Tarih:28 Nisan 2024
Lastik Hız Endeksi

Lastik Hız Endeksi Nedir?

birevim faizsiz araba

Bir lastiğin güvenilir bir şekilde ulaşabileceği maksimum hızı belirleyen ölçü lastik hız endeksi olarak geçer. Genel anlamda lastiklerin yan taraflarında yer alan harf kombinasyonu ya da bir harf olarak gösterilir. Bu harflerden sonra lastiğin taşıyabileceği maksimum ağırlık ve yine lastiğin hız kapasitesi belirtilir. Bu bilgiler sürücülerin sürüş güvenliği açısından oldukça önemlidir. Aracın ağırlığı ve hızının lastiğin güvenilir bir şekilde taşıyabileceği limitten daha yüksek olmaması gerekir.

Lastik Hız Endeksi Lastiğin Neresinde Yazar?

Lastik hız endeksi genel anlamda sayı kombinasyonu ya da harf kombinasyonu olarak belirtilmektedir. Aslında bu kombinasyon lastiğin dayanabileceği en yüksek hızı gösterir. Örneğin “205/55 R 16 91V” ifadesi içerisinde yer alan “V” harfi, harf endeksine gösterir. Bu o lastiğin saatte 240 kilometreye kadar yükselebileceğini ve bu hızlara dayanabileceğini gösterir. Bu bilgi hem aracın genel performans açısından hem de sürüş güvenliği açısından oldukça önemlidir.

Yanlış Hız Endeksinde Lastik Kullanımı

Her lastik belirli bir hız endeksine sahiptir. Birbirinden farklı olarak tasarlanmıştır. Hız endeksi genel anlamda lastiklere güvenilir bir şekilde maksimum hıza ulaşabileceğini belirtti. Yanlış hız endeksi olan bir lastik kullanıldığı zaman çok ciddi riskler ortaya çıkabilir. Lastiğin aşırı ısınması ya da patlaması gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu anlamda yüksek hızlarda giderken kazaların bir anda ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Lastik hız endeksi aynı zamanda lastiğin belirli hızlara kadar ne kadar performans gösterebileceğini belirtir. Bu anlamda hız endeksi düşük olan lastikler yüksek hızlarda kullanmak oldukça risklidir. Lastiğin daha hızlı aşınmasına sebep olabileceği gibi ömrünün kısalmasına daha sebep olur. Bu durum aslında sürüş güvenliğini olumsuz etkiler.

Sürücüler yolda kalıp lastik değiştirmek zorunda kalabilir. Yanlış hız endeksi olan lastik kullanımı aracın yakıt verimliliğini ve genel performansını da olumsuz etkiler. Lastiğin yüksek hızlara uygun olmaması genel sürüş deneyimi, aracın yavaşlaması ya da aracı hızlanması gibi durumları etkileyebilir. Bu durum yakıt tüketimini artırır. Sürücüler yakıt için çok daha fazla masraf yapabilir.

Lastik Hız ve Yük Endeksi Nedir?

Bir lastiğin belirli hızla ne kadar fazla ağırlığı taşıyabileceğini gösteren değerler lastik hız ve yük endeksi olarak geçer. Genel anlamda lastiklerin yanak kısımlarında bulunan hız endeksi bir harf şeklinde gösterilirken yük endeksi bir sayı ile gösterilmektedir.

Lastik yük endeksi lastiği taşıyabileceği maksimum yükü gösterir. Genel anlamda 1- 2 haneli sayı olarak görülür. Her sayı belirli bir ağırlık limitini göstermektedir. Örnek olarak bakılacak olursa yük endeksi 91 olan lastiklerde maksimum 615 kg ağırlığı kolay bir şekilde taşıyabileceğini gösterir.

Yanlış yük ya da hız endeksi olan bir lastiği kullanmak sürücü açısından oldukça risklidir. Lastiğin aşırı ısınmasına bağlı olarak çok çeşitli problemler ortaya çıkarabilir. Lastiğin patlaması, aşılması ya da performansında düşüşe sebep olması bu problemler arasında yer alır. Bu anlamda lastik seçimi yapan kişiler mutlaka aracın gereksinimlerine yönelik olarak ve kendi kullanım şekline uygun olarak bir yük ve hız endeksi olan lastikli tercih etmelidir.

Lastik Hız Endeksindeki Harflerin Anlamları Nedir?

Lastik üzerinde yer alan H ya da V harflerinin ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından merak edilir. Lastiğin hız performansı “V” / “Q” / “R” / “S” / “T” harfleri ile belli olur. Bu harfler uluslararasıdır. Bu anlamda her ülkede lastik hız endeksi için aynı harflerin kullanıldığını bilmek gerekir.

Lastik hız endeksi harflerine hakim olmak aracın yakıtı için ve lastiklerin uzun kullanımı açısından oldukça önemlidir. Hız endeksine yönelik olarak bir aracı kullanmak lastiklerin ömürlerini oldukça uzatır. Aynı zamanda hız endeksi aşma sebebiyle ortaya çıkacak risk faktörlerini de bu anlamda tamamen ortadan kaldırır. Oto lastik hız endeksi harflerinin karşılığında bulunan ve dikkat edilmesi gereken hız değerleri şu şekildedir;

  • Q: 99 MPH, 160km/h’dir.
  • R: 106 MPH, 170km/h’dir.
  • S: 112 MPH, 180km/h’dir.
  • T: 118 MPH, 190km/h’dir.
  • U: 124 MPH, 200km/h’dir.
  • H: 130 MPH, 210km/h’dir.
  • V: 149 MPH, 240km/h’dir.
  • Z: 149 MPH, 240km/h ve üzeridir.
  • W: 168 MPH, 270km/h’dir.
  • Y: 186 MPH, 300km/h’dir.

Lastik hız endeksine dair detaylı bilgiye Birarabam’dan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir