Tarih:6 Mayıs 2024
Koltuk Isıtma ve Soğutma

Koltuk Isıtma ve Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

birevim faizsiz araba

Teknolojinin gelişmesi ile beraber arabalara her geçen gün yeni bir özellik ekleniyor. Günümüzde yeni model arabalarda artık konfora büyük bir önem veriliyor. Bu arabalarda bulunan konfor özelliklerinden biri de koltuklarda bulunan ısıtma ve soğutma sistemidir. Koltuk ısıtma ve soğutma sistemi özellikle uzun yolculuklarda son derece rahat bir sürüş deneyimi sunar. Bunun yanı sıra daha kaliteli ve verimli bir yolculuk keyfi yapma fırsatı da tanır.

Koltuk ısıtma ve soğutma sistemi nasıl çalışır diye merak eden araç sahipleri için yazının devamında detaylı bilgiler verilmiştir. Yazının devamını okuyarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Koltuk Isıtma Sistemi Nedir?

Koltuk ısıtma sistemi, otomobillerde bulunan ve konfor sağlayan özelliklerden biridir. Bu özellik sayesinde soğuk kış günlerinde sıcacık bir yolculuk yapma fırsatı bulabilirsiniz. Peki koltuk ısıtma sistemi nedir ve ne işe yarar?

Koltuk ısıtma sistemi, seyahat boyunca sürücü ve yolcunun soğuk havalarda ısınmasını sağlayan bir sistemdir. Koltukların oturma ve sırt kısmında bulunan ısıtma sisteminin derecesini oturan kişi kendisi ayarlayarak istediği sıcaklığa getirebilmektedir. Koltuk ısıtma sistemi sayesinde soğuk havalarda daha sıcak ve daha keyifli bir yolculuk sürülür. Bundan dolayı da özellikle son yıllarda koltuk ısıtma özelliği bulunan otomobiller daha çok tercih edilmektedir.

Koltuk Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Koltuk ısıtma sisteminin çalışma şekli elektrikli battaniye ile benzerdir. Araç koltuklarının çeşitli yerlerine yerleştirilen telli rezidanslar sayesinde ısı kumaşa iletilir ve koltuğun ısınması sağlanır. Araçların birçoğunda ısıyı ayarlamak için üç kademe bulunmaktadır. Düşük, orta ve yüksek seviyedeki kademeleri kişi isteğine göre ayarlayarak koltuğun ısı ayarını belirleyebilmektedir.

Koltuk Soğutma Sistemi Nedir?

Koltuk soğutma sistemi de ısıtma sisteminin tam tersi olarak sıcak hava günlerinde sürücü ve yolcuların serinlemesine yardımcı olan bir sistemdir. Sıcak yaz günlerinde özellikle deri kumaşa sahip olan araçlarda verimli bir yolculuk yapmak imkansız hale gelmektedir.

Böyle durumlarda koltuk soğutma sistemi kurtarıcı bir yol olmaktadır. Koltuk soğutma sistemi özellikle kişiye doğrudan üflemeyen özelliği ile dikkat çekiyor. Yani klasik klimaların aksine kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde tasarlanan koltuk soğutma sistemi ile araç içi etkili bir şekilde serinletilebilmektedir.

Koltuk Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Bunaltıcı sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı olan koltuk soğutma sistemi, koltuk içerisinde oluşturulan hava sirkülasyonu sayesinde çalışmaktadır. Hava sirkülasyonun verdiği hava ile hem sürücü hem de yolcular, aşırı sıcak havaya rağmen sorunsuz ve rahat bir yolculuk yapabiliyor.

Koltuk soğutma sisteminde, koltuk döşemelerinin içine ya da koltuk dibine yerleştirilmiş bir fan sistemi kullanılmaktadır. Bu fanlar açıldığı andan itibaren difüzyon katmanından hava üfleyerek döşemeye soğutma etkisi yaymaktadır. Buna ek olarak fanlar ve döşeme arasına bir soğutma malzemesi daha eklenerek çok daha verimli çalışabilen bir katman elde edilebiliyor.

Koltuk soğutma sisteminde havalandırmanın hissedilebilmesi için klasik araba koltukları yerine hava sirkülasyonun oluşmasını sağlayabilecek gözenekli yapıdaki malzemeler kullanılmaktadır. Bu sayede vücut ısısı dağıtılarak daha serin bir ortam oluşturuluyor ve terlemenin en aza indirilmesi sağlanıyor.

Koltuk Isıtma ve Soğutma Sistemi Faydalı Mıdır?

Günümüzde artık otomobillerin neredeyse hepsi koltuk ısıtma ve soğutma sistemine sahiptir. Dolayısıyla ilk kez koltuk ısıtma ve soğutma sistemini kullanacak olan ya da eski model arabasına bu özelliği taktırmak isteyen birçok araç sahibi bu konuda tereddüt yaşamaktadır.  Ancak koltuk ısıtma ve soğutma sistemlerinin birçok yönden araç sahiplerine fayda sağlamaktadır. Koltuk ısıtma ve soğutma sisteminin faydaları genel olarak aşağıdaki gibidir:

Koltuk ısıtma ve soğutma sistemleri öncelikle araç sahiplerine yakıt verimliliği sunuyor. Koltuk ısıtma ve soğutma sistemleri, klasik otomobil klimasına göre daha tasarruflu bir kullanım sağlıyor. Ayrıca koltuk ısıtma sistemi açıldığı andan itibaren soğuk havalarda çok daha hızlı ve verimli bir sıcaklık sağlıyor. Bu da yolculuğun kalitesini ve konforunu daha iyi hale getiriyor.

Isıtmalı koltuklar, bel ve sırt rahatsızlığı olan sürücü ve yolculara son derece yararlıdır. Uygun sıcaklık derecesi ile sürücünün ve yolcunun bel ve sırt ağrılarını hafifletmesi mümkündür. Bu sayede konforlu ve güvenli bir yolculuk yapma şansı olur.

Soğutmalı koltuklar ise koltuk içerisinden sağladığı hava sirkülasyonu ile hem sürücünün hem de yolcuların daha konsantre ve daha konforlu bir yolculuk yapmalarını sağlar. Bunaltıcı sıcakların baş edilemez olduğu bölgelerde son derece kullanışlı bir sistem olan soğutmalı koltuklar, özellikle çocuklu ailelerin de büyük bir kurtarıcısı oluyor. Küçük yaşta çocuklar ve bebekler ile yaz sıcaklarında uzun yolculuklara çıkmak bir hayli zordur. Fakat soğutmalı koltuklar sayesinde araç içini direk çocuğu direk etkilemeyecek şekilde daha verimli serinletmek mümkündür.

Koltuk ısıtma ve soğutma sisteminin en büyük faydalarından bir diğeri de otomobilin satış değerini arttırmasıdır. Son yıllarda koltuk ısıtma ve soğutma sistemi olan otomobiller daha çok tercih edilmektedir. Bu da otomobilin satış değerinin artmasını sağlamaktadır.

Koltuk Isıtma ve Soğutma Sistemi Otomobile Sonradan Takılır Mı?

Koltuk ısıtma ve soğutma sistemi, artık yeni çıkan modellerin birçoğunda mevcut oluyor. Buna karşın koltuk ısıtma ve soğutma özelliği bulunmayan araçlara da sonradan monte etmek mümkündür. Bunun için gerekli mekanizmalar, döşeme altına monte ediliyor. Isıtma derecesini ayarlamak için kullanılan düğmeler ise aracın orta konsoluna ya da kapı kenarlarına yerleştirilmektedir.

Dolayısıyla aracında koltuk ısıtma ve soğutma sistemi mevcut olmayan araç sahipleri, bunu istedikleri zaman monte ettirerek daha konforlu ve daha güvenli bir sürüş deneyiminin tadını çıkarabilir. Bunun yanı sıra otomobilde mevcut olan klasik klimaya göre de daha fazla yakıt tasarrufu sağlayabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir