasar geçmişi hakkında bilgi alabilirler. Böylece yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilebilir ve almayı düşündüğünüz araç hakkında gerçek donelere erişebilirsiniz. Araç satın alırken, aracın değeri üzerinde bir tutar ödemek zorunda da kalmazsınız.

Plakadan hasar sorgulama yaptığınızda gerçek bilgilere ulaşırsınız. Aracın geçirdiği kazalar, tarihler, değişen parçalar gibi önemli unsurlar, plaka sorgulama ile elde edilir. SMS ve e-devlet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yapılan bu sorgulama sizi hem güvenli bir alışveriş hem de sonrasında yaşanacak hayal kırıklıkları için uyarır. Tramer kaydı sorgulama ve çağrı merkezi yolları da plaka üzerinden araç hasar kaydı sorgulamanın diğer yollarındandır. Plaka ile hasar sorgulama yaparak hangi bilgilere ulaşabilirsiniz, hep birlikte bakalım:

  • Kazanın boyutu
  • Kaza ve tutanak bilgileri
  • Aracın parçaları ve bu parçaların orjinal olup olmadıkları
  • Tazminatı ödeyecek şirketin bilgileri
  • Aracın geçirdiği bütün servis süreçleri
  • Aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığına dair tüm detaylar
  • Ödenen hasar tutarları
  • Aracın kaç kez el değiştirdiğine dair bilgi
  • Araç sigortası poliçe bilgileri

Hasar kaydı sorgulamanın adımlarını birlikte detaylı açıklamaları ile inceleyelim.

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden kolaylıkla yapılan bu işlem için yapmanız gerekenler ilk olarak internet sitesine girmektir. Bunun için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresini tıklamanız yeterlidir. Karşınıza çıkan ekranda e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası gibi bilgiler istenir. Bu bilgiler girilerek ‘giriş yap’ sekmesine tıklamalısınız. Ardından sıralanan liste üzerinden ‘Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ başlığını seçmelisiniz. Ekrana çıkan sekmede ‘Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama’ başlığını seçerek yeni açılan pencereye plaka numarası bilgisi girilerek ‘sorgula’ kutucuğuna tıklamalısınız.

SMS ile Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç hasar kaydı sorgulama işlemini SMS yolu ile yapabileceğiniz söylemiştik. Detaylı olarak anlatmak gerekirse, araç hasar sorgulamada en pratik yollardan biri SMS yolunu kullanmaktır. Plaka ile hasar sorgulama yapmak isterseniz telefonunuzun mesaj kısmına gelerek aracın plaka numarasını bitişik olarak yazmalısınız. Ardından ‘5664’ numarasına mesajı göndermelisiniz.

Aracın plakası değişmiş bile olsa eski hasar bilgilerine erişebilirsiniz. Ayrıca araca ait tüm hasar bilgilerinin detayı cep telefonunuza kısa mesaj olarak gelir. Örneğin aracın değişen, hasar gören parçalarını öğrenmek isterseniz yine cep telefonunuzun mesaj kısmına ‘PARÇA’ yazıp bir boşluk bırakmalı ve plaka numarasını da ekleyerek 5664’e göndererek detay bilgileri alabilirsiniz. Kısa bir sürenin ardından tüm detaylı bilgiler telefonunuza gelir.

SMS ile araç kaza sorgulama işlemi bütün operatörlerden yapılabilir. SMS yolu 5664’e göndereceğiniz mesajın bedeli tüm operatörlerden 15 TL olarak belirlenmiştir.

TRAMER ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

TRAMER üzerinden plaka sorgulama ücretsiz olarak yapılabilir. Mağdur bilgisi, araç kasko bilgisi, araç trafik poliçesi, kaza yapan aracın kaza tespit tutanağı üzerinde bulunan kusur oranı hakkındaki bütün bilgiler detaylı olarak öğrenilebilir. TRAMER sorgulama işlemi yaparken izlenilmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar sırası ile şu şekildedir:

  • İlk adım olarak, internet üzerinden https://www.sbm.org.tr/ adresine giriş yapmalısınız.
  • Karşınıza çıkan ‘Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine (SBM)’ ait bu adresin ana sayfasında yer alan
  • “Sigortam360” sekmesine tıklanmalı,
  • Sayfa üzerinden “üye ol” sekmesinin seçilmesi gerekir.
  • Açılan sayfa üzerinde yaşadığınız şehir, ad, soyad, doğum tarihi, e-posta adresi ve yeni belirlenen şifre bilgilerini girmelisiniz. Daha sonra “üye ol” sekmesinin seçilmesi gerekmektedir.
  • Bütün bu işlemlerin ardından açılan sayfada bulunan “sorgula” sekmesine tıklamalısınız. Gelen boşluk üzerine araç plakasını yazmalı ve ardından “hemen sorgula” kutucuğunu işaretleyerek işleminizi sonlandırabilirsiniz.

Tüm adımlar bittiğinde aracınıza dair hasarlar, hasarların maddi değeri ve hangi tarihte gerçekleştiği ile ilgili bilgileri görebilirsiniz. Türkiye Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) üzerinden sigorta bilgilerine ulaşabilir ve kaza yapan aracın tutanak sonrası kusurlarını sorgulama, araç kasko poliçesi sorgulama işlemlerinin yanında araç trafik poliçesi sorgulama ve mağdur bilgileri sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Çağrı Merkezi ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç plakası ile çağrı merkezi hasar kaydı sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Araca dair bir hasar bulunuyorsa çağrı merkezi aracılığı ile bu bilgilerin tümüne ulaşabilirsiniz. İlk olarak araç plaka bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Telefonlarınız aracılığı ile ‘11890’ Alo Hasar Çağrı Merkezini arayarak izlemeniz gereken adımları yerine getirmelisiniz.

Aramanıza cevap veren çağrı merkezi temsilcisi sizden T.C. kimlik numaranızı ve plaka bilgilerinizi isteyecektir. Bu nedenle bilgilerinizi hazır etmelisiniz. Bu sayede tüm bilgilere ulaşan temsilci, size, aracın ilk kez trafiğe çıkış tarihinden itibaren günümüze kadar yaşanan kaza bilgileri ve hasarları, hasar değerlerini ve hasar tarihlerini verecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir