Tarih:6 Mayıs 2024
İlk Araba Markası

Dünyanın İlk Araba Markası Nedir?

birevim faizsiz araba

1885 senesinde Karl Benz tarafından tarihin ilk otomobili üretildi. Ancak tarihin ilk otomobil markasının ne olduğunu söylemek zor olabilir. Yapılan açıklamalar ve edinilen bilgiler doğrultusunda Karl Benz Patent Motorwagen ilk araba olarak kabul edilmektedir. Mercedes Benz, Karl Benz aracılığıyla 1885 senesinde Almanya’da kurulmuştur.

İlk araba modeli ise Benz Patent Motorwagen, ilk araç olarak adlandırılarak 1886 senesinde patent alıp üretime başlamıştır. Bu araç modeli çoğunlukla tarihin ilk kolay kullanımına uygun arabası olarak kabul edilmektedir. Karl Benz tarafından yapılan bu icat, modern benzinli motorlu araçların atası olarak sayılmaktadır. Bu sebeple Mercedes Benz, ilk araba markası olarak nitelendirilmektedir.

Dünya genelinde ilk araba markası arasında Peugeot yer almaktadır. 1842 senesinde Fransa’da kurulan Peugeot’ya ait ilk otomobil V-Tvin olarak belirlenmiştir. Peugeot’nun ilk araba üretimi, markanın otomotiv sektöründe yenilikçi ve oldukça uzun tarihine işaret etmektedir. Birtakım kaynaklar doğrultusunda bu arabanın ilk üretimleri sebebiyle Peugeot’nun dünyanın ilk araba markası olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz.

Dünyanın ilk araba markaları arasında bulunan Mercedes Benz ve Peugeot, Otomotiv tarihinin başlangıcı konusunda kritik bir rol oynayarak kendi alanlarında pek çok yeniliğe imza atan lider bir araç markalarıdır. Peugeot’nun erken dönem Otomotiv üreticiliği ve Mercedes Benz’in hem teknoloji hem de mühendislik alanında getirdiği yenilikler doğrultusunda her iki araç markasının da otomobil tarihinin önemini vurguluyor. Çoğu kişinin de merak ettiği konu arasında bulunan “Dünyanın ilk araba markası nedir?” İlk araba markası olarak her iki markanın anılması, Otomotiv sektöründe köklü geçmişleri ve sağladıkları katkı doğrultusunda saygı ifadesini belirlemiştir.

Otomobilin İcadı

Otomobili kim icat etti? Öncelikle bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Nedeni ise otomobilin farklı bilim insanları ve girişimciler tarafından aşama aşama geliştirilmesi ile ilgilidir. Kaynaklar doğrultusunda modern otomobilin icadı ile alakalı 100.000’den fazla patent bulunmaktadır. Otomobilin ilk örnekleri günümüzdeki otomobillerden oldukça farklıdır. Bazı otomobiller buhar ile bazısı içten yanmalı motor ile çalışırken bazısı da 3 veya 4 tekerlekliydi. Otomobilin icadı konusunda sözü fazla uzatmadan öne çıkan isimleri sizlerle paylaşacağız.

Pek çok teknolojik Otomobilde olduğu gibi araçların icadı ile alakalı yapılan çalışmalarda Leonardo Da Vinci ismi karşımıza çıkıyor. Da Vinci 15 yüzyılda motorlu araç için teorik planlar hazırladı. Fakat yaptığı planlar yaşamı süresince uygulamaya geçmedi. Bununla beraber 1.769 senesinde Fransız bir mühendis olan Nicolas Joseph Cugnot, buhar gücüyle çalışan araba icat etti.

Cugnot tarafından icat edilen arabanın ön kısmında büyük buhar kazanı bulunuyor. Fransız ordusu, topçu taşımak için bu arabayı kullandı. Aynı zamanda saatte 3,5 kilometre hız ile yol yapıyordu. Günümüzdeki otomobillerden her ne kadar farklı olsa da Cugnot tarafından yapılan otomobil icadı, modern araçların gelişimine öncülük etmiştir.

Otomobil tarihi 19 yüzyılda enerji kaynağı olan buharın kullanılması ile başlayarak içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılması ile devam etti. Günümüzde alternatif enerji kaynağı ile çalışan otomobillerin üretimi oldukça hız kazandı. Otomobillerin ortaya çıkışından sonra gelişen ülkelerde yük ve insan taşımacılığı konusunda ana ulaşım aracı olarak kabul edildi. Bununla beraber otomotiv sektörü II. Dünya Savaşı’ndan sonra etkili endüstri kollarından biri oldu. 1914 senesinde Ford Model T ortaya çıktı ve 5 bine ulaştı.

II. Dünya Savaşı’ndan önce ise bu sayı 50 milyonun üstüne çıkmıştı. Savaştan sonra geçen 30 sene içerisinde otomobil sayısı 6 katına çıktı ve 1975 senesinde 300 milyona ulaştı. Dünya genelinde senelik otomobil üretimi 2007 senesinde 70 milyonu geçti.

İlk Elektrikli Otomobil

Özellikle günümüzde sıkça kullanılan elektrikli otomobiller popüler bir hale dönüştü. Bu sebeple elektrikli otomobillerin yakın geçmişte icat edildiğini düşünen pek çok insan bulunuyor. Peki, ilk elektrikli otomobil ne zaman icat edildi? Yakın geçmişte icat edildiği düşünülen ilk elektrikli otomobil, aslında 1830’lu yıllara dayanıyor. İlk elektrikli otomobili icat eden kişi İskoçyalı Robert Anderson olarak bilinmektedir. Ancak bu araç oldukça pahalı ve yavaştı. Bununla beraber bataryası da şarj edilemiyordu. Bu sebeple elektrikli otomobiller 1830’lu yıllarda yaygınlaşma fırsatı yaşamadı.

İlk Benzinli Otomobil

Benzinli otomobillerin icadı konusunda zemin hazırlayan 1850 senelerinin ortasında içten yanmalı motorların geliştirilmesi olmuştur. Benzin ile çalışan motora sahip ilk otomobil 1885 senesinde Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edilmiştir. Benz, icat ettiği otomobile “Motorwagen” ismini vermiştir. Bu otomobilin 1 tanesi önde, 2 tanesi arkada olmak üzere toplam 3 tane tekerleği bulunmaktadır. Karl Benz’in eşi Bertha, 1888 senesinde 2 oğlunu yanına alarak eşi Karl Benz tarafından icat edilen otomobil ile uzun mesafeli yolculuğa çıktı.

Edinilen bilgiye göre Bertha, çıktığı yolculukta 106 kilometre yol gitti. Bertha, yol süresince saç tokası ve ayakkabı derisi gibi malzemeler ile onarımlar yapmak zorunda kaldı. Daha sonra Karl Benz, 4 tekerlekli otomobili ise 1891 senesinde üretti. 1 adet 3 beygirlik motoru bulunan bu otomobilde saat başı 14 kilometre hız ile ilerlenebiliyordu.

Mercedes Benz Ne Zaman Kuruldu?

Alman mühendis olarak bilinen Gottlieb Daimler ile ortağı Wilhelm Maybach, Karl Benz ile aynı dönem içerisinde otomobil üstünde çalışmalar yaptı. Bu ikili 1885 senesinde motosiklet icadı geliştirmişti. Motosiklet için beraber ürettikleri motoru 4 tekerlekli bir posta arabasına yerleştirerek 1889 senesinde saatte 10 kilometre hız ile gidebilen bir araç yaptı. Alman mühendis Daimler’e ait şirkette 1901 senesinde Mercedes marka bir araç üretti. 1926 senesinde ise Benz’e ait şirkette Damiler’in şirketi ile birleşerek Mercedes-Benz kuruldu.

İlk Dizel Otomobil

1936 senesinde Mercedes-Benz tarafından dizel motorlu ilk otomobil üretimi gerçekleşti. Ayrıca ilk dizel otomobil, Rudolf Diesel tarafından geliştirildi. 1924 senesinde üretilen bir kamyonda direkt enjeksiyonlu dizel motor kullanan ilk üretici Rudolf Diesel oldu. Daha sonra Alman Benz ve Cie şirketi tarafından bu motorlar kullanılmaya başlandı.  Son olarak ilk dizel Mercedes Benz ise 1936 senesinde yollara çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir