Tarih:28 Nisan 2024

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

birevim faizsiz araba

Kredi kartı ile araç (araba) almak son zamanlarda otomobil sahibi olmak isteyenler tarafından merak söz konusu olmaktadır. Araç almanın çeşitli yöntemleri vardır. İsterseniz birikim yapmış olduğunuz paranızı peşin olarak vererek araç satın alabilirsiniz, isterseniz de kredi kartı ile ödeme yaparak araç satın alabilirsiniz.

Araç satın alanlar genelde peşin birikmiş para vererek alma yöntemini kullansalar da son yıllarda kredi kartı ile araç satın alma konusunda artış olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca kredi kartı ile ödeme yaparken peşin olarak ya da taksit ile ödeme yapmak mümkündür.

Kredi Kartı ile Araç Nasıl Satın Alınır?

Kredi kartı ile araba alırken iki farklı yöntem ile ödeme yapmak mümkündür. Bunlardan biri doğrudan ödeme yani peşin olarak ödeme, diğeri ise taksitli ödeme seçeneğidir. Doğrudan ödeme yapabilmek için yüksek limitli bir kredi kartına sahip olmak gerekmektedir.

6 Ağustos 2016 tarihli ve 29793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12 / B maddesinin birinci fıkrasına “taksitli mal ve hizmet satışlarında ibaresinden önce gelmek üzere “konut satışı haricindeki” ibaresi eklenmiştir. Bu ibarenin eklenmesi ile birlikte araç satın alırken taksit yapmanın mümkün olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla birtakım şartları yerine getirerek taksit ile araç satın alınabilmektedir. Kredi kartı ile taksitli araba satın almanın şartları ise şu şekildedir;

  • 120 bin TL ve altındaki fiyata sahip olan taşıtlar için 60 ay taksit imkanı,
  • 120 bin TL ile 300 bin TL arasında satışı olan taşıtlara 48 ay taksit imkanı,
  • 300 bin TL ile 750 bin TL arasında satışı olan taşıtlara 36 ay taksit imkanı,
  • 750 bin TL ve üzerinde satışı olan taşıtlara ise 24 ay taksit yapma imkanı sunulmaktadır.

Taşıt Kredisi Nedir?

Araba satın almak için kullanılan bir diğer yöntem ise taşıt kredisidir. Taşıt kredisi, yeni bir araç satın alırken yeterli nakit parası olmayanlar için sunulan bir finansal kaynaktır. Avantajlı faiz oranları ve uzun vadeli ödemeler sunan taşıt kredisi ile ödemede güçlük çekmeden yeni bir araç sahibi olmak mümkündür. Ancak taşıt kredisi almak için bazı şartlar bulunmaktadır. Taşıt kredisi şartları aşağıdaki gibidir:

  • Taşıt kredisi almak için öncelikle 18 yaşından büyük olmak gerekmektedir.
  • Geliri belgelemek
  • En az 3 aylık SGK kaydının olması
  • Kredi notunun risksiz grupta yer alması
  • Araç üzerinde rehin olmaması

Kredi Kartı ile Araç Satın Almanın Avantajları Nelerdir?

Kredi kartı ile araç satın almanın bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlardan biri promosyonlardır. Kredi kartı kullanımı için bazı satıcılar, alıcılara özel promosyonlar sunabilmektedir. Bu promosyonlar; ekstra mil, para iadesi ya da özel indirimler şeklinde olabilmektedir.

Kredi kartı ile araç satın almak için avantajlı olan bir diğer durum ise taksit seçenekleridir. Maddi açıdan iyi durumda olan kişiler, ödemeyi taksitlere böldürerek yaptırabilir. Ancak bunun için faiz oranlarını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Kredi Kartı ile Araç Satın Almanın Dezavantajları Nelerdir?

Kredi kartı ile araç satın alırken avantajların yanı sıra birtakım dezavantajlar da vardır. Bunun en başında yüksek faiz oranları gelmektedir. Kredi kartları genellikle yüksek faiz oranlarına sahip olduğundan araç kredisi için verilen oranlar da bir o kadar yüksek olmaktadır. Dolaysıyla bu tarz durumlarda aracı, kredi kartı ile satın almak yerine taşıt kredisine başvuru yapmak çok daha iyi bir yöntemdir.

Kredi kartı ile araç satın almanın dezavantajlarından bir diğeri de kredi skorudur. Kredi kartı limitinin yüksek maliyetli bir harcama ile doldurmak kredi skoruna zarar verebilmektedir. Bu yüzden kredi kullanım oranı arttıkça kredi skoru düşebilmektedir. Böyle bir durumda kredi kartı ile araç almak mantıklı olmayabilir.

Son olarak bazı satıcıları, kredi kartı ile yapılan yüksek maliyetli ödemeler için ek ücret talep edebiliyor ya da bu tür ödemeler tamamen reddedilebilmektedir.

Kredi Kartı ile Araç Alırken Karşılaşılabilecek Bazı Olumsuz Durumlar

Kredi kartı ile araç satın alırken bazen olumsuz sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir. Öncelikle, kredi kartı limiti yetersiz ise kredi kartı ile araba almak mümkün olmayabilir. Bazen de birçok kredi kartı, tek seferde yapılabilecek maksimum işlem miktarına sınırlama getirebilmektedir. Bu yüzden günlük ya da aylık bir limit belirlenmektedir. Bunun sonucu olarak yüksek fiyatlı bir araç satın almak isteyenler için kredi kartı ile araba almak zor bir hale gelebilir.

Kredi Kartı ile Araç Satın Alırken Taksit İmkanı

Kredi kartı ile araç satın alırken taksit imkanının hem avantajı hem de dezavantajı bulunmaktadır. Faizsiz taksit seçenekleri kredi kartı ile araç satın almak isteyenlerin maddi açıdan daha kolay bir şekilde araç sahibi olmasını sağlar. Ancak sınırlı sayıdaki taksit seçenekleri tüm araç fiyatını kapsamayabilmektedir. Bununla birlikte taksitli ödeme imkanları genellikle sıfır araçlarda mevcut olduğundan, 2. el aracı kredi kartı ile taksitli olarak almak mümkün olmayabiliyor. Bu durum galericiden galericiye değişebilmekte olup, bazı galericiler kredi kartlarına taksit imkanı sunabilmektedir.

Kredi kartı ile araç satın alırken taksitli ödeme seçenekleri, genellikle tüm araç fiyatını kapsamadığından ötürü belirli bir miktarı peşin olarak ödemek gerekir. Kalan miktar ise genellikle 6,9 ve 12 aylık taksitlere bölünerek ödeme imkanı sunulmaktadır.

Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen kredi kartı ile araç satın almak, bazen alıcılar için maddi açıdan daha kolay olmaktadır. Bu sebeple çoğu kişi kredi kartı ile araç satın alma yöntemini seçiyor. Ayrıca kredi kartı ile araç satın alırken taksit seçenekleri de sunulmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir