Tarih:4 Mayıs 2024

En İyi Oto Koltuk Döşeme Hangisidir?

birevim faizsiz araba

Oto koltuk döşeme işlemleri için günümüzde birçok farklı kumaş tipi bulunmaktadır. Bu kumaş tiplerinden en çok deri, alcantara, kumaş ve suni deri döşemeleri tercih edilmektedir. Kullanılan bu kumaş tiplerinin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Oto koltuk döşemesi yaptırmak isteyen kişilerin bu avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurması gerekir. Döşeme şıklığının yanı sıra rahat ve kullanışlı olması da oldukça önemlidir.

Döşeme çeşitleri ele alındığında aralarında en çok kullanılan seçeneğin kumaş olduğunu söyleyebiliriz. Kumaş döşeme günlük hayatta kullanım için oldukça müsait bir türdür. Ayrıca kumaş döşemenin birçok farklı çeşidi vardır. Kumaşların yapısına göre çeşitlere ayrılan kumaş döşeme, her türlü araca uyum sağlamaktadır.

Aracınızda günlük bir görünümün yanı sıra daha modern ve zengin bir görüntü elde etmek isterseniz deri ya da suni deri kaplamaları kullanabilirsiniz. Deri ve suni deri kaplamalar, kumaş kaplamaya oranla daha pahalıdır. Ancak aracınız son model ve modern bir araç ise deri kaplama yapmanız tavsiye edilir.

Oto Koltuk Döşeme Tipleri Nelerdir?

Çeşitli oto döşeme seçenekleri bulunmaktadır. Bazıları geleneksel koltuk döşemelerini tercih ederken, bazıları da yeni nesil döşeme tiplerini tercih etmektedir. Son zamanlarda en çok deri, suni deri, kumaş ve alcantra tercih edilmektedir. Bu kumaşların her biri ayrı ayrı özelliklere sahiptir. Oto koltuk döşeme tipleri hakkında şu şekilde bilgi verebiliriz;

Deri Döşeme

Deri doğal bir döşemedir ve genellikle sığır postunun işlenmesi ile elde dilmektedir. Bu duruma bağlı olarak birçok farklı kalitede deri döşeme bulunmaktadır. Diğer oto döşeme kumaşları arasında belirli bir standarda sahip olmayan deri döşemeler, aynı hissi ve kaliteyi hissettiremeyebilir. Deri döşemenin avantajlarından bahsedecek olursak;

  1. Kaliteli bir görüntü oluşturur,
  2. Deri dokusu aracınıza lüks hissi verir,
  3. Tozu diğer döşemelere oranla daha az tutar,
  4. Lekeler kolay bir şekilde çıkar,
  5. Aracınızı satma gibi bir durumda sizin için avantaj sağlar.

Bunların yanı sıra deri kumaşın dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar;

  1. Fiyatı diğer döşemelere oranla pahalıdır,
  2. Sıcak havalarda vücuda yapışır ve terlemenize neden olur,
  3. Soğuk havalarda soğuk hissi vererek üşümenize neden olabilir,
  4. Belirli bir süre sonra esneme yapar,
  5. Diğer döşemelere oranla daha hızlı yıpranır,
  6. Kaygandır,
  7. Hareket ederken gıcırtı sesleri çıkarır.

Suni Deri Döşeme

Birçok çeşitte ve farklı kalitelerde suni deri döşemeleri bulabilirsiniz. Deri döşeme için uygun bir alternatif olan suni deri döşemeleri, deriyi pahalı bulan kişiler için sunulan bir seçenektir. Suni deri, genel özellikleri ile deriden daha üstündür. Suni derinin avantajlarından bahsedecek olursak;

  1. Oldukça dayanıklıdır,
  2. Deri döşemeye oranla daha ucuzdur,
  3. Deri döşemeye oranla daha az kaygandır,
  4. Kumaş döşemeye göre kaliteli bir görünüm sağlar,
  5. Tozu az tutar,
  6. Leke temizliği oldukça kolaydır.

Her döşeme türünde olduğu gibi suni deri döşemelerinde de dezavantajlar bulunmaktadır. Bu dezavantajlar;

  1. Fiyat açısından kumaşa göre daha pahalıdır,
  2. Sıcak havalarda terletir ve vücuda yapışır,
  3. Soğuk havalarda ısınmayı zorlaştırır,
  4. Deriden az olsa da belirli bir kullanımdan sonra esneme yapar,

Kumaş Döşeme

Diğer döşeme çeşitlerine oranla daha uygun fiyatlara sahip olan kumaş döşemeler, oldukça kullanışlı ve dayanıklıdır. Birçok çeşitte döşemelik kumaş bulunmaktadır. Pamuklu döşemelik kumaşlar, keten kumaşlar, jakarlı kumaşlar ve likralı kumaşlar bu çeşitlerden sadece bir kaçıdır.

Pamuklu döşemelik kumaşların sağlık üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle daha çok tercih edilmektedir. Jakarlı döşemelerde ise dokuma aşamasında karmaşık desenler eklenmektedir. Bu tarz kumaşlar 2019 yılında an çok satanlar arasında yer almıştır. Bir diğer kumaş türü olan likralı kumaşlar ise tak-çıkar işlemleri için oldukça avantajlıdır. Oldukça esnek olan bu kumaş, döşenecek olan yapıyı rahatlıkla sarmaktadır. Döşemelik kumaşların avantajlarından bahsedecek olursak;

  1. Kumaş döşemeler standarttır. Bu nedenle araç alırken en bir maliyet getirmez,
  2. Sıcak havalarda terletmez,
  3. Soğuk havalarda kolay ısınma sağlar,
  4. Deri kumaş gibi kaygan değildir,
  5. Diğer döşeme türlerine oranla daha dayanıklıdır.

Bu kumaş türünün de dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Sıradan bir görünüm sağlar,
  2. Leke temizliği oldukça zordur,
  3. Tozu emer ve bu nedenle alerjiye neden olur.

Alcantra Döşeme

Alcantra döşemeler, polyester ve poliüretandan üretilmektedir. Süet tarzdadır. Arabalar için en kaliteli döşeme kumaşlarından biridir. Rahat olması ve birçok avantaja sahip olması bu kumaşın son zamanlarda daha popüler olmasını sağlamıştır. Özellikle virajlarda kaydırmayan bu döşeme tipi genellikle spor otomobil kullananların tercihleri arasındadır. Bunun yanı sıra diğer avantajlarından bahsedecek olursak;

  1. Diğer döşeme tiplerine göre oldukça dayanıklıdır,
  2. Kaliteli bir görünüm sağlar,
  3. Deri döşemeye göre daha az kayar,
  4. Soğuk havalarda sıcak bir his verir,
  5. Sıcak havalarda terletme yapmaz,
  6. Tozu kumaş döşemeye oranla daha az tutar,
  7. Aracı satarken avantaj elde etmenizi sağlar.

Bu döşeme tipinin dezavantajları diğer döşemelere göre daha azdır. Dezavantajlarından bahsedecek olursak;

  1. Kumaşa ve deriye göre daha maliyetlidir,
  2. Tüylü bir yüzeye sahip olması nedeniyle oturulduğunda sürekli iz kalır,
  3. Leke temizliği oldukça zordur.

Tüm bu açıklamalara göre kumaş döşeme her ne kadar ucuz bir görünüm yaratsa da oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Standart bir seçenek olarak sunulduğu için aracın fiyatını yükseltmemektedir. Birçok oto koltuk döşemesi kumaş döşemedir. Bu nedenle en iyi oto koltuk döşeme olarak kumaş tercih edilmektedir.

Oto Koltuk Döşeme Nasıl Yapılır?

Oto döşeme yapmadan önce aracınızın markasını, mevcut döşemesini ve modelini öğrenmelisiniz. Döşemelik kumaş türlerinden anlamayabilirsiniz. Ancak döşeme işleminde yeni döşemenin nasıl yapıştırılacağı oldukça önemlidir. Örnek olarak suni deri kaplamaya sahip olan bir arabanın üzerine yapılacak olan kaplama ile polyester kumaş kaplamaya sahip olan arabaya yapılacak kaplama yöntemi farklıdır. Kaplamada çeşitli yapıştırıcıların yanı sıra dikişte kullanılabilir.

Var olan döşemelik kumaş renlerine bakmanız sizin için faydalı olacaktır. Kişisel tercihinize en uygun cins, renk, model ve deseni seçebilir aynı zamanda kendi tasarımınızı da yaratabilirsiniz.

Kumaş seçiminin yanı sıra oto koltuk döşeme işlemini yapacak olan firmanın da güvenilir ve kaliteli bir firma olması oldukça önemlidir. Bunun için iyi bir araştırma yapabilirsiniz. Döşeme işlemleri iş yoğunluğuna göre iki veya dört gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir