Tarih:29 Nisan 2024
Motor Hacmi

Motor Hacmi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

birevim faizsiz araba

Araçların içindeki motor silindirlerinin toplam alanını ölçen parametre motor hacmi olarak tanımlanır. Litre cinsinden ölçülen bu değer, aracın performansı, yakıt tüketimi ve genel sürüş deneyimi üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Başka bir ifadeyle araçların güç üretme kapasitesini belirler. Motor hacmi, aracın güçlü ya da ekonomik mi olduğunu değerlendirmek açısından büyük önem taşır. Dolayısıyla büyük motor hacmi, daha fazla güç anlamına geldiğinden çoğunlukla aracın performansını yükseltir.

Motor hacmi aynı zamanda yakıt tüketimi üzerinde de belirleyici bir faktördür. Bu parametre, araç alımlarında sıkça göz önüne alınır çünkü sürücüler, ihtiyaçlarına ve tercihlerine en uygun olanı seçmek için bu teknik detayı değerlendirir. İşte motor hacmi hesaplama..

Motor Hacmi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Aracın içerisinde bulunan motor silindirlerinin hacmini belirlemek için motor hacmi hesaplama yöntemi tercih edilir. Motor hacmi genel anlamda litre cinsinden ifade edilmektedir. Motor hacmi hesaplama aşağıdaki adımlar sayesinde kolay bir şekilde gerçekleşebilir.

  • İlk olarak motor içerisinde yer alan her silindirin çapını belirlemek gerekir. Silindirin dışındaki en geniş nokta ise silindir çapıdır. Silindir çapı milimetre cinsinden ölçülür.
  • Silindirin en alt noktasından en üst noktasına kadar gelecek mesafe strok uzunluğu olarak geçer. Milimetre cinsinden ifade edilen bir uzunluktur. Ortalama bir ölçüm cihazıyla bakılabilir. Ancak profesyonel hesaplama için profesyonel ölçüm cihazlarından yardım almak gerekir.
  • Araç motorlarına genel anlamda 8,6 ya da 4 adet silindir bulunmaktadır. Motor hacmi hesaplamak için aracı silindir sayısı mutlaka bilinmelidir.
  • Motor hacmi hesaplama formülü Hacim = (Silindir Çapı/2)² x π x Strok Uzunluğu x Silindir Sayısı şeklindedir. Bu ölçüleri aldıktan sonra tercih edilebilir. Formülde pi sayısı 3 olarak alınmalıdır.
  • Formül hesapladıktan sonra tüm sayıyı 1000’e bölmek gerekir. Bulunan cevap ise o motorun hacmi olarak geçer.

Motor Hacmi Hesaplama

Motor hacmi hesaplama işleminde strok mesafesi, silindir çapı ve pil sayısı oldukça kilit rol oynar. Özellikle silindir hacmi bu değerlerin çarpımının dörde bölünmesi ile elde edildiği için değerlerin doğru bir şekilde ölçülmesi çok önemlidir.

Formülde bulunan strok mesafesi silindirin içerisinde düzenli hareket eden pistonun alt ölü noktasıyla üst ölü noktasındaki mesafeyi göstermektedir. Bu aşama esnasında silindir hacmi formülü ile bulunan değerlerin cm cinsinden hesaplandığı bilinmelidir. Bu hesaplama işlemi motorun içerisinde yer alan her bir silindirin iç hacminin en doğru şekilde ölçülmesi gerektiği göz önünde bulundurmalıdır.

Ölçüler doğru bir şekilde alındığı için temel bir matematiksel formül ile kolayca hacim hesabı yapılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli durumlardan biri formülün genel bir kılavuza sahip olmasıdır. Yani her motorun spesifik özelliklerine ve tasarıma bağlı olarak formülde değişiklikler yapılabilir.

Motor Hacmi Yakıt Tüketimini Etkiler Mi?

Araçların yakıt tüketimine etkileyen çok çeşitli faktörler vardır. Yakıt ekonomisinin sabit faktörleri genel anlamda beygir ve tork gücüdür. Bununla beraber araç yakıt tüketimini etkileyen faktörlerden biri motor hacmi olarak belirtilmiştir.

Motorun çalışması için gerekli olan yakıt hava karışımının miktarı ile silindir hacminin doğru orantılı bir şekilde artması önemlidir. Bu anlamda yüksek hacimli olan motorlar da yakıt tüketimi çok daha fazladır. Büyük motorlarda yakıt verimliliği düşüktür. Ancak performans anlamında çok daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Küçük motorlar da ise bu durum tam tersidir. Düşük performans sunmasıyla beraber daha iyi yakıt verimliliği sunar. Fakat motor hacminin büyük olması her anlamda en iyi performansı vereceği anlamına gelmez. Çünkü mevcut olan teknolojilerle beraber küçük motorlu olan otomobillerden yakıt verimliliği daha iyi bir gücü ya da çok avantajlarının bir arası alması mümkün olmaya başlamıştır. Özellikle Turbo şarj sistemleri sayesinde küçük olan bir motorun büyük hacimli olan motorları karşı çok daha avantajlı konuma geçtiği görülmeye başlanmıştır.

Motor Silindir Hacmi Nasıl Hesaplanır?

Motor hacmi hesabında formulün içerisinde yer alan motor silindir hacmi hesabı da önemlidir. Bu hesapta strok mesafesi, silindir çapı ve pi sayısı kullanılır. Bu değerlerinin çarpımının dörde bölünmesi ile motor silindir hacmi hesaplanır. Strok mesafesi silindirin içerisinde düzenli hareket eden pistonların üst ölü noktası ile alt ölü noktası arasındaki mesafeye göre hesaplanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir