Tarih:6 Mayıs 2024
Ateşleme Bobini

Ateşleme Bobini Nedir, Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Ateşleme bobini, araçların ateşleme sisteminin en önemli parçalarından biridir. Ateşleme bobini, bujilerin uç kısmından çıkan kıvılcımların kaynağı olarak da bilinir. Bu bobin, araçtan aldığı elektriği, 30 bin volt değerine kadar çıkarabilmektedir.

Distribütörsüz ve distribütörsüz araçlarda farklı konumlarda bulunur ve farklı çalışma şekillerine sahiptir. Distribitörlü araçlarda ateşleme bobini elektriği distribütör kapağına göndermektedir. Distribütör, pistonlarının yanması ile dönerek gelen ateşlemeyi yönlendirmektedir. Buji kabloları sayesinde ateşleme pistonlara dağılmaktadır. Bu şekilde aracın çalışması sağlanmaktadır. Distribütörlü araçlarda yalnızca tek bir bobin bulunmaktadır.

Yeni model araçlarda ise ateşleme bobini bujilerin direkt tepesine konumlandırılmaktadır. Silindir sayısına göre koyulan bobinler, motor beyninden aldığı komut ile direkt olarak bujilere aktarılmaktadır.

Ateşleme bobini yapımı için ince tel bobinler kullanılmaktadır. Araçta düşük voltajlı bir sinyal alan ve onu yüksek güçlü bir şarja çeviren manyetik alan yaratılır. Bobinler, elektrik yükünün boşa harcanmaması için yoğun kauçuk, plastik ya da epoksi reçine ile kaplanmaktadır. Birçok modern araba üreticisi, her bujinin üzerine doğrudan monte edilmiş bir bobin kullanmaktadır ve bu şekilde güvenilir olmayan yüksek gerilim kabloları ortadan kalkmaktadır.

Ateşleme Bobini Neden Bozulur?

Araçlarda bulunan birçok parça gibi ateşleme bobininin de bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Bu ömür bittiğinde bobin bozulmaktadır. Ayrıca motor içerisinde bulunan ateşleme sistemi elemanlarından herhangi birinin bozulması, ateşleme dengesini bozmaktadır. Bu durum diğer araç elemanlarının da ömrünü kısalmasına neden olmaktadır.

Ateşleme Bobini Ne Kadar Süre Kullanılır?

Ateşleme bobinin ömrü, araçtan araca göre değişiklik göstermektedir. Ömrünün uzun olması için malzemelerin kaliteli olması oldukça önemlidir. Yeni ve sıradan araçlarda ortalama olarak 100.000 – 150.000 km ömrü bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra ateşleme bobinin çeşidi de bobinin kullanım süresini etkilemektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak araçlarda bobin çeşitleri kullanılmaktadır.

Ateşleme Bobinin Arızalandığı Nasıl Belli Olur?

Araçlarda bulunan ateşleme bobini zaman içerisinde arıza yapabilmektedir. Bu arza bazen kolay bir şekilde bulunsa da bazen oldukça zor bulunmaktadır. Çünkü ateşleme sisteminin içerisinde bulunan parçaların herhangi birinin arızası da aynı sonuçları vermektedir. Bu gibi durumlarda araç arıza tespit cihazlarına bağlanmaktadır. Ardından arıza kodu okunmaktadır ve kesin arıza bulunmaktadır. Ateşleme bobinin arızalanması sonucunda oluşan durumlar ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Bobin komple arızalandığı için hiç ateşleme olmaz. Bu nedenle de araç çalışmaz,
  2. Ateşleme bobininde herhangi bir çatlak oluşursa araç teklemeye başlar. Çok bobinli araçlarda ise bobinlerden herhangi biri arızalanırsa araç teklemeye başlar
  3. Bobin arızasında araç ilk çalıştığı zaman hiçbir sorun olmaz ancak ısınınca stop eder. Bu durumda ateşleme bobini ısınında elektriği kesmektedir.

Ateşleme Bobini Nasıl Değiştirilir?

Ateşleme bobini değişimi, teknisyenler tarafından yapılmaktadır. Teknisyen, hangi silindirin ateşleme bobinin arızalandığını belirlemek için OBD sistemini taramaktadır. Ateşleme bobinin gerçekten değiştirilip değiştirilmediğini anlamak için ateşleme bobini bir başkası ile değiştirilir.

Motor kodu takılan bobin ile sönerse, bobinin değiştirilmesi gerekir. Arızalı olan bobin, bujiden çıkarılır ya da montaj konumunda çıkarılır ve kablo konnektörü bağlantısı kesilir. Yerine yeni bobin takılır ve kablolar bağlanır. Ardından hatanın düzeltildiğinden emin olmak için sistem taranır.

Ateşleme Bobini Tipleri Nelerdir?

Ateşleme bobinleri kendi içlerinde 4’e ayrılmaktadır. Bu 4 farklı model, ateşleme tipi ve diğer açılardan birbirinden farklılık göstermektedir. Ateşleme bobini çeşitleri ile ilgili bilgi verecek olursak;

Distribütörlü Ateşleme Bobini

Bu model bobin kullanıldığında, ateşleme bobininde oluşturulan yüksek voltaj darbesi ateşleme kablosundan geçerek mekanik ateşlemeli distribütöre ulaşmaktadır. Distribütör ise yüksek voltaj darbelerini ilgili olan ateşleme kablosuna iletmektedir ve o da elektriği silindire ulaştırmaktadır. Distribütörlü ateşleme bobinleri çoğunlukla eski model araçlarda görülmektedir.

Blok Ateşleme Bobini

Blok ateşleme bobini adından da anlaşıldığı üzere içerisinde birden fazla ateşleme bobini bulundurmaktadır. Bu bobinler, kendi özel yüksel voltaj çıkışları ve ateşleme kabloları ile bujilere gereken voltaj darbelerini göndermektedir. Blok ateşleme bobini, hem tek hem de çift kıvılcım teknolojisi ile üretilmektedir.

Kalem Tipi Ateşleme Bobini

Kalem tipi bobinlerde ateşleme kablosu gerekli değildir. Bu tipteki bobinlere direkt olarak ateşleme bujisine bağlanmaktadır ve yüksek voltaj darbeleri ile doğrudan ateşleme bujisi içinde oluşum sağlamaktadır. Kalem tipi olarak adlandırılan bu ateşleme bobinlerinin araç sahiplerine kazandırdığı en büyük avantaj ise ateşleme kablosundan kaynaklanan voltaj kaybının olmamasıdır.

Bunlara ek olarak bu kompakt tasarımı ile alan kazancı sağlanmaktadır ve bu durum modern motorlarda oldukça önemlidir. Son zamanlarda ise modern araçlarda çıkan ateşleme bobin tipi, kalem tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Rail Tip Ateşleme Bobini

Rail tip ateşleme bobinlerinin içinde birden fazla ateşleme bobini bulunur ve bunlara ek olarak kompakt bir parça oluşturacak şekilde bir araya getirilmiş setler halinde kullanılırlar. Rail ateşleme bobini ile tüm ateşleme parçaları, bujilere tek bir adımda bağlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir