Tarih:6 Mayıs 2024
Kasko

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

birevim faizsiz araba

Araç sigortaları genellikle Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kasko sigortası aracın kaza ve farklı hasarlara karşı güvence altına alınmasını sağlar. Peki, kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz? Kaskonun karşılamadığı durumlar sınırlıdır. Örneğin kaza yapan bir kişinin sürücü belgesi olmaması, savaş durumunun yaşanması, uyuşturucu veya alkol etkisinde olması gibi durumlar haricinde kasko aracın zararını karşılar. Ancak kaska sigortasında yer alan teminatlar doğrultusunda birtakım değişiklikler görülebilir.

Kasko sigortanın temel görevi, araçta meydana gelen hasarın karşılanmasıdır. Dolayısıyla kusurlu taraf siz olsanız bile kasko aracınızın hasarını karşılamaktadır. Bununla beraber karşı tarafın hasarı, trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır. Trafik kazaları sonucunda kusurlu taraf, kusur oranları ile belirlenmektedir. Kusur oranı belirlendikten sonra kusurlu kişinin kim olduğu tespit edilir. Yapılan tespit sonucunda ise kusurlu olan kişi siz de olabilirsiniz. Böyle bir durumu yaşayan ve arabası kaskolu olan kişiler, “Kazada kusurlu olsak bile kasko karşılar mı?” sorusunu merak ediyor. Dolayısıyla kusurlu taraf siz olsanız bile kasko aracınızın hasarını karşılamaktadır.

Kasko Nedir?

Kasko, Kara Araçları Kasko Sigortası olarak tanımlanmaktadır. Motorlu veya motorsuz olan kara araçlarının kasko koşulları arasında yer alan riskler durumunda maddi zararın karşılanması sigorta tarafından yapılır. Peki, kasko ne demek? Kasko, aracı hasar ve kaza risklerine karşı güvence altına alınarak beklenmeyen masraflara karşı korunmasını sağlayan bir araç sigortasıdır. Herhangi bir kara taşıtının sigortalı İdaresi haricinde hasara uğraması, çalınması, yanması ve ferdi kayıplarda sigortalı kişiye tazminat ödenmesi için yapılmaktadır.

Kasko, trafik sigortasının aksine karşı aracın hasarlı değil, sigortalı ya ait olan araçtaki hasarı güvence altına alır. Bu sayede hem kişinin bütçesi hem de aracın güvencesi sağlanmış olur. Araç sürücüleri kasko yaptırarak hasar ya da kaza durumlarında kasko aracılığıyla yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalmazlar.

Kasko Ne Kadar?

Kaskonun bedeli ataç sahibine göre farklılık göstermektedir. Geçmiş hasarsızlık durumu, sürücünün yaşı ve aracın yaşı gibi pek çok faktör kasko primine etkendir. Bu sebeple kasko fiyatları için güncel ve net bilgiyi almak istiyorsanız kasko şirketi ile iletişime geçmeniz gerekir. Kasko bedelinin ne kadar olacağını belirleyen tek kişi araç sahibidir. Eğer kaskonun ne kadar olacağını merak ediyorsanız sizler de kasko şirketi ile irtibata geçerek ayrıntılı bir bilgi edinebilirsiniz.

Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark

Kasko ve trafik sigortası arasında farklılıklar söz konusudur. Temelde zorunlu olup olmama durumu ile açıklamak mümkündür. Kasko, zorunlu olmayan ve araç sahiplerinin isteklerine bırakılan bir sigorta türüdür. Fakat trafik sigortası, trafiğe çıkan her aracın yaptırması zorunlu bir sigorta türüdür. Bununla beraber kasko, araç sahibini ve aracı güvence altına almaktadır. Trafik sigortası ise 3 şahıslara verilen fiziki veya maddi zararları kapsamaktadır. Aynı zamanda trafik sigortasında prim sınıfı devlet tarafından belirlenmektedir. Fakat kasko sigortasında ödenecek prim tutarı poliçe kapsamında değişkenlik göstermektedir.

Kasko Muafiyeti Nedir?

Sigorta poliçesi düzenlenirken, sigorta firması ve sigortalının beraber anlaşarak karar verdiği muafiyet oranının etkisiyle kasko poliçesi fiyatı için uygulanan bir indirimi kapsar. Kasko poliçesi doğrultusunda sigortalı hasarın neden olduğu zararın bir kısmını kişi üstlenir. Peki, cam hasarını muafiyet uygulanır mı? Kasko poliçeniz kapsamında cam hasarında muafiyet uygulanmamaktadır ifadesi yer alıyorsa aracınızın camlarının zarar görmesi durumunda değişim esnasında meydana gelebilecek hasarı sigorta firması tarafından kesinti yapılmaksızın karşılayacağı anlamına gelmektedir. Kasko poliçeniz doğrultusunda cam değişimi gerekli ise sigorta firmanız ile irtibata geçmelisiniz.

Kaskonun Bozulması Nedir?

Kasko sigortası, sigorta ürünleri gibi poliçe süreci boyunca herhangi bir zarar talebinde bulunmamanız doğrultusunda size yenilenecek poliçe teklifi üstünden hasarsızlık indirimi vermektedir. Bu indirim poliçenizi yenileme sürecinde mevcut sene primi üstünden yapılacak bir indirimi kapsar ve her geçen hasarsız sene için katlanarak artış gösterir. Hasarsızlık indirimi oranları firmalar arasında uygulama çeşitliliği olmak ile beraber ilk sene %20’den başlayarak hasarsız seneler içerisinde %65’e kadar yükselmektedir. Dolayısıyla kasko sigortanızın maliyetini düşürebilir ve uygun koşullarda sigorta korunmasından faydalanmanızı sağlar.

Kasko Poliçesi Nedir, Süresi Ne Kadardır?

Sigortalı olan aracın alacağı hasar doğrultusunda belirtilen şartnameye “kasko poliçesi” denir. Dolayısıyla teminat durumu, sigortalının ve sigorta firmasının hakları, sorumlulukları, teminat altında olmayan durumlar, hasar ve kaza halinde sürecin nasıl ilerleyeceği kapsayan bir kasko poliçesidir. Kasko poliçeleri çoğunlukla 1 yıl süre ile düzenlenmektedir.

Full Kasko Nedir?

Full kasko, sigortacılar tarafından kullanılmasını veya kullanmayı sevmediği bir ifade olmak ile beraber sigortacılık terimi değildir. Halk arasında full kaskı olarak nitelendirilen konu aslında “Genişletilmiş Kasko” olarak tanımlanır. Genişletilmiş kasko, sigortacılık terimi olarak bilinir ve aracınızı kasko poliçesi kapsamında çeşitli risklere karşı güvence altına alan bir kasko türüdür. Poliçenizin üst kısmında yer alan “dar” veya “genişletilmiş” kasko olduğunun ibaresi yer almaktadır. Dolayısıyla bu ifadeler kasko genel koşullarında ana teminatlar kısmında bulunan teminatların varlığını veya yokluğunu ilgilendiren terimlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir