Tarih:29 Nisan 2024
E sınıfı ehliyet

E Sınıfı Ehliyet Hakkında Her Şey

birevim faizsiz araba

Gerek motorlu, gerekse motorsuz araçların trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için kullanıcıların sürücü belgesi alması zorunludur. Kişiler sürücü belgesi alabilmek için ilk olarak hangi tür araç kullanacağına karar vermelidir. Çünkü her araç için aynı ehliyet verilmemektedir. E sınıfı ehliyet seçeneği de araç kullanımı için verilen sürücü belgelerinden biridir.

E Sınıfı Ehliyet Nedir?

Ehliyet almayı düşünen kişilerin en çok merak ettiği soru E sınıfı ehliyet nedir? E sınıf ehliyete sahip olan kişiler, B1, B, M, F ve D1 ehliyetlerinin kullanma izni verdiği tüm araçları kullanabilmektedir. Şuan E sınıfı ehliyetinin kullanıma izin verdiği araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyete de sahip olunması şarttır. Büyük araçlarında kullanılmasına izin veren E sınıfı ehliyete ağır vasıta ehliyeti de denmektedir.

E Sınıfı Ehliyet ile Hangi Araçlar Kullanılır?

2016 yılında ehliyet sınıflarında köklü değişiklikler meydana gelmiştir. E sınıfı ehliyetine sahip olan kişiler, 2016 yılından önce otobüs, kamyon, kamyonet ve minibüs gibi araçlar kullanabilmekteydi. O zamanlar ağır vasıta ehliyeti olarak bilinen E sınıfı ehliyet sahibi kişiler, yapılan düzenlemenin ardından birtakım araçları da kullanabilir hale gelmiştir.

Bu şekilde E sınıfı ehliyeti olan kişiler, hiçbir hak kaybına uğramamaktadır. 2016 yılından önce E sınıfı ehliyet ile hangi araçlar kullanılıyorsa şimdi de aynı araçlar kullanılmaktadır. E sınıfı ehliyet ile kullanılan araçlar ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Otomobil,
  2. Hafif ticari,

Bu araçlar yalnızca bir ehliyet ile kullanılmamaktadır. Bu nedenle E sınıfı ehliyet ile birkaç ehliyete de sahip olmanız gerekir.

E Sınıfı Ehliyet Tır Kullanabilir mi?

E sınıfı ehliyeti olan kişiler, herhangi bir hak kaybı yaşamadan tır kullanabilmektedir. Tır kullanmak için farklı bir durum daha bulunmaktadır. Ehliyetin alındığı tarih, tır kullanımına hak verebilir ya da sürücülere tır kullanma hakkının verilmemesine neden olabilir.

28 Nisan 1997 tarihinden sonra E sınıfı ehliyet alanlar tır kullanma hakkına sahip değildir. Çünkü o yıllarda tır kullanmak için D sınıfı ehliyete sahip olunması gerekmektedir. Tır kullanmak isteyen kişiler, e sınıfı ehliyetin yanında D sınıfı ehliyette alırsa tır kullanma hakkına sahip olabilmektedir. Aksi halde tır kullanma hakkı verilmemektedir. 1997 yılından önce E sınıfı ehliyet alan kişilerin tır kullanma izinleri vardır.

Ehliyeti aldıkları tarihte E sınıfı sürücü belgesi tır kullanma imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla sürücülerin tır kullanma hakları muhafaza edilmiş olmaktadır. E sınıf ehliyet almak için gerekli belgeler ve gerekli olan diğer ehliyetler tamamlandığında kişiler tır kullanmaya başlayabilir.

2016 yılından sonra sürücü belgesi sınıflarında yapılan değişiklikler ile tır kullanmak isteyen kişilerin CE ehliyeti de alması zorunludur. Bunun yanı sıra sürücülerin SERC4 ve psiko-teknik belgesi de alması zorunludur.

E Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Kullanılan araca göre E sınıfı ehliyet alma yaşı değişiklik gösterebilir. E sınıfı ehliyet alarak tır kullanmak isteyen kişiler minimum 22 yaşında olmalıdır. E sınıfı ile otobüs kullanmak isteyen kişilerin ise minimum 24 yaşında olması gereklidir.

E Sınıfı Ehliyet Almak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

E sınıfı ehliyet almak için sürücünün daha önceden C ve D sınıfı ehliyet almış olması gerekir. Bu nedenle B sınıfı ehliyete sahip olan kişiler ilk olarak C ile D sınıfa yükseltme yapabilmektedir. Bu yükseltme sonrasında kişiler E sınıfı ehliyet için sınavlara girmeye hak kazanacaktır. Aksi halde B sınıfı ehliyete sahip olan kişiler doğrudan E sınıfı ehliyete yükselmek için başvuruda bulunamaz. C ve D sınıfı ehliyete sahip olduktan sonra E sınıfı ehliyet için yazılı ya da teorik dersler gibi kurallar aranmamaktadır. Doğrudan direksiyon dersi verilerek aracı sürme becerisi öğretilmektedir.

E sınıfı ehliyet alma şartları, belirli durumlara göre değişiklik göstermektedir. Bu ehliyet için istenen yaş şartı, kullanılacak olan araca göre değişiklik göstermektedir. Otobüs kullanmak için gerekli olan en düşük yaş sınıf 24’tür. Kamyon kullanmak için gerekli olan yaş sınırı ise 22’dir. E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler aynı zamanda M, B B1, D1 ve F sınıfı araçları da kullanabilecek yeterliliğe sahip olarak kabul edilmektedir. E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler için en uygun araçlar ise otobüs, kamyon, otomobil ve kamyonet olarak belirlenmiştir.

E Sınıfı Ehliyet Sürücü Görevleri Nelerdir?

E sınıfı sürücü belgesi sahibi kişiler için görevler resmi olarak belirlenmektedir. E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler bu görevleri araç kullanırken yerine getirmelidir. Bunların yanı sıra görev kapsamı dışında kalan maddeler sorumlu değildir. Bu yüzden sürücünün sahip olduğu görevler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Böylece ortaya çıkacak herhangi bir terslik yaşanmamış olur. E ehliyet için yazılan ve sürücünün görev kapsamında olan maddeler ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Otobüsün hareket saatinden önce firma yetkilileri ile iletişim kurarak yolcuların listesini istemelidir,
  2. Listede bulunan yolcuların yerlerinde olup olmadığını kontrol etmelidir,
  3. Otobüsü sürerken trafik kurallarına uymalıdır,
  4. Belirli bölgelerde yolcu ve eşyaların işlemine yardımcı olmalıdır,
  5. Otobüs bakımının düzenli olarak yapıldığından emin olmalıdır,
  6. Otobüste yer alan diğer çalışma arkadaşlarının denetimini ve gözetimini yapmalıdır,
  7. Gerekli durumlarda ilkyardım müdahalesi yapmalıdır.

E Sınıfı Ehliyet Fiyatları

E sınıfı ehliyetler çoğunlukla kamyon kullanmak için alınmaktadır. E sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler kamyon, otobüs, otomobil ve kamyonet gibi araçlar kullanabilmektedir.

E sınıfı ehliyet fiyatları her ilde değişiklik gösterse de genel olarak fiyat 7.000 TL’yi bulmaktadır. Bunun yanı sıra E sınıfı ehliyet için kişilerin C ve D sınıfı ehliyetlere de sahip olması gerekir. Bu nedenle kişilerin bu ehliyetleri de hesaba katması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir