Tarih:4 Mayıs 2024

Araç Ruhsatı Nedir, Nasıl Alınır?

birevim faizsiz araba

Araç için kimlik görevi gören araç ruhsatı, araç sahipleri için çok önemlidir. Kişiler her yeni araç aldıklarında mutlaka bu belgeyi çıkartmaları gerekir.

Araç satılmak istendiğin de gerekli olan belgelerden biri olan ruhsat aracın ve sahibinin olmazsa olmazsa en önemli evrağıdır.

Ayrıca trafik kontrolünde istenilen ve kontrol edilen belgelerden olan aracın ruhsatı bulunmazsa cezai işleme sebep olmaktadır.

Ne olursa olsun kişi yeni araç satın aldığında ilk yapması gereken ruhsat çıkarmak ve daima aracında taşımaktadır.

Araç Ruhsatında Hangi Bilgiler Bulunur?

Hem araç sahibinin hem de araç bilgilerinin yer aldığı araç ruhsatının üzerinde bulunan bilgileri şunlardır;

  • Araç sahibine ait kimlik ve adres bilgileri
  • Aracın muayene numarası
  • Aracın içinde kaç tane koltuk olduğu ve yolcu taşıma kapasitesi
  • Aracın modeli, tipi, renk bilgisi
  • Araca ait motor bilgisi ve güç detayları
  • Aracın marka bilgisi

Araç Ruhsatı Almak İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Duyulur?

Satın aldığınız yeni araca ruhsat çıkarmak için sizden istenen belgeler ile notere gitmelisiniz. Peki, nedir bu belgeler? Cevaplayalım.

  • Araç sahibine ait kimlik belgesi
  • Araç uygunluk belgesi
  • Sahiplik bildiren belge (Satış sözleşmesi veya fatura)
  • Zorunlu trafik sigortasının yaptırıldığına dair poliçe
  • ÖTV belgesi

Araç Ruhsatı Nereden ve Nasıl Alınır?

Aracın satış işlemleri tamamlandıktan sonra gerekli belgeleri ile notere başvurarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Önceden Emniyet genel müdürlüklerinde bulunan trafik şubede bu işlem yapılıyordu. Günümüzde ise noter aracılığıyla işlemlerinizi yapabiliyorsunuz.

Satış işleminin türü ve plaka değişikliği yapıp yapmayacağınıza göre araç ruhsatı alma işlemleriniz değişiklik göstermektedir.

  1. el araç alanların izlemesi gereken yol bu şekildedir. Sıfır araç alanların ruhsat işlemleri ise bayilikler tarafında takip edilmektedir.

Aldığınız Aracın Plakası Değişmeyecekse Ruhsat Almak İçin Aracın Taşıması Gereken Özellikler

Eğer yeni aldığınız aracın plakasını değiştirmeden kullanmak istiyorsanız öncelikle aracın aktif bir sigortasının bulunması gerektiğini unutmayın.

Aracın üzerinde herhangi bir borç bulunmaması da gerekmektedir. Ayrıca aracın geçerli muayenesinin bulunması da diğer aranan bir şarttır.

Bu şartları sağlayan araçlar için gerekli belgeleri notere sunarak araç ruhsatınızı plaka değiştirmeden alabilirsiniz.

Aldığınız Aracın Plakası Değişecekse Ruhsat Almak İçin Yapılması Gerekenler

Böyle durumda öncelikle notere araç ruhsatı başvurusu yapıldığı esnada aracın yeni plaka işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca yeni plakanın basılı şekilde notere verilmesi gerekiyor.

Aynı şekilde 2.el bir arabanın ruhsatını çıkartırken plaka değişikliği yapıyorsanız aktif sigorta ve muayene ile aracın üzerinde borç olmama durumu önemlidir.

Araç Ruhsatının Kaybolması Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Araç ruhsatının kaybolması durumda kaybolan evrağın kimlik gibi düşünülüp kötü amaçlar için kullanılmamasının önüne geçmek ya da sorumluluk almamak için emniyete bildirilmesi en mantıklı karar olacaktır.

Emniyete giderek araç ruhsat kayıp dilekçesi doldurarak durum hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra yeni araç ruhsatı için işlemlere başlayabilirsiniz.

Araç Ruhsatı Olmadan Trafiğe Çıkılır Mı?

Araç ruhsatı olmadan kısa yolculuklarda dahi trafiğe çıkılmaması gerekir. Ruhsatı olmayan araç sürücülülerine para cezası uygulanır.

Burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Eğer ruhsatınız kayboldu veya başına bir şey geldiyse emniyete bildirerek geçici ruhsat başvurusunda bulunulması gerekir.

Emniyetten alacağınız geçici ruhsat ile kısa süreliğine de olsa ruhsatsız olmamanın sorumluluğunu taşımamak adına kullanabilirsiniz.

En kısa sürede ise araç ruhsatı almak için belgelerinizi tamamlayarak notere gidip tekrar ruhsat çıkarmanız gerekir.

Araç Ruhsatı Almak Maliyetli Midir?

Araç ruhsatı almak diğer işlemler gibi belli ücret karşılığında yapılmaktadır. Ödemeler notere yapılır. Her yıl gelen zamlarla birlikte ücrette değişiklik yaşanır.

Ruhsat alım ücreti, noter bedeli, belge baskı bedeli ve noter ehliyet yenileme gibi kalemlerin tutarı toplanarak toplam bir bedel noter tarafından talep edilir. Tüm bu kalemler her dönem değişiklik gösterse de araç ruhsat alım ücreti genel olarak maliyetli değildir.

Araç Ruhsatı Yenileme

Belli zamanlarda yasal olarak araç ruhsatınızı yenilemek zorunda kalırsınız. Araç ruhsatı yenilemek için noterde sıra beklemek için randevu alabilir, işlemlerinizi daha hızlı ve kolay halledebilirsiniz.

Noter randevusu için ise Türkiye Noterler Birliği’ne e başvuru sistemini kullanarak gideceğiniz noter ve tarihi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz.

2023 Araç Ruhsatı Yenileme Ne Kadar?

2023 yılında araç ruhsat yenileme bedeli 557 TL’dir. Buna ek olarak 180 TL egzoz muayene bedeli çıkmaktadır.

Ayrıca 1130,40 TL ise genel muayene ücreti ödemeniz gerekir.

Hangi Durumlarda Araç Ruhsatı Yenilemek Gerekir?

Her birey yeni bir araç aldığında mutlaka yeni araç ruhsatı çıkarmalıdır. Araçta yapılan renk değişikliği ya da aracın kaplatılması durumu da araç ruhsatı yenileme zorunluluğu getirir.

Eğer aracınızda renk değişikliği yaptıysanız ruhsat değişimi için gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Renk değişikliği yapılan yerden fatura alınması
  • Şoförler odasından alınan bir adet olmak üzere müracaat işlem ve araç trafik tescil formu (Bu form araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş olmalı)
  • Araç sahibine ait kimlik belgesi

Araç Ruhsat Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden araç ruhsat sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Öncelikle turkiye.gov.tr adresine giriş sağlayın.” Adıma Tescilli Araç Sorgulama” sayfasına girin ve akabinde kimlik bilgilerinizi girerek sorgulama yapın.

Özet olarak satın aldığınız veya üzerinde değişiklik yaptığınız araçlarınız için mutlaka alınması veya değiştirilmesi gereken resmi bir belge olan Araç ruhsatı trafiğe çıkılması için mutlaka şarttır.

Araca ve araç sahibine ait detaylı bilgilerin yer aldığı araç ruhsat belgesi noterler aracılığıyla gerekli evrakların teslim edilmesiyle verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir