Tarih:29 Nisan 2024

İçten Yanmalı Motor Nedir?

birevim faizsiz araba

Isı enerjisini mekanik enerjiye çevirmekte olan içten yanmalı motor hava yakıt karışımının silindir içerisinde tutuşması ile ortaya çıkmaktadır. Bunların çeşitleri olduğu gibi kendine has olan çalışma prensibi de bulunmaktadır. Bundan dolayı araçlarda yer alan içten yanmalı motorlar yanma işlemi içeride sağlamakta olduğundan bu adı almıştır.

Yanma olayının dıştan gerçekleşmesi durumunda da bu motorlar dıştan yanmalı motorlar olarak bilinir. Marka ve de modellere göre çeşitleri ve farkları bulunan bu motorların kullanımları da tamamen özelliklerine göredir.

İçten yanmalı motorların görevleri ve de kendilerin göre olan parçaları olmasından kaynaklı çalışması ve de işlevlerini yerine getirmesi de kullanılan motora bağlı olarak karşınıza çıkar. İçten yanmalı olan motorlar içerisinde odalar bulunmakta ve hava yakıtının silindir içerisinde yanmasını ve tutuşmasını sağlamaktadır.

Yakıt odasında yakılarak üretilmekte olan bu enerji ilk olarak piston silindir ile öteleme hareketine, krank biyel mekanizması ile de dönme hareketine en sonda da enerji aktarımıyla tekerleklere iletilmektedir.

Her türlü şekilde parçalarının olması ve de daha doğru şekilde çalışmasını da sağlaması açısından bu motorların kullanımı hala devam eder. İçten yanmalı motor nedir? Kendi odaları içerisinde enerjinin oluşumunu sağlaması ve de tutulma işlemini de bu parçalar içerisinde yer alan odalarda gerçekleştirmesi ile enerji üretmekte olan motor çeşididir. Özellikleri ve de nitelikleri son derece fazla olmasından kaynaklı olarak tutuşma ya da enerji üretme konusunda oldukça tercih edilir olan motorlardandır.

Bunların olması gerektiği ve de en iyi şekilde sonuç oluşturması için elde edilmesinde kaynak oluşturan parçaları vardır. Bu parçalar yani her türlü elemanlar sayesinde çalışmasını doğru anlamda yapan motorların aksamaması adına kaliteden ya da bu tarz özelliklerden ödün vermemekte fayda vardır. Çalışma şekli ve de prensibi olarak da aşamalı şekilde her hareketin sırasıyla yapılması adına düzeni sağlar.

birarabam

İçten Yanmalı Motor Çalışma Prensibi Nedir?

Kullanımı açısından hala tercih edilmekte olan içten yanmalı motorlar nasıl çalışır? Bu motorun çalışması noktasında her şeyin aşamalı ve de sıralı şekilde kendini göstermesine ek olarak yakıtın sağlanması ve enerjinin iletilmesi için de her şeyin dozunda, düzenli olarak aktarımı söz konusudur. Yüksek basınç ve sıcaklık altında püskürtülmekte olan yakıt, karbüratör ve yakıt enjeksiyonu sistemi ile hava ile karıştırılarak silindir içerisine gönderilmektedir.

İçten yanmalı motorlarda genellikle dört zamanlı silindirler kullanılarak emme, sıkıştırma, ateşleme, egzoz zamanları gibi çeşitli olaylardan oluşan bir durum söz konusudur. dizel motorlarda ise ateşleme yüksek basınç altında sıkıştırmayla olmaktadır.

Hacim ve ısı meydana gelerek yakıt mekanik enerjiye dönüşür. Yanma odasında eksik ya da fazla hava olması durumunda da yanma gerçekleşmemektedir. İçten yanmalı motor özellikleri fosil yakıt kullanılması, bakım aralıklarının uzun olması, yakıtın mekanik enerjiye dönüştürülmesi, çevre kirliliğine neden olması gibi özellikleriyle karşınıza çıkar.

İçten Yanmalı Motor Çeşitleri Nelerdir?

Kullanılmakta olan ve de enerjinin de ortaya çıkması için çeşitli şekilde kendine özel olarak özellikleri, çalışma aşamaları bulunan içten yanmalı motorların çeşitleri de vardır. Bu nedenle bunların özellikleri ya da kullanım durumları, çalışma şekilleri de her çeşidin kendine göre olan özellikleri bakımından farklılık oluşturmaktadır. Kişilerin bu çeşitlik içerisinde neler olduğunu bilmesi ve buna göre tercihte bulunması da doğru olur. İçten yanmalı motor çeşitleri şu şekilde belirtilebilir:

1.    Silindir Tipleri Bakımından İçten Yanmalı Motorlar

Sıralı tip olan silindir motorlar düz şekilde sırlanmaktadır. Bunlar içerisinde de çeşitlilikleri bulunan silindir motorlardan olan V tipi içten yanmalı motorlar iki sıralı halinde dizilir ya da tek silindir başlığı altında toplanır. Boxer tipi olanlar yere paralel şekilde yerleştirilir. Zıt pistonlu olan ise zıt şekilde yerleştirilerek silindir kafalarını bulundurmamaktadır.

2.    Yakıt Türüne Göre İçten Yanmalı Motorlar

Benzinli motorlar, dizel motorlar, LPG’li motorlar, doğalgazlı motorlar olarak çeşitlerine ayrılmaktadır. Bunlar da hava soğutmalı ve de sıvı soğutmalı motorlar olarak ikiye ayrılır. Yüksek sıcaklık önlemek adına ve hava sirkülasyonu için tercih edilmek adına hava soğutmalı türler kullanılır. Aynı zamanda ısıyı sabit tutmak için de ısı soğutmalı mortlar kullanılır. İçten yanmalı motor türleri bu şekilde birbirinden ayrılarak olması gereken yerlerde kullanılır.

3.    İki Zamanlı İçten Yanmalı Motorlar

Günümüzde kullanımı olmasa da eskiden son derece tercih edilen bir türdür. Emme ve sıkıştırma ile ateşleme ve de egzoz zamanlamaları aynı anda yapılır. Basit yapılı ve maliyeti de son derce uygundur.

4.    Dört Zamanlı İçten Yanmalı Motorlar

Emme, sıkıştırma, ateşleme ve egzoz zamanları ayrı ayrı gerçekleşmektedir. Egzoz emisyon değerleri yanmada daha verimli olduğu için normal olur. İki zamanlılara göre de maliyeti yüksektir.

İçten Yanmalı Motor Elemanları Nelerdir?

İçten yanmalı olan motorlarda bunun en iyi şekilde sağlanması ve de çalışması için içten yanmalı motor elemanları bulunur. Bu nedenle kişilerin kullanımında son derece memnun oldukları içten yanması motorun işlevini yerine getirmesi için elemanların hepsinin tam olması gerekir. Eksik ya da fazla olması durumunda da ateşleme olması söz konusu olmaz. Silindir bloğu, krank mili, biyel kolu, pistonlar, segmanlar, supaplar, karter ve de eksantrik miller bulunur.

Aksama ya da sorun oluşmaması için kişilerin bu şekilde enerji üretebilmesini sağlamak adına tüm elemanları ve parçaları bilmesinde fayda vardır. Bu sayede istenen şekilde sonuç alınması ve ateşlemenin de doğru anlamda yapılması sağlanmış olur. İçten yanmalı motor parçaları nelerden oluşur? Kişiler bu anlamda tüm belirtilen elemanları eksiksiz şekilde bilerek yanma ve ateşleme işlemini de bu doğrultuda yapmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir