Tarih:6 Mayıs 2024
Elektrikli Scooter

Elektrikli Scooter Nedir, Nasıl Kullanılır?

birevim faizsiz araba

Kapsamlı özellikleriyle yetişkinler için elektrikli scooter modellerini kullanabilir, keyifli bir sürüş yaşayabilirsiniz. Kısa mesafede yaygın kullanılan elektrikli scooter modelleri, güvenli bir sürüş arından çok sayıda avantaj sağlayacaktır.

Elektrikli Scooter Nedir?

Elektrikli olarak çalışan scooter araçlarına elektrikli scooter denmektedir. Scooter kelimesi, birden hareket, birden kaçma anlamları taşır. Geçmişte çocuklar için eğlenceli ve manuel bir araç olan bu aletler, yetişkinlere uyarlanmış, elektrikle çalışır hale gelmiştir. Araçtaki sistem, ayakta sürüşe odaklanarak, dengeli şekilde ilerlemeyi sağlar.

Bisiklette olduğu gibi direksiyon vardır ve alt kısımda sadece bir adım yukarı çıkarak sürmeye başlayacağınız mekanizma kuruludur.

Yakıt masrafları bakımından scooter modelleri oldukça avantajlıdır. Örneğin bir yere gideceğiniz zaman uzun mesafede yol parası harcamak yerine akülü scooter alabilirsiniz. Yakıt masraflarınızı düşürmek, yürüme mesafesinde daha etkili bir yol bulmak adına avantaj sağlayacaktır. Tek seferdeki yol alış kapasitesini değerlendirerek kullanabilirsiniz.

Elektrikli Scooter Nasıl Kullanılır?

Elektrikli scooterı kullanmak isteyenler bazı açılardan yanılgıya düşmektedir. Birçok kişinin kolayca sürebildiği scooterda önemli olan güvenlik önlemleridir. Gereksiz kaza risklerini dikkate alarak mutlaka kendinize bir kask edinmelisiniz. Kafanızda kask olmadan scooter kullanmamaya önem vermelisiniz.

  • Pozisyonlara göre elektrikli scooter nasıl sürülür sorusunu yanıtlamak mümkündür. Araç üzerinde nasıl durmanız gerektiği, nasıl dengede kalacağınız vs. konuları pratiklerle gelişebilecek detaylardır.
  • Scooter mutlaka tek kişi olarak kullanılmalıdır. Tek kişilik üretilen bir araç olduğundan mutlaka bu duruma önem verilmelidir.
  • Scooter sürmeye başlarken doğru adım atmak en önemli kısımdır. Çünkü adım atarken ilk dengenizi sağlarsınız. Birden hareket eden araca binerken adım atma aşamasını dikkatli şekilde tamamlamak gerekir.
  • Araç altındaki ayakları kaldırarak ilk adım atmaya hazırlanmış olursunuz. İlk adımla araca çıkacağınızda ise düz karşıya bakmamak gerekir. Hafif şekilde açılı şekilde ilk adımı atmalısınız. Bunun nedeni, diğer ayak için dengeli bir yerleşim sağlamaktır.
  • Sağ adımla çıkınca, 45 derece sola bakarak direksiyon tutmalı, ardından ikinci ayağı da arkaya yerleştirmelisiniz. Düzayak yerleşimi olacaksa, arka kısımdan destek yaparken sabitlemek gerekir.
  • Araç üzerinde hareket etmek için elektrikli scooter nasıl açılır sorusuna önem vermelisiniz. Çünkü çalışır duruma gelmeden scooter üzerine çıkmamak gerekmektedir. Çalışması için de hafif ittirdikten sonra üzerine çıkmak gerekir. Dengeniz bu şekilde daha kolay olarak sağlanmaktadır.
  • Üzerine çıktıktan sonra scooter çalışırsa, ağırlıkla beraber daha fazla zorlanacaktır. Zorlama da bataryayı azaltan ve ürünü ömür yönünden kısaltan bir etkendir.

Dönüşler, scooter kullanırken en önemli kısımdır. Dengenizi nasıl sağlıyorsanız o yönde kontrollü şekilde dönmeye gayret etmelisiniz. Bu noktada yöne göre öndeki ayak değişmesi gerekmektedir. Öndeki ayağınızı, dönüşe göre ayarlamak için sürüşte iki hareketle değişim yapmalısınız. Çok uzun süredir scooter kullanıyorsanız aniden iki ayağınızı birden değiştirebilirsiniz. Yine de bu hareket riskli olabilmektedir.

Scooter üzerinde devam ederken ayaklarınız birbirine yakın olmamalıdır. Bir veya bir buçuk karışlık bir mesafe ile hafif çapraz şekilde duruş sağlamalısınız.

Elektrikli Scooter Kullanırken Denge Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Denge çalışmaları yaparak elektrikli scooter kullanımında önemli bir aşama kaydedebilirsiniz. Hemen uzman gibi scooter kullanmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle adım alıştırması yapmanız en önemli kısım olacaktır. Adım atarken bir sağ bir soldan çıkacak şekilde, yavaş ilerleme kaydetmek gerekir. Hemen iki ayağınızı birden scooter üzerinde tutmak denge kaybına neden olabilmektedir.

İki ayak için tekerli çalışmada, dengenizi daha uzun süre sağlamak adına tek ayak havada denemeler yapabilirsiniz. Önce sağ ayak scooter üzerinde ve sol ayak asılı kalacak şekilde sürmelisiniz. Ardından da tersini uygulamalısınız. Denge çalışmaları siz kendinizden emin olana kadar devam etmelidir.

Scooter sürerken denge geliştirmek, aslında kasları da geliştirmek demektir. Kaslarınız, aracı düzenli olarak kullandıkça daha da hakim hale gelecektir.  Bütünüyle doğru bir scooter kullanımı için gerekirse özel ders almayı ihmal etmemelisiniz. Scooter modelleri kullanımda genelde aynı olsa da detaylarda farklara neden olabilmektedir. Güç ve tasarım farklarını dikkate alarak sürüş yapmalısınız.

Elektrikli Scooter Nasıl Şarj Edilir?

Bir elektrikli scooter aldığınızda şarj edeceğiniz mekanizma da sizinle birlikte olacaktır. Paket içerisinde verilen şarj aletini oldukça pratik bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Fakat kullanmadan önce şarj bağlantı yerlerinin kontrolünü yapmak faydalı olacaktır. Cihazda mekanik açıdan bir sorun yoksa, güvenli bir priz bularak işleme başlayabilirsiniz.

Batarya kapasitesi elektrikli scooter nasıl şarj edilir sorusunun zamanla alakalı bölümüdür. Batarya kapasitesi yüksekse, daha uzun sürede şarj olabilmektedir. Yine de ortalama bir süre vermek gerekirse 6 saate varan bir şarj görülmektedir.

Şarja takmadan önce scooter ve çevresinin ıslak olmadığına bakmalısınız. Prizin delikleri, şarj aletinin kendisi kuru ve sorunsuz şekilde temas ediyor olmalıdır. Aksi halde boş yere yeniden şarj cihazı almak zorunda kalabilirsiniz.

Elektrik sistemini korumak adına genel kuralları unutmamak gerekmektedir. Sıfırdan şarj ederken kılavuzdaki kuralları es geçmemeniz önerilmektedir. Marka ve modellere göre şarj kullanım ayrıntıları değişebilmektedir.

Scooter kullanırken yeni yayılan bir alet olduğunu unutmadan, herkesin eşit görüş alanı olmadığını düşünerek sürmek gerekir. Yani aletin çıkışı eski olsa da trafikte kullanım sıklığı birçok sürücü için alışkanlık haline gelmemiştir. Dolayısıyla kazalardan uzak durmaya özellikle dikkat etmek gerekir.

Elektrikli Scooter Nasıl Temizlenir?

Elektrikli scooter temizliği öncesinde IP değerlerini öğrenmek gerekmektedir. Kullanacağınız suyun soğuk su olması ve bezin de hafif nemli olması gerekir.

  • Su içerisinde kullanacağınız temizleyicinin uygun olmasını sağlamalısınız.
  • Diş fırçası, sünger benzeri malzemeleri de yanınızda bulundurabilirsiniz.

Temizlik esnasında araca çok bastırmamak gerekir. Ayrıca rutin şekilde kontrolleri de yaptırmaya özen göstermelisiniz.  Elektrikli scooter nasıl temizlenir sorusu için daha fazla ayrıntıyı kılavuzdan da öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir