Tarih:29 Nisan 2024
Otomobil Markalarının Amblemleri

Otomobil Markalarının Amblemleri ve Anlamları

birevim faizsiz araba

Neredeyse tüm otomobil üreticisi markalar, amblemleri ile tanınmaktadır. Bu aklımıza yer edinmiş olan otomobil amblemleri yıllar içerisinde bazı değişiklikler görmüş olsa da, marka adı ile bütünleşmiş bir şekilde yıllardır kullanılmaktadır. Bazı amblemler yalnızca marka adı içerirken, bazıları ise renkler ve şekiller içermektedir. Otomobil markalarının amblemleri ve anlamları ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

1.     Audi Logosu Anlamı

Audi’nin tarihi 1899 yılına kadar dayanmaktadır. August Horch, Horch &Cie ile ortak olarak başladığı yolu kısa bir süre içerisinde ayırarak yoluna Horch olarak devam etmektedir. 1932 senesinde 4 Alman devi olan marka Audi, DKWH, Horch ve Wanderer, Audi altında birleşmeye karar verir.

Audi ambleminin anlamı da bu birleşme ile meydana gelmektedir. Şirketlerin birleşmesi, logoda iç içe geçen 4 adet halka ile ifade edilmektedir. Dikkat çekici bir diğer nokta ise Almanca’da dinlemek anlamına gelen Horch’un, Latince’de Audi olarak ifade edilmesidir. Bir diğer yandan ise Audi logosunun olimpiyatları işaret ettiği de ifade edilmektedir.

2.     Mercedes Logosu Anlamı

En lüks ve en pahalı araçlar arasında olan Mercedes – Benz markasının logosu, daire içerisinde üç köşeli yıldızdan oluşmaktadır. Markanın amblemleri yıllar içerisinde değişime uğrasa da şekil olarak çok az değişiklik geçirmiştir. Mercedes logosunun anlamı, firmanın kara, hava ve deniz araçlarındaki iddiasını ifade etmektedir.

3.     BMW Logosu Anlamı

Marka amblemlerinin anlamları, birçok kritere göre değişiklik göstermektedir. Lüks araç kategorisinin öncü markalarından biri olan BMW de amblemini daire olarak tercih etmektedir. Sektöre 1916 senesinde uçak motoru üreticisi olarak başlayan firmanın kullandığı ilk amblemi, siyah çerçeve içerisinde dörde bölünmüş ve çapraz olarak beyaz ve mavi renkler ile tasarlanmış bir halkadır.

Amblemde bulunan mavi ve beyaz renkler gökyüzünü temsil etmektedir. BMW markasının amblemi, gökyüzünde uçan bir pervaneyi işaret etmektedir. Yıllar içerisinde amblemdeki renkler ve fontlar değişiklik göstermektedir. 2020 yılı ile siyah renk logodan çıkarılarak beyaz bir çerçeve ve beyaz bir yazı fontu kullanılmaya başlamıştır.

4.     Toyota Logosu Anlamı

En büyük ve en iyi araba üreticilerinden biri olan Toyota’nın merkezi Japonya’dır. Bu firma 1937 yılında Kiichiro Toyoda taraflarında kurulmuştur. Pirincin Japonlar için ne kadar önemli olduğu bilmeyen yoktur. Toyoda, Japoncada bereketli pirinç tarlası anlamına gelmektedir. Bu bereketi ifade edecek şekilde de aracın adı da Toyoda olarak seçilir. Sektör doğrultusunda da harf kullanımı değiştirilir.

Otomobil amblemi, yıllar içerisinde büyük ölçüde  değişiklik göstermektedir. En son 1898 yılı ile bugün ki haline gelmektedir. Toyota ambleminin anlamı firma tarafından açıklanmaktadır. Marka sahibi tarafından yapılan betimlemeye göre büyük oval içerisindeki iç içe geçmiş ve T harfi oluşturan iki oval, müşterinin ve firmanın kalbini temsil etmektedir. Dış tarafta yer alan oval simge ise dünyayı simgelemektedir. Başka bir deyişle Toyota amblemi bir dünya içinde birbirlerine güvenen ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkiyi temsil etmektedir.

5.     Volkswagen Amblemi Anlamı

Volkswagen, otomobil markaları arasında en çok merak edilenlerden biridir. Firma, 1937 yılında Almanya’da kurulmuştur. Volkswagen logosunun anlamı için hem marka adından hem de üretildiği dönemden yola çıkılmaktadır. Kelime anlamı olarak Volks halk, Wagen ise araba demektir. Bu şekilde firma adı “Halkın Arabası” anlamına gelmektedir.

Nazi döneminde üretilen aracın ilk ambleminde parti amblemi olan Gamalı Haç’tan esinlenilmiştir. Yuvarlak çarkın içerisine Nazi simgesi yerine V ve W harflerinden oluşan bir simge yerleştirilmiştir. Kenarları iç tarafa pervane şeklinde dört kanat kullanılmaktadır. İlerleyen zamanlarda bu pervaneden vazgeçilerek yalnızca dişli formatında bir daire tercih edilmektedir.

1945 yılında ise amblem bu günkü halini almaya başlamıştır. Dişliler kaldırılarak yerine düz bir daire içerisinde markanın baş harflerinden oluşan simge koyulmuştur. Marka bugün kullandığı amblemde mavi ve beyaz renkleri tercih etmektedir.

6.     Ferrari Amblemi Anlamı

Marka amblemleri denildiğinde akıllara ilk olarak Ferrari gelmektedir. Pahalı zevkleri olan kişilerin tercih ettiği bir marka olarak bilinen Ferrari, dönenim ünlü pilotu Enzo Ferrari tarafından kurulmuştur. Şirketin kuruluş merkezi İtalya’dır. Ferrari ambleminin anlamı, logoda bulunan atın hikayesi ile ilişkilidir. 1. Dünya Savaşı sırasında sayısız zafere imza atan ünlü pilot Francesco Baracca’nun uçağı, Monte Montelli taraflarında düşmektedir.

Enzo Ferrari’nin kendisine büyük bir hayranlığı bulunmaktadır. Bu yüzden savaş uçaklarında kullandığı şahlanan at logosunu, firmasının amblemi olarak kullanmak ister. Firma merkezi olarak da Montello’yu seçer. Baracca’nın ailesinden gerekli izinleri aldıktan sonra şahlanan atı amblem haline dönüştürerek kullanmaya başlar.

Firmanın günümüzde kullandığı logo, içinde şahlanan bir at yerleştirilen ve üzerinde İtalya milli bayrağının renklerini taşıyan sarı bir rozet şeklindedir.

7.     Opel Amblemi Anlamı

Otomobil markalarının amblemleri, birçok kritere göre değişiklik göstermektedir. Opel, küçük bir garajda üretilmeye başlayarak bugün milyonlarca kişiye araç satışı yapan bir firmadır. Bu firma, 1900’lü yılların başlarında üretime başlamıştır. Opel’de daire içerisinde simge seçen firmalardan biridir. Amblemi yıllar içerisinde çok fazla değişime uğramış olsa da daire içerisinde simge kullanımı 1937 yılı ile başlamaktadır.

İlk amblem olarak zeplin seçilmektedir. 1964 yılında ise zeplin yerine Z harfi kullanılmaya başlamıştır. Z harfi şimşek şeklinde simgelenmektedir. Opel logosu, daire bir halkanın temsil ettiği güven ve içerisinde bulunan şimşeğin temsil ettiği hız figürüdür.

8.     Hyundai Amblemi Anlamı

Otomobil marka amblemleri ile ilgili konuşacaksak Hyundai markasından bahsetmemek olmaz. Hyundai ambleminde oval bir çerçeve kullanmaktadır. İlk bakışta çerçeve içerisinde bir H harfi görülmektedir. Ambleme daha yakından bakıldığında Hyundai logosunun anlamı daha iyi anlaşılmaktadır. Soldaki figür şirketi, sağdaki figür ise müşteriyi temsil etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir