Tarih:6 Mayıs 2024
Araç Tavan Döşemesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Araç Tavan Döşemesi Temizliği Nasıl Yapılır?

birevim faizsiz araba

Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen arabaların da temizliği evlerimizin temizliği kadar önemlidir. Günümüzün bazı vakitlerini yoğun trafikte arabanın içerisinde geçirmekteyiz. Dolayısıyla kirli bir arabada sık sık tozlara maruz kalmaktayız. Arabalarda kirlenen ve temizliği en zorlayıcı olan bölgelerden biri ise tavan döşemesi temizliğidir. Peki araç tavan döşemesi temizliği nasıl yapılır?

Araç Tavan Döşemesi Temizliği

Araç tavan döşemesi temizliği, bir hayli zor olabilmektedir. Ancak bir takım yöntemleri doğru uygulayarak kısa zamanda ve kolay bir şekilde tavan döşeme temizliğinizi bitirebilirsiniz. Tavan döşemesi temizliği için öncelikle bir fırça ya da elektrik süpürgesi ile tozları almak temizliği kolaylaştırmak için oldukça önemli bir adımdır. Böylece temizlik için ilk adım atılmış olur.

Tavan döşemelerinin tozu alındıktan sonra döşeme temizliğine uygun temizleyici köpük ya da spreyleri döşemeye sıkarak yumuşak ve nemli bir bez ile temizlenir. Burada bezin yumuşak olması son derece önemlidir. Çünkü döşemeler oldukça hassas olduğundan temizlik yaparken dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu adımda bir halı yıkama makinesi kullanmak da hem temizliğin daha verimli olması hem de daha kolay olması açısından büyük bir rol oynamaktadır.

Temizleyici köpük ya da spreyin sıkıldığı döşeme bez yardımı ile köpürtüldükten sonra halı yıkama makinesiyle yüzeydeki ıslaklık vakumlanır. Bu sayede döşemede ıslaklık kalmaz ve döşemenin zarar görmesi engellenir. Döşemedeki ıslaklık da alındıktan sonra araç havalandırmaya bırakılarak temizlik bitirilir.

Araç Tavan Döşemesi Temizliği Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç tavan döşemesi temizliği yaparken bazı noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Araçların tavan döşemeleri oldukça hassastır. Bu nedenle temizlikte kullanılacak malzemelere özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca tavan döşemelerinin de kalitesi araçtan araca göre değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı kullanılan temizleyici, kimi araçların döşemesi için herhangi bir problem yaratmazken bazı araçların döşemesine zarar verebilmektedir. Aracınıza hangi temizleyicinin iyi gelip gelmeyeceği hakkında bir fikriniz yoksa döşemenin küçük bir alanında deneme yaparak test edebilirsiniz.

Araç tavan döşeme temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de kullanılan bezdir. Hassas olan döşemelerin deforme olmaması için yumuşak bir bez kullanmak daha uygundur.

Son olarak araç tavan döşemesi temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de temizlenen döşemenin kurulanmasıdır. Islak kalan tavan döşemesi, nemlenmeden dolayı rutubete yol açarak döşemenin küflenmesine neden olabilir. Bu yüzden temizlik sonrası döşemeyi kurulamaya ve araç içini havalandırmaya büyük bir önem verilmelidir.

Döşemenin daha kuru kalmasını sağlamak için en iyi yöntem halı yıkama makinesi kullanmaktır. Halı yıkama makinesi temizlik sonrası fazla kalan suyu içine çektiğinden dolayı döşemenin daha az ıslanmasını sağlamaktır. Bu da ıslak olan döşemenin çok daha hızlı kurumasına yardımcı olur. Bu yüzden halı yıkama makineniz varsa hem daha verimli bir temizlik yapar hem de temizlik ve kurutma sürecinin daha çabuk bitmesini sağlarsınız.

Araç Tavan Döşemesindeki Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Günümüzün bir kısmını geçirdiğimiz arabalar, zaman içerisinde kirleniyor. Araçlarda en çok kir ve leke tutan bölgelerden biri de tavan döşemesidir. Özellikle çocuklu araç sahipleri için arabada çeşitli lekelerin oluşması kaçınılmazdır. Durum böyle olunca araç sahipleri tavan döşemesindeki lekeler nasıl çıkarılır diye merak ediyor.

Tavan döşemesindeki lekelerin çıkartılması için çeşitli temizleyici köpük ve spreyler bulunmaktadır. Aracınıza zarar vermeyecek en uygun bir yüzey temizleyici ile aracınızdaki kir ve lekeleri rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Ancak temizliğe başlamadan önce bir fırça ya da elektrik süpürge yardımı ile döşemedeki tozların alınması, temizlik sürecini daha kolay bir hale getirmektedir.

Tozları aldıktan uygun temizleyici köpük ya da spreyi lekelerin olduğu bölgelere sıkarak yumuşak ve nemli bir bez yardımı ile köpürtün. Sonrasında bezi tekrar yıkayıp iyice sıktıktan sonra kalan temizleyici kalıntılarını silebilirsiniz. Burada dilerseniz bir halı yıkama makinesi ile daha verimli temizleyerek döşemenin de daha kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Son olarak aracın içini havalandırarak temizlik işini bitirebilirsiniz.

Araç Tavan Döşemesi Temizliği İçin Hangi Yüzey Temizleyiciler Kullanılmalıdır?

Araçlardaki en çok kirlenen yelerden biri olan tavan döşemesi için kullanılabilecek çeşitli temizleyiciler bulunmaktadır. Tavan döşeme temizliğini kendi yapan araç sahipleri genellikle çok amaçlı temizleyiciler kullanmaktadır. Çok amaçlı temizleyici kullanırken öncellikli olarak döşemenin bir kenarında test edilmesi önerilmektedir. Zira her temizleyici her araba için olumlu bir sonuç vermeyebilir.

Tüm bunlara karşın işi garantiye almak isteyen araç sahipleri için araç içi için özel olarak tasarlanmış temizleyiciler üretilmektedir. Dolayısıyla risk almak istemeyenlerin özel olarak tasarlanan araç içi temizleyicilerden temin etmeleri önerilmektedir. Bu temizleyicileri, marketlerde ya da otomotiv aksesuarları satan her yerde bulmak mümkündür.

Araç tavan döşemesi için kullanılacak olan temizleyicide dikkat edilmesi gereken özelliklerden bir diğeri de temizleyicinin PH değeridir. Genellikle PH seviyesi 9 olan temizleyicilerin kullanımı önerilmektedir. PH değeri 9’dan yüksek olan temizleyicilerin tavanda beyazlatma ya da saçaklanma yapma gibi ihtimalleri mevcuttur. Ayrıca temizleyicilerin kanserojen madde içermemesine de özen göstermek gerekmektedir. Kanserojen madde içeren ürünler her zaman için sağlık açısından büyük bir tehlike yaratmaktadır.

Araç Tavan Döşeme Temizliği Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?

Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olan arabaların sık sık temizliğe ihtiyacı olmaktadır. Dolayısıyla yapılan bu genel temizlikte tavan döşemeleri de temizlenmektedir. Araçların yılda en az iki defa dipten temizlenmesi önerilmektedir. Bu temizliği ister kendiniz yapabilir isterseniz de bir oto temizleme servisinden yardım alabilirsiniz. Ancak daha profesyonel bir tavan döşemesi temizliği için oto temizleme servisleri daha iyi bir seçenektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir