Tarih:29 Nisan 2024

Dinamometre (Dyno) Testi Nedir?

birevim faizsiz araba

Günümüzde sıfır model arabaları fiyatları yükseldiğinden dolayı araç sahibi olmak isteyenler 2. El araçlara yönelmektedirler. Bu noktada 2. El araç alırken dikkat ve kontrol edilmesi gereken birçok nokta vardır. Bunlardan ilki ve en önemlisi aracın motorudur.  Aracın motor performansı dinamometre testi ile ölçülmektedir.

Dinamometre Testi Ne İçin Yapılır?

Araç satımı yapılırken, aracın motorunun gücü mutlaka ispatlanmalıdır. Araç satın alacaklar motorun iç donanım ve gücünü ölçmek için dyno testi yaptırmak isterler. Böylece aracın geçmiş sorunlarını ortaya çıkararak, satıcının güvenilirliğini de görebilir.

Bir motorun maksimum güç ve tork değerlerini belirlemek için dyno testi kullanılır. Bu işlem, performans modifikasyonları veya iyileştirmeler yapılırken performansın izlenmesine yardımcı olur. Bu test ile motorun güvenilirliği, performansı ve verimliliği hakkında önemli bilgiler edinmenize yardımcı olur.

Dinamometre testi ile tork ölçümü, şanzıman kontrolü, ağır yük ölçümü, EGR sistem analizi, soğutma sistemi analizi, dinamik yük analizi ve performans ölçümü gibi birçok önemli işlem yapılmaktadır Bu sebeple motorlu taşıtlar için olmazsa olmaz bir testtir. Aynı zamanda oto ekspertiz raporunda yer alabilir.

Dinamometre Testi Hangi Araçlara Uygulanır?

Motorlu taşıtların tümünde dyno testi yapmak mümkündür. Özellikle araç alım-satım sırasında ya da bakım-onarım öncesinde dyno testi yaptırmak oldukça önemlidir. Ekspertiz firmalarına başvurarak dyno testlerini yaptırmak mümkündür.

birarabam

Dinamometre Testini Kimler Yapar?

Dyno testleri profesyonel ekspertiz firmaları tarafından yapılır. Alanında uzman ekspertiz firmalarına başvurarak dyno testleri yaptırılabilmektedir. Bu testlerde kullanılan araç gereçler ileri seviye bilgisayar teknolojisi içerir. Ekspertiz bir işin uzmanları tarafından yapılan incelemeye denir.

Bu sebeple alanda yetkin firmalara yaptırmak gerekmektedir. Böylece zararsız bir şekilde bu süreci atlatır ve test sonuçlarının güvenilirliği artar. Uzmanına yaptırılmadığında test mağduru olunmaktadır. Bunun sonucunda ekonomik olarak daha çok sıkıntı yaşarken arabanızda zarar görebilir.

Dinamometre Testi Nasıl Yapılır?

Dyno testi, motorlu bir sistemin performansını ölçmek ve analiz etmek için kullanılan özel bir cihaz olan dinomometre kullanılarak yapılır. Bu araçlar ise bilgisayar donanımları ile geliştirilmiş makinelerdir.  Test başlamadan önce yüksek performans ile çalışılması sebebi ile gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmalı ve emniyet kemeri takılmalıdır.

Aynı zamanda dyno aparatları ve bu aparatların yanı sıra araç ile bağlantı kurulmasını sağlayan özel bağlantı gereçleri de bulunur. İşlem aşamasına gelindiğinde dyno ölçüm cihazının gereçleri araç tekerleklerine yerleştirilir. İşlem sırasında bir kayma yaşanmaması için sabitleme yapılır. Egzoz sistemi, yakıt hattı ve diğer gerekli bağlantılar doğru bir şekilde yapılmış olmalıdır.

Uzman uygulayıcının motoru çalıştırması ile birlikte araca ait tüm teknik bilgiler cihazın bilgisayar hafızasına aktarılır. Motor ve vites ölçümlerini daha iyi almak için aracın tüm vitesleri denenerek hızı artırılır. Test sırasında kaydedilen veriler ise test bittiğinde analiz edilir.

Dyno Testinde Yapılan Kontrollerin Bilgisayardan Çıkarılması Nasıl Yapılır?

Dinamometre testini gerçekleştiren uzman oto ekspertiz aracın önüne yerleştiren hava akım cihazını kaldırıp tüm bağlantıları söktükten sonra aracı dyno test cihazından indirerek sonraki oto ekspertiz işlemi sürecine sokar. İşlem bittikten sonra analiz süreci başlar. Raporda ise  veriler ise grafiksel şekilde verilmektedir.

Dinamometre testinden çıkan sonuçlar, uzmanlar tarafından güvenli sayıldığından, test yapılırken yetkili kişilerce yapılmalı ve gerekli raporlar istenmelidir.

Dinamometre Testinin Faydaları Nelerdir?

Dinamometre testi yüksek fiyatlı olduğundan araç sahipleri dinamometre testi yaptırmanın faydalarını merak etmektedirler. Dinamometre testi yaptırmanın faydaları oldukça fazladır. Öncelikle araç satın alırken motor donanımını ölçmek sizi daha sonralarda birçok masraftan kurtaracaktır. Uzun yolculuklar öncesinde araç motorunun kontrolünü sağlayarak sorun yaşama ihtimalini azaltırsınız.

Dyno testi ile araçtaki güç artışı değerlendirilir ve gerekli ayarlamak yapılabilir. Araçta performans düşüşü, güç kaybı veya diğer sorunlar bu test ile kolaylıkla tespit edilebilir. Aynı zamanda yakıt ekonomisi ve emisyon değerleri de ölçülebilmektedir. Böylece aracın sürüş performansı iyileştirilebilmektedir.

Dyno testi ile araç bedeli ve performansı arasında korelasyon kurulabilir. Araç satışı sonrası yaşanan sorunları, satış öncesinde bulunmadığına dair rapor almayı mümkün kılar. Rutin bakımlar öncesinde kritik müdahale alanları hakkında değerlendirme sağlanabilir. Sonuç olarak  hem alıcılar hem de satıcılar dyno testi yaptırarak test sonuçları ile aracın sonraki bakım süreçleri için de güvenilir bilgilendirme sahibi olurlar.

Dyno Testi Zararlı Mı?

Dyno testi yaptırmak isteyenlerin bir diğer merak ettiği soru ise “dyno testi zararlı mıdır?”. Dinamometre kullanılarak yapılan dyno testi sanılan aksine araca zarar vermemektedir.  Bu testin şanzıman sistemine veya motor aksamına herhangi bir zararı yoktur. Dinamometre (dyno) cihazı aracınıza zarar veren bir cihaz değildir.

Bu test ile mevcut zamanda ve ileride oluşacak sorunların önüne geçilebilmektedir. Test alanında uzman olmayan kişiler tarafından yapılırsa ya da test hiç yaptırılmazsa sorunlar meydana gelebilir.

Test bazı uzmanlarca dyno modu olmayan otomatik araçlar için önerilmez. Dyno mode ya da dyno modu, araçların dyno testinde sorun yaşamaması için bazı araç üreticileri tarafından araçlara eklenen yazılımdır.

Dyno Testi Fiyatları

Dyno testi yaptırmak yapılan işlemler ve kullanılan ekipman dolayısı ile oldukça pahalı bir işlemdir. Ancak faydaları da göz önünde bulundurulduğunda yaptırılması gerekmektedir. Peki dyno testi fiyatları nedir sorusunun net bir cevabı yoktur. Bu testin fiyatları; testin uygulandığı araç, hizmet sağlayıcı politikası ve farklı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Araç sahipleri  alanda yetkin ve uygun fiyat politikasına sahip uzman firmalarla çalışarak bu testi yaptırmalıdırlar. Fiyat işlem içeriğine göre de değiştiğinden oldukça değişkendir. Oto ekspertiz ve dyno testi 2023 fiyatları 1200-7000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir