Tarih:15 Mayıs 2024
Araç kiralama

Araç Kiralama Şartları Nelerdir?

birevim faizsiz araba

Zaman zaman şehir dışına çıktığımızda, iş, tatil ya da başka sebeplerle, bazen de iş yerleri araç satın alma yerine daha ekonomik olduğunu düşünerek, bazen de özel günler için araç kiralama yapabiliyorlar. Her ne sebeple olursa olsun, araç kiralama işlemi son yıllarda çok önemli bir iş kolu haline geldi. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için sunulan bu hizmetten birçok insan faydalanmaya başladı.

Peki araç kiralamak isteyen herkes bu işlemi yapabilir mi? Araç kiralamanın şartları var mı? Merak ediyorsanız sizin için araç kiralamak için neler gerekli hepsini derledik.

  1. Sürücü Yaş Sınırı

Araç kiralayabilmek için belli bir yaş sınırına ulaşmış olmanız gerekiyor. Bu yaş sınırı, sigorta şartları gereği, ekonomik araçlar için 21’dir. Eğer orta ve üst sınıf bir araç kiralamak istiyorsanız 25 yaş, sınırdır. Büyük ve lüks araç kiralamak için ise 28 yaşında olma şartı isteniyor.

  1. Ehliyet Süresi

Eğer ehliyetinizi yeni aldıysanız araç kiralama yapamazsınız. Araç kiralamak için ehliyet almanız üzerinden belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Orta, üst ya da ekonomik sınıf bir araç kiralamak istiyorsanız 2 yıllık ehliyete sahip olmalısınız. Lüks veya büyük bir araç kiralamak isteyenler ise 3 yıllık ehliyete sahip olmalı.

  1. Ek Sürücü

Araç kiralama yapmanın bir diğer şartı ek sürücüdür. Kiralanan aracı birden fazla kişi kullanabilir. Böyle bir durumda ikinci sürücünün muhakkak kiralama şirketine bildirilmesi gereklidir. Kiralama şirketi de sözleşmesine ikinci sürücüyü ekler. İkinci ya da ek sürücü de kasko sigortası kapsamına alınacağı için istenen bilgilerin tam ve eksiksiz verilmesi gerekir. Elbette aracı kiralayan kişinin yerine getirmesi gereken şartlar ek sürücü için de geçerlidir.

  1. Kilometre Sınırı

Kiralama yaparken aracın ücretine dahil olan kilometre sınırı araçların listelendiği ekranda gösterilir. Yapılan sözleşme kapsamında kilometre ile ilgili olarak ‘sınırsız’ ibaresi bulunuyorsa herhangi bir kilometre sınırına bakılmaz. Eğer kilometre sınırı belirtilmişse ve belirtilen kilometre aşılırsa 50 kuruş kilometre aşım ücreti talep edilir.

  1. Ödeme Yöntemleri

Araç kiralama yaparken ödeme yöntemleri çeşitlidir. Araç kiralama talebiniz doğrultusunda istenilen şartları yerine getirip ödeme kısmına geldiyseniz kiralama ücretinin isterseniz tamamını isterseniz bir kısmını ön ödeme tutarı olarak yapabilirsiniz. Bunun için kredi kartı, banka havalesi, nakit gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Eğer ödemenin hepsini yaptıysanız, aracı iade ettiğinizde herhangi bir ödeme işlemi ile karşılaşmazsınız. Aracınızı teslim alırken ehliyetinizi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

  1. Depozit/Provizyon

Araba kiralama şirketleri, kiraladığınız aracı kullanım süresi boyunca oluşabilecek herhangi bir trafik ve park cezaları, eksik yakıt, sigortanın kapsamına alınmayan hasarlar için teminat alır. Bu teminat alınırken kredi kartına provizyon adı verilen bir işlem uygulanır. Provizyonun anlamı, belirlenen tutarın kredi kartı üzerinden bloke edilmesidir. Harcama ekstrenize yansımaz ancak kredi kartınızın limiti azaltılır. Bu işlemi yaptırabilmeniz için en az 6 ay geçerli ve kullanılabilir limiti olan ana sürücü adına kayıtlı bir kredi olması gereklidir.

  1. Kasko/Sigorta için Bazı Önemli Şartlar

Araç kiralamada en önemli şartlardan biri kasko, sigorta işlemleridir. Bu işlemler esnasında yerine getirilmesi gereken bazı zorunluluklar bulunur. Sigortanın geçerli sayılabilmesi için istenen bu şartlardan bazıları şöyledir:

  • Alkol ve uyuşturucu kullanılması durumunda
  • Yasal hız sınırlarına uyulmaması
  • Kontratta yazan kişiler dışında aracın kullanılması
  • Yük haddinin aşılması
  • Karayolları dışında aracın kullanılması

Sigortanın geçerli olabilmesi için trafik ve alkol raporlarının kaza anında tutulması bir diğer şarttır. Bu raporların en geç 48 saat içinde aracın kiralandığı tedarikçiye teslim edilmesi gereklidir.

  1. Aracınızı Havalimanından Almanız Gerekiyorsa

Eğer aracınızı havalimanından almanız gerekiyorsa kiralama sırasında, aracı teslim almanıza 24 saat kala e-posta yolu ile uçuş bilgilerini kiralama şirketine bildirmelisiniz. İlettiğiniz bu bilgiler sayesinde uçağınız rötar yapsa bile zamanında karşılanmanız ve aracınızı teslim almanız sağlanır. Bunun için kiralama sırasında uçuş bilgilerini tam olarak bilmenize gerek yoktur.

  1. Teslim ve İade

Araç kiralamada teslim ve iade koşulları belirtilmiştir. Sözleşme şartlarında kiralanan aracın belirtilen adresten teslim alınması ve iadesi için belirlenen bir adres olmalıdır. Aracın adrese teslimi yalnızca, kiralamanın yapıldığı semt veya ilçe sınırları içerisinde olabilir. Yani kiralama yaptığınız ilçe dışında arabayı farklı bir ilçe veya semte bırakamazsınız. Belirlenen saatler dışında araba teslim edilmez. En fazla bir saat bekleme süresi kabul edilir. Bu şartların dışına çıkıldığında ekstra ücret talep edilebilir. Ancak aracı erken iade ederseniz herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.

  1. Yakıt

Kiralanan araç teslim alınırken yakıt deposu kontrol edilmelidir. Aracı teslim alırken hangi seviyede yakıt varsa iade ederken de aynı seviyede olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer eksik yakıtla aracı iade ederseniz yakıt ücreti ve hizmet bedeli tahsil edilebilir.

  1. HGS/OGS-Otomatik Geçiş Ücretleri

Kiralık araçlarda OGS veya HGS sistemi bulunur. Paralı otoyollardan otomatik olarak geçiş yapılabilir. HGS/OGS ücreti kullanıldığında +10 TL hizmet bedeli araç iade edilirken tahsil edilir. Eğer hiç kullanılmamışsa herhangi bir ücret talep edilmez.

  1. Araç ile Yurtdışına Çıkma

Türkiye’de kiraladığınız araçla yurtdışına çıkamazsınız. Eğer aracı kiralayacağınız yer ile yaptığınız görüşmede böyle bir hak tanınırsa o zaman olabilir. Ancak sigorta ülke dışında geçerli değildir.

  1. İptal İşlemleri

Araç kiralama işleminizi iptal etmek için aynı gün içinde iptal işlemini yapmalısınız. Bunun için herhangi bir işlem talep edilmez. Eğer kiralama başlangıcına 24 saat kala iptal ederseniz 40 TL gibi bir hizmet bedeli iade edilebilir. Ancak bu rakam değişkenlik gösterir.

  1. Araç Kiralama Fiyatları ve Ucuz Yöntemleri Nelerdir?

Araç kiralama şirketleri belli bir rekabet içindedir. Bu nedenle fiyatlar farklılık gösterebilir. Kiralama işlemini erken yaparsanız daha uygun fiyatlara anlaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir