Tarih:26 Nisan 2024

Egzozdan Su Gelmesinin Nedenleri ve Çözümleri

birevim faizsiz araba

Araçlarda bulunmakta olan motordan kaynaklı farklı sebepler neticesinde egzozdan su gelmesinin nedenleri ve çözümleri son derece önem arz eder. Aracın içten yanmalı olan motorunun normal çalışması neticesinde egzoz gazı üretmesi oldukça normal olan durumlardandır. Bu gazların egzozdan dışarı atılması gerekir. Gazın motorda birikmesi de önemli sorunlara yol açabileceğinden araca bakım gerekir.

Bazı durumlarda su normal çalışma neticesinde ortaya çıkmakta olan bir sorun olarak değerlendirildiğinden çoğunlukla egzozdan su çıkması bir problem olarak nitelendirilmemektedir. Özellikle de soğuk havalarda egzoz damlaması sıklıkla görülen sorunlardan biridir. Bu damlama ise su yoğuşması nedeniyle ortaya çıkabilir. Egzozdan gelmekte olan suyun kokusu ve tadı oldukça önemlidir. Egzozdan su neden gelir? Konusunda şunlar belirtilebilir:

  1. Su Yoğuşması

Egzozdan su gelmesi durumu genellikle su yoğuşmasından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Motor çalıştığı zaman meydana gelen yanmayla birlikte hemen su ve su buharı oluşmaktadır. Sürüş esnasında ise egzozdan sadece buhar çıkar. Fakat aracın park edilmesi halinde su buharı bu kez yoğuşarak sıvı hale geçmektedir. Yoğuşması sonrasında egzozun su atması son derece normal olarak görülmektedir. Bu nedenle de araçta herhangi bir problem olduğunu göstermemektedir.

  1. Piston Hasarı

Aracın egzozundan su çıkması ve buna ek olarak siyah dumanın da gelmesi pistonlarda bir hasar olduğunu gösterir. Bu nedenle de aracın hemen tamir edilmesi gerekmektedir. Egzozdan atılmakta olan su ve gaz aynı zamanda kokuya da sahip olduğu için fark edilebilecek olan bir durumdur. Hasarlı olan pistonun tamir edilmemesi motordaki diğer bileşenlere de zarar verebilmektedir. Motor performansının önemli ölçüde zarar görmemesi adına egzozdan su gelmesinin nedenleri ve çözümleri iyi şekilde bilinmelidir.

  1. Silindir Kapak Contası

Egzozdan su damlaması olayı ve de bununla beraber beyaz duman gelmesi silindir kapak contasındaki bir sorun olduğunu gösterir. Bu gibi durumlarda kapak contasında bir sızıntı gözlendiği için silindir kapak contası probleminin sonlandırılmasında fayda vardır. Motor bileşenlerinin aşırı şekilde ısınması ve genleşmesiyle bükülmekte olan kapak contası yerinden oynamaktadır. Ortaya çıkmakta olan sızıntı motorda daha fazla ısınmaya neden olur. Bu durumun hemen önlenmesi son derece önemlidir.

  1. Katalitik Konvertör

Çoğu zaman katalitik konvertörden su gelmesi oldukça normal şekilde karşılanır. Egzoz sistemi öncesinde yer alan katalitik konvertör aracın egzozuna gitmekte olan buhar miktarını azaltmaktadır. Konvertör sayesinde ise aracın çevreye olumsuz etkisi de en aza indirilir. Doğada hava kirliliğine yol açmakta olan tüm olumsuz durumlar bu bileşenler sayesinde önlenmektedir. Zararsız kimyasallar sıvı ya da gaz formunda araçtan atılmaktadır. Bu nedenle kişiler egzozdan su gelmesinin nedenleri ve çözümleri içerisinde araçtaki katalitik konvertör unsurunu da göz önünde bulundurulmalıdır.

  1. EGR Soğutucusunun Bozulması

Dizel motorlu olan bazı yeni araçlarda egzoz gazının soğutulmasını sağlamakta olan EGR soğutucusu bulunur. Egzoz gazının soğutulması için sıvı kullanılır. EGR soğutucunun bozulması neticesinde de sıvının egzoza damlaması ve egzozdan sıvı olarak atılması durumu gözlenir. Bu gibi durumlarda da motor soğutma haznesi içerisinde yer alan sıvı miktarında azalma görülmektedir. EGR soğutucusunun arızalanması durumunda derhal müdahale edilmesi ve hemen bakımının yaptırılması önemlidir.

Egzoz neden su damlatır? Konusunda kişiler bu gibi unsurları iyi şekilde bilerek buna göre bakım ve onarım yaptırırsa daha iyi sonuçlar elde edilir. Problemlerin ortadan kalkması ve aracın eskisi gibi sorunsuz olarak çalıştırılması amacıyla kişilerin bakım ve onarıma önem vermesinde fayda vardır.

Egzozdan Su Gelirse Ne Yapılması Gerekir?

Egzozdan sıvı çıkması genellikle araçta bir sorun olduğunu ortaya çıkarmakta olsa da bazı durumlar için önemli bir problem olarak görülmemektedir. Fakat bunun dışında elbet ki aracın bakımları tam ise ve de herhangi bir şeyden şüphe edilmemekteyse bu durumda aracın muayene edilmesi ve de tamir edilmesi gerekir. Dikkat edilmediği halde egzozdan su gelmesi aracın diğer yerlerinde de sorun ve problemlere neden olabilir. Egzoz sıkıntılarını ciddiye almak ve de bunun çözümünü bulmak gayet mantıklı olandır.

Egzozdan sıvı gelirse ne yapılır? Konusunda ise kişilerin ilk olarak bunun nedenini öğrenebilmesi açısından aracı muayeneye götürmesinde fayda vardır. Burada asıl sorun ve karşılaşılmakta olan problem her ne ise bu a göre en uygun çözümün uygulanması gerekir. Belirtilmekte olan birçok neden ve probleme bağlı olarak ayrı ve özel şekilde çözümler bulunur. En önemli nedenlerin her zaman araç için daha fazla soruna yol açabileceğini bilerek hareket edip anında müdahalede bulunmak son derece önemlidir.

Aracın egzozunun sürekli olarak akıp akmadığı ya da ne şekilde sıvı ve buna ek olarak şikayetlerin geldiğine bakılıp en doğru uygulama gerekir. Sıvının akması halinde aracın kullanıcı tarafından fark edilmesiyle en hızlı çözümler sunulur. Bu nedenle aracın daha farklı sorunlarla karşılaşmaması adına hemen müdahale ve çözüm şarttır. Kişilerin araçlarının bu tür şikayetlerini ya da sorunlarını bilse de bilmese de kesinlikle bir ustaya gitmelidir. Egzozdan su gelmesi çözümleri için işini iyi bilen bir ekspertiz ya da ustaya gidilmesinde fayda vardır.

Egzozdan Su Gelmesi Tehlikeli Mi?

Kişilerin araçlarının egzozundan su gelmesi durumunda herhangi bir tehlike ya da daha farklı büyük bir problem olması beklenmemektedir. Ancak kişilerin egzozdan su geldiğini görmesi ve buna ek olarak diğer şikayetlerinde olması durumunda derhal ustaya götürülmesi gerekir.

Tehlike konusunda ise egzozun tamir edilmemesi elbette ki aracın diğer bileşenlerinin bozulmasına neden olur. Bu da aracın daha kısa yolla ve en pratik şekilde tamir edilmesinin önüne geçmektedir. Daha kolay tamir ve daha sağlıklı bir kullanım sunması açısından egzozdan su gelmesi halinde derhal müdahale gerekir.

Kişilerin istedikleri şekilde araç kullanmasının önüne geçen durum olarak egzozdan su gelmesi tehlikeli mi? Elbette ki sorunun daha fazla büyümesinin önüne geçilmesi halinde tehlikeli bir durum gözlenmez. Fakat bunu sağlamak için erken zamanda tamir ve onarım gerekir. Bu şekilde olduğu zaman kişi açısından ya da aracın diğer bölümlerinin çalışmasının aksaması açısından herhangi bir problem olmamaktadır.

Egzozdan Su Geldiğinde Ustaya Ne Zaman Gidilir?

Bazı durumlarda egzozdan su gelmesi son derece normal olduğu için kişilerin hemen panik yapmamasında fayda vardır. Bu durumda egzozdan su geldiğinde ustaya ne zaman gidilir? Bazı durumların olması halinde egzozdan su gelmesi anormal olmasa da suya ek olarak farklı renkteki dumanın, kokunun gelmesine bağlı olarak kişiler derhal aracı ustaya götürmelidir. Zaman kaybetmeden yapılacak olan her türlü müdahale ve tamir sayesinde sorun büyümeden egzozdan su gelmesi olayı durdurulmuş olur.

Ustaya gitmek konusunda kişiler egzozun ne zamandır bu şekilde reaksiyon verdiğini gözlemleyerek buna göre hareket etmelidir. Hem daha iyi bir müdahale hem de aracın yeniden eskisi gibi çalışıp sorun oluşturmaması açısından kişiler dikkat ederek aracı muayene ettirmelidir. Tüm bunlar neticesinde egzozdan su gelmesinin nedenleri ve çözümleri en iyi şekilde bilinirse aracın yeniden tamiri ve onarımı mümkün olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir