Tarih:29 Nisan 2024

ÖTV Zammı Nedir?

birevim faizsiz araba

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. ÖTV zammı ise bu oransal fiyatın artırılmasıdır. ÖTV zammı akaryakıttan alkol sigara ve arabaya kadar çoğu alanda yapılmaktadır.

Akaryakıtta ÖTV Zammı

ÖTV, belirli tüketim malları üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere ürünün ilk alıcısı tarafından ödenir. Yani, ürünün ilerleyen süreçte el değiştirmesi durumunda yeni bir ÖTV ödemesi yapılması gerekmez.

Birçok tüketim malından alınan ÖTV oranı, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarına göre belirli aralıklarla yeniden düzenlenir. Akaryakıt ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarının artırılması, akaryakıtın maliyetlerini yükseltir. Bu sebeple artan ulaşım ve enerji masrafları da tüketicileri doğrudan etkilemektedir.

ÖTV Zammı 2. El Araba Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

ÖTV, her satış sırasında uygulanan bir vergi türü değildir. Dolayısıyla ÖTV, son alıcı tarafından satın alma işlemi sırasında bir kere ödenen bir vergidir. Sıfır araç satın alındığında aracın ÖTV değerini ödenir. Ancak aynı araç ikinci el olarak satıldığında toplam fiyat üzerine yeniden bir ÖTV eklenmez.

ÖTV oranları ikinci el fiyatlarını etkiler. Herhangi bir araca ÖTV zammı geldiğinde, sıfır aracın fiyatı yükselir. Böylece sıfır araçlar ve 2. El araçlar arasındaki fiyat farkı artar. Böylece araç alacak kişiler 2. El piyasasına yönelir. Çünkü düşük ÖTV ile alınmış olan eski araçları, sıfır fiyatından çok daha düşük fiyatlara alabilmek mümkün olmaktadır.

Elektrikli Araçlarda ÖTV Zammı Nedir?

Elektrikli araçlar da ÖTV kapsamı altındadır. Elektrikli araçlarda içten yanmalı motor bulunmaz. Bu sebeple elektrikli araçların ÖTV oranları silindir hacmi ve matrah ile hesaplanmaz.

birarabam

ÖTV İndirimi Nedir?

ÖTV, Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde, 4760 sayılı kanunla 2002 yılında uygulanmaya başlanmıştır. ÖTV, ithal edilen veya üretilen ve alıcıya teslim edilen herhangi bir mal ya da ürün için geçerlidir. ÖTV indirimi ise matrah limitlerinin değiştirilmesi ile belirli oranlarda bazı mal ya da ürünlere uygulanır.

ÖTV indirimleri, satın alımda karşılanması gereken toplam maliyetleri aşağı çeker. Aynı zamanda engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV’den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalınmaz.

ÖTV Nasıl Hesaplanır?

Sıfır ticari araçta ÖTV’yi de sıfırlayacak düzenleme kapsamında esnaflar esnaf kimliği ile ÖTV’siz araç alabilmekte. Bu düzenleme sayesinde kendi araçlarını sıfırıyla değiştirenler ortalama 50.000 lira ile 150.000 lira arasında bir vergi yükünden kurtulmuş olacaktır. Fakat motor hacmi, araç tipine göre değişiklik gösteren ÖTV fiyatları net değildir.

Sigara Ve Alkolde ÖTV Zammı

ÖTV, insanların yaşamlarını sürdürebilmesi için gerekli olan mal veya hizmetler dışında kalan lüks tüketim mallarının, çevre kirliliğine neden olan veya insan sağlığını etkileyen mal veya hizmetler üzerinden alınan ilave vergilerdir.

ÖTV artışı sigara ve alkol kullanımının “zararlı” olması nedeniyle kullanımını sınırlandırma amacına dayandırılmaktadır.

ÖTV Neden Uygulanır?

ÖTV,  lüks tüketim mallarının yanı sıra toplumun bazı zararlı tüketimlere teşvik edilmemesi için konan bir tüketim vergisidir. Aynı zamanda lüks ürünlere uygulanan ÖTV ile gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Zararlı maddelerin tüketimini kısıtlamak için söz konusu maddeler yüksek oranda vergilendiriliyor. Son olarak ÖTV alınmasının bir diğer nedeni ise sınırlı kaynakların kullanımını azaltmaktır.

Hangi Ürünlere ÖTV Uygulanır ve ÖTV’den Kimler Mükelleftir?

Motorlu taşıtlar, mücevher, kürk gibi lüks tüketim ürünlerine; alkollü içkiler ve tütün ürünleri gibi insan sağlığına zararlı ürünlere ve akaryakıt, yağ türevi ürünler gibi çevreye zarar veren ürünlere ÖTV uygulanmaktadır. Bazı kişiler bu ÖTV’den mükelleftir.

ÖTV uygulanan mallardan kayıt ve tescile tabi olmayan malları imal inşa veya ithal edenler, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, kayıt ve tescile tabi olan motorlu araç ticareti yapanlar ÖTV mükellefidir.

ÖTV Vergilendirme Dönemleri Nasıldır?

Akaryakıt ürünleri, doğal gaz, LPG, akaryakıta katılabilen solvent türevleri, tiner, bazyağ, madeni yağlar ve yağlama müstahzarları için ÖTV vergilendirme dönemleri; her ayın ilk on beş günü birinci dönem, kalan günler ise ikinci  dönem olarak belirlenmiştir. Bu  mallardan kayıt ve tescile tabi mallar için, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık  dönemleridir.

Yarı römorklar için çekiciler, binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet, helikopter, uçak, gemi, yat, eğlence ve spor tekneleri gibi taşıtlar içinse ayrı bir vergilendirme dönemi vardır. Bu mallardan kayıt ve tescile tabi olanlarda vergilendirme dönemi olmayıp, ilk  iktisapla ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce verginin beyanı ve ödenmesi  esastır.

Kolalı gazozlar ve alkollü içkiler, puro, tütün mamulleri, havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kozmetik ürünleri, kürkler, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, elektrik motorlu araçların motorunu çalıştırmaya mahsus araç pilleri, küçük ev aletleri, cep telefonu, telsiz-telefon cihazları, mikrofon vb. birçok mal için de belirlenen zaman dilimi farklıdır. Bu mallar için, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık  dönemleridir.

Engelli ÖTV İndirimi

Engelli bireyler, bağımsız olarak ulaşım sağlayabilmeleri için araç satın almaya teşvik edilirler. Bu sebeple engel oranı %40-89 arasında olan bireylere indirim uygulanmakla birlikte, %90 engellilik durumundaysa ÖTV’den muafiyet durumu söz konusudur.

Bu istisnadan yararlanabilmek için malul ya da engelli olarak nitelendirilen kişinin aracı kullanması zorunlu değildir. Engelli kişilerin kullanabilmesi için özel olarak tertibatlı hale getirilen araçların bu kişiler tarafından kullanılması şartı vardır. Her bir istisnai durum için gereklilik teşkil eden unsurlar farklıdır. Bu gereklilikler kapsamında engellilere ÖTV indirimi uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir