Tarih:26 Nisan 2024
Enjektör Nedir

Enjektör Nedir? Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır?

birevim faizsiz araba

Araçların hareket etmesi için motor sistemi gereklidir. Tüm parçaların eksiksiz bir görev dağılımı ile çalıştığı motorların hayati organlarından biri enjektördür. Motor enjektör sayesinde hareket eder. Enjektör hakkında detaylı bir bilgiye sahip olursanız, ileride oluşabilecek yüksek maliyetli arızaların önüne geçebilirsiniz.

Enjektör Nedir?

Araçlardaki enjektör parçası otomobillerin ilk çıktığı yıldan bu yana kullanılmaktadır. Araç için çok önemli olan bu parçanın temel amacı iletimdir. Enjektörün arızalanması araç için çok önemli bir sorundur. Araç için çok önemli olan bu parça aynı zamanda çok da pahalıdır. Dizel ve benzinli araçlarda kullanılan enjektör, aracın motorunun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Aracın yakıtı için ihtiyaç duyulan iletimi de gerçekleştirir. Aynı zamanda püskürtülecek olan yakıtın basıncını da arttırır. Motordaki tüm devir sisteminin yakıtını olması gerektiği zamanda silindire püskürtme görevi de enjektöre aittir.

Enjektör, yakıtı çok büyük bir basınçla optimize eder. Silindirin içinde püskürtme işlemini yapar. Enjektör memesi, enjektörün yakıtı püskürttüğü alana verilen isimdir. Enjektör memelerinin üzerinde delikler bulunur. Bu deliklerin sayısı genel olarak bellidir. Bu parçanın çapı, enjektör sayısı ile doğrudan ilgilidir. Yapısal özellikleri bakımından diğer tipte enjektör çeşitlerine göre farklılık gösterir.

Enjektör Nerelerde Kullanılır?

Enjektörün genel olarak bilinen iki farklı anlamı vardır. Birinci anlamı ve ilk akla geleni tıp alanında kullanılan bir malzeme olmasıdır. İkinci olarak da araçlarda kullanılan enjektördür. Enjektörün araçlarda hayati bir önemi vardır. Bu nedenle sürücüler, enjektörün görevini iyi bilmelidir. Enjektör çalışmazsa araba da çalışmaz. Aslında son derece basit bir çalışma işlevi bulunan bu parça hem dizel hem de benzinli arabalarda kullanılır.

Enjektör Ne İşe Yarar?

Arabanın çalışması için gereken yakıtın motorun içinde dağılmasını sağlayan mekanizmaya enjektör denir. Enjektör pistonlara yakıtı püskürterek, araçtaki diğer mekanizmaların çalışmasını sağlar. Araç bu sayede ihtiyaç duyduğu güce ulaşır. Çok yüksek olan yakıt basıncına dayanıklı bir parça olan enjektörün piyasada çok sayıda farklı model ve markaları bulunur. Enjektör yakıtı yüksek bir basınç uygulayarak zerrecik haline getirir. Silindir içine doğru püskürtür. Püskürtme sonucunda arabanın ihtiyaç duyular her bölümüne yakıt gitmiş olur. Aracınız bu sayede kullanıma hazır olur. Farklı türdeki enjektörlerin amacı yakıtı silindire püskürtmektir.

Enjektör Arızası Nedir? Nasıl Anlarız?

Araba için çok önemli bir sorun olan enjektör arızası sonucunda, aracın bütün sistemi yavaş yavaş durur ve çalışamaz hale gelir. Erken bir şekilde bu arızayı fark edip aracınızı servise götürürseniz, büyük bir maliyetten ve özellikle tehlikeden korunmuş olursunuz. Dizel ve benzinli araçlarda enjektör arızalarının belirtileri şu şeklidedir:

  • Rölanti problemi, enjektör arızası esnasında en sık görülen arızalardandır. Arabanın stop etmesi ile sonuçlanan rölanti durumu enjektör arızası ile ortaya çıkar. Enjektör, arıza yaptığı zaman rölanti durumunu koruyamaz ve araç stop eder. Bu durumda trafikte istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.
  • Rölanti sorununun yanında egzoz gazının okuma değerinde de bozulma yaşanır. Elektronik beyin olan araçlarda uyarı ışığı yanar. Bu nedenle uyarı ışıklarının okunması çok önemlidir.

Enjektör Arızalı ise Ne Olur?

Yukarıda bahsettiğimiz iki ana sorunun yanında aracınızda enjektör arızası olursa yaşayacaklarınızı kısaca özetlemeye çalıştık. Maddeler halinde enjektör sorunu sonucunda yaşayacaklarınız ilk olarak:

  • Aracınızın motoru çalışırken çıkardığı sesten daha yüksek sesle gürültü yapar.
  • Aracı kullanan kişi, enjektör arızalanırsa aracın hızını istenilen şekilde ayarlayamaz. Ayrıca hızlanma problemi ve devrin ayarlanamaması da yaşanabilecek aksaklıklardandır.
  • Araba çalıştırılır çalıştırılmaz motordan ses gelir.
  • Araba tekler.
  • Arabanın harareti hızla artar ve bu durum diğer parçaların da zarar görmesine neden olur.
  • Aracın performansında düşüşler gözlenir.
  • Normalden daha fazla yakıt harcanır.

Enjektör Arızasının Sebepleri Nelerdir?

Enjektör arızasının en önemli sebebi kalitesiz yakıt kullanılmasıdır. Bu problemi en sık yaşayanlar genellikle araçlarında ucuz yakıt kullananlardır.

Bir diğer sebepse yakıt filtresi eskidiğinde enjektöre kirli yakıt geçerse tıkanma yaşanır ve enjektör arızalanır.

Enjektör Arızası Nelere Sebep Olur?

Hararetin artması, yüksek gürültü ve aşırı yakıt tüketiminin yanında enjektör arızası, LPG’li araçlarda farklı arızalara sebep olur. Eğer enjektörü arızalı olan bir araca benzin koyarsanız problemi ortadan kaldırabilirsiniz. LPG’li araçlarda enjektör arızasının neden olduğu sorunlar şu şekildedir:

  • Araba kendi kendine benzine geçer.
  • Benzinle iyi çalışan arabanın LPG’ye geçmesi durumunda performansı düşer.

Enjektör Arızası Arabaya Ne Gibi Zarar Verir?

Enjektör arızalanması sonucunda yakıt tutulamaz ve pistona doğru verilir. Yüksek basınçla yakıt gelen piston delinir. Eğer böyle bir arıza ile karşılaşıldığında motorun tamamıyla revizyona girmesi gerekir. Piston delinirse silindir hasar alır. Revizyonla enjektör kurtarılabilir. Tersi durumda enjektörün değiştirilmesi gereklidir. Enjektörün değiştirilmesi çok maliyetli bir durumdur.

Enjektör Arızasında Yapılması Gereken Nedir?

Çok ciddi sorunlara yol açan enjektör arızasının belirtilerinden birini ya da birkaçını görmeniz halinde aracınızı mutlaka bir servise götürmelisiniz.

Enjektör Tıkalı ise Ne Olur?

Enjektör tıkalıysa bazı belirtilerle kendini gösterir. Enjektör tıkalı olduğunda silindirde ateşleme sorunu görülür. Vitesteyken ayağınızı gazdan çektiğinizde araba sarsılır, hızlanmak istediğinizde performans düşüklüğü yaşanır ve motorda tekleme sorunu ortaya çıkar. Bununla birlikte vites değişimlerinde ani hız düşüşlerinde araç stop edebilir. Eğer araçta enjeksiyon arızası bulunuyorsa ve benzinle arabayı çalıştırıyorsanız muayeneden geçemezsiniz.

Enjektör Nasıl Temizlenir?

Enjektörün temizliği bu işi bilen kişiler tarafından yapılmalıdır. Enjektör temizlenirken özel bir temizleyici kullanılır. Temizleyici maddenin içinde kiri temizleyen bir katkı maddesi bulunur ve bu temizleyici depoya atılır. Ardından araba çalıştırılır. Depoda yakıt bitince usta enjektörü kontrol eder. Kontrol sonucunda enjektör halen temizlenmemişse işlem devam eder.

Bazen enjektörde karbon atığı birikir. Bu birikme arızaya neden olur ve bu çok maliyetli bir arızadır. Bu sebeple aracınızın bakımını yaptırırken mutlaka aracınızın enjektörünü temizletmeyi unutmayın.

Enjektör Hangi Araçlarda Olur?

Motorun üzerindeki enjektör dizel motorun en hassas noktasıdır. Benzin motorlarında da enjektör bulunur. Benzin motorlarının enjektörü dizel araçların ki kadar pahalı değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir