Tarih:4 Mayıs 2024

Otomatik Vitesin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

birevim faizsiz araba

Araç sürücüleri için manuel ve otomatik olmak üzere iki farklı şekilde araç modelleri sunulur. Pek çok kişi manuele oranla daha pratik olduğundan dolayı otomatik vites kullanmayı tercih ediyor. Peki otomatik vitesin avantajları ve dezavantajları nelerdir bir bakalım.

Otomatik Vites Kullanmanın Avantajlı Yanları

Otomatik vites kullananlar için manuele oranla çok daha rahat bir kullanım deneyimi açığa çıkar. Özellikle araç konusunda çok fazla usta olmayanların da işini bir hayli rahatlatan bir durumdur. Böylelikle bir yere gitmek istediğiniz zaman ulaşımı çok daha rahat şekilde gerçekleştirmeye başlamış olursunuz.

Aracı sürekli olarak kontrol etmek zorunda kalmadan çok daha kolay şekilde kullanma şansına sahip olursunuz. Böylelikle istediğiniz konforu en güzel şekilde yakalamaya başlamış olursunuz.

Otomatik vitesle artık aracın kontrol mekanizmasına bakıldığı zaman kendiliğinden olacaktır. Böylelikle herhangi bir zorluk yaşamak zorunda kalmadan aracın çok daha güzel şekilde kullanılmasını sağlamaya başlamış olacaksınız. Otomatik vites kullanacak olanlara yönelik sağlanan pratik deneyim sonrasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz.

Tam aksine güvenli bir şekilde aracın kullanılmaya başlanmasına yardımcı olunur. Araba seçimi yaparken pek çok kullanıcının dikkat etmiş olduğu faktörlerden biri de bu özellik olduğunun altını çizmekte fayda var. Otomatik vites avantajları neler olduğuna dair sıralama yapıldığında şu şekilde ifade edilebilir;

  • Vites değiştirme zorunluluğu olmayacak
  • Debriyaja basmanıza gerek kalmadan araçtaki kontrol mekanizması devreye girecek
  • Daha rahat ve güvenli bir şekilde ulaşım deneyimi sağlamaya katkı sunar
  • Aracın iniş ve kalkışı esnasında pratik bir kullanım çözümü sunmaya yardımcı olur
  • Yoğun trafik akışının olduğu bölgelerde daha güvenli bir sürüş olanağı sunar

Otomatik Vites Dezavantajları Nelerdir?

Otomatik vitesin avantajları olduğu kadar haliyle dezavantaj içeren bazı yanları da bulunmaktadır. Bu nedenle araç sahipleri açısından dezavantaj içeren yanların ne olduğu hakkında mutlaka bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü sıfır ya da ikinci el araç satın alım işlemleri ya da kiralama yolu seçileceği zaman tüm bu özelliklerde son derece önemli oluyor.

Öyle ki çok daha pratik şekilde bir araç kullanımının gerçekleşmesini sağlamak için bu hususlara olabildiğince dikkat etmeniz gerekiyor. Buna göre otomatik vites dezavantajları nelerdir diye inceleme yapıldığı zaman şu şekilde belirtmekte yarar var;

Maliyeti Daha Fazla

Otomatik vites dezavantajlarını sırasıyla belirtmek gerektiğinde fiyat açısından manuele oranla daha pahalı oluyor. Sıfır ya da ikinci el araç satın alımı yapacak olanlar manuel araçlara oranla daha fazla tutarda bir ödeme yapmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle otomatik vitesli araçları kullanacak olan kişilerin de bilmesi gereken önem arz eden faktörlerden biri olduğunu belirtmemiz de yarar var.

Daha Fazla Yakıt Harcama

Araç kullanacak kişiler yakıt konusunda da tasarruf sağlamak ister. Bu nedenle kullanacak araçla ilgili olarak yakıt tasarrufu en az hangisi yakar diye detaylı şekilde bir araştırma içerisine girmeye başlanır. Manuel mi otomatik mi az yakar sorusu da son zamanda pek çok araç kullanıcısı tarafından sorgulanan konuların arasında yer almaktadır..

Bu soruya yanıt vermemiz gerektiği zaman manuel araçların otomatik vitesli araçlara oranla çok daha az şekilde yakıt harcaması yapmış olduğunu söylememiz gerekir. Bu nedenle yakıt harcama işlemlerini yapacak olanların bu hususa olabildiğince dikkat etmeleri gerekiyor.

Otomatik vites dezavantaj içeren yanlarından biri de manuel araçlara oranla daha fazla yakıt harcama yapması denebilir. Bu sebeple araç satın alacak olanların hem avantaj hem de dezavantajla ilgili kısımları mutlaka göz önünde tutması gerekmektedir.

Otomatik Vites Araç Kiralayacak Olanlar İçin Bilgiler  

Araç satın alma kadar kiralama yolu da son dönemde fazlasıyla tercih ediliyor. Otomatik vitesli araç kiralama yapacak olanların da mümkün olduğunca göz önünde bulundurması gereken bazı önemli hususların olduğunu söylememiz gerekmektedir. Bunlar nelerdir diye bakıldığı zaman aracın bakım ve kontrollerinin olmasıdır. Sonuç olarak kişiler kontrol mekanizmasını tamamen araca bıraktıklarından dolayı haliyle bu yanları es geçme gibi bir durum içerisinde olabiliyor.

Lakin bu konu oldukça önemli olurken ihmal edilmesi durumunda ister istemez birtakım kazaların gün yüzüne çıkma gibi bir durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle otomatik vitesli şekilde araç kiralayacak olan kişilerin mümkün olduğunca doğru bir araç kullanımına başvurması gerekir.

Araç kiralama yapacak kişiler tercihlerini otomatik vitesli araçlardan yana yapabilir. Fakat böyle bir durumda izlenmesi gereken çözüm yollarından biri de aracın sigortası olup olmaması denebilir. Araç sigortası göz önünde tutularak kiralama gibi birtakım eylemler içerisine girilmeye başlanmalıdır.

Otomatik Mi Manuel Mi?

Araç satın alma ya da kiralama yapacak olanlar vites konusunda bazı kararsızlık içerisine girebiliyor. Öyle ki otomatik vites mi manuel mi sorusu son dönemde bir hayli fazla şekilde sorgulanmaya başlanıyor. Bu soruya karşılık olarak fiyat açısından bakıyorsanız daha tasarruflu olmasından dolayı manuel araçlar ön plana çıkacaktır.

Fakat işin daha pratik bir kullanıcı deneyimin ortaya çıkmasını istiyorsanız o halde daha çok otomatik vitesli araçların kullanılması gerekir. Bu araçların çok daha yüksek düzeyde bir konfor alanı sağlayacak olduğundan dolayı önemli olduklarını söylememiz gerekir. Aslında burada sürücüler açısından en önemli faktörlerden biri de nasıl araç kullanmaya alışkın olduğunuzdur.

Eğer ki manuel araç kullanmaya alıştıysanız o zaman otomatik vitesli araçları kullanma konusunda epey bir zorluk yaşayabilirsiniz. Aynı şekilde otomatik vitesli araç kullananlarda manuel araçları kullanma konusunda sıkıntıya girebilir.

Yüksek konfor ışığında kullanacak olduğunuz en iyi manuel ya da otomatik vitesli araçlarla artık beklentilerinizi karşılayacak bir sürüş deneyiminden yararlanmaya başlayabilirsiniz. Tabi ki burada önem arz edecek faktörlerden biri de hangi araçlara alıştığınız denebilir. Hangi araçlara alıştıysanız ona göre bir otomatik vitesli araç kullanmaya başlamış olacaksınız. Bu nedenle araç sürücülerin de olabildiğince tüm bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Otomatik Vites Masraflı Mıdır?

Otomatik vitesli araçlar ile ilgili olarak sorgular çok fazla yapılır. Öyle ki bu sorgulamalardan biri de otomatik vites masraflı mıdır sorusudur. Otomatik vitesli araçlar masraflı demek hata olur. Lakin yakıt konusunda manuel araçlar ile bir kıyaslama yapıldığı durumlarda masraflı olma gibi durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle otomatik vites masraflı mıdır sorusu için manuel araçlara oranla daha fazla denebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir