Tarih:28 Nisan 2024
Plaka Renkleri ve Anlamları

Plaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?

birevim faizsiz araba

Yetkili kişilerin araç sahibi ve araç hakkındaki bilgilere ulaşması için karayolları trafik kanunu kapsamında arka ve ön tamponda plakalar zorunlu olarak bulundurulmalıdır. Peki, plaka renkleri ve anlamları nelerdir? Günlük hayatınızda renkli plakalar görebilirsiniz. Bu plakalar hangi kurumlar ve kimler tarafından kullanılıyor? Benzeri sorunlar sizleri merak ettiriyor olabilir. Öncelikle sizlere plaka türleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Türkiye’de plaka kullanım alanı ve renklerine göre değişik kategorilerde yer almaktadır. Cumhurbaşkanlığı, kamu görevlileri, diplomatik temsilciler ve üst düzey devlet yetkilileri gibi yetkili kurumlar veya kişiler farklı renk ve özelliklere sahip plakalar kullanabilir. Özellikle resmi plaka renkleri yeşil, sarı, sarı-kırmızı, kırmızı-beyaz ve mavi gibi renklerden oluşmaktadır.

Resmi Araç Plakası Nedir?

Trafiği yeni çıkan sürücüler renkli plakalar ve anlamlarını merak edebilir. İtfaiye ve ambulans gibi resmi hizmet sunan kurumlar, resmi araç plakası kullanmaktadır. Bu tür plakalar, siyah zemin üzerinde beyaz karakterli yazılardan oluşan plakalardır. Aynı zamanda belediyeler, bakanlıklar ve bu kurumların müdürlükleri resmi araç plakası kullanmaktadır.

Resmi Plaka Kimlere Verilir?

Ambulans, itfaiye, bakanlıklar, belediyeler kurumların müdürlükleri meslek odası, meslek birlikleri ve federasyonları gibi kamu kurumu hizmeti veren araçlar resmi araç plakası kullanabilir.

Plaka Renkleri ve Anlamları

  • Emniyet güçleri mavi renkte plakalar kullanmaktadır.
  • Diplomatlar yeşil renkte plakalar kullanmaktadır.
  • Üst düzey devlet görevlileri sarı-kırmızı plaka kullanmaktadır.
  • Yeni araba alan herkes sarı plaka kullanmaktadır.
  • Devlet kurumlarının yöneticileri kırmızı beyaz plaka kullanmaktadır.

Yeşil Plaka Ne Anlama Gelir?

Trafikte seyir halindeyken gördüğünüz yeşil plaka, yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini ve diplomatik temsilciler tarafından kullanıldığına işaret eder. Bu tür plakalar genellikle büyükelçilik ve konsolosluk görevlileri tarafından kullanılır. Özellikle Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir ve Trabzon gibi iller başta olmak üzere diplomatik kurumların bulunduğu 11 şehirde yaygın olduğu için yeşil plaka görebilirsiniz. Yeşil zemin üstünde beyaz harf ve sayıların yer aldığı diploma plakaları 4 çeşit orta karakter içermektedir. Peki, yeşil plakalarda orta karakterler ne anlama gelir?

  • CG harfleri, yeşillik karakterler diplomatik muafiyet taşıyan elçilik veya konsolosluk görevlileri aracı anlamına gelmektedir.
  • CC harfli yeşil karakterler konsolos makam aracı anlamına gelmektedir.
  • CM harfleri, diplomatik muafiyet taşıyan büyükelçilik görevlilerini taşıyan araç anlamına gelmektedir.
  • CD harfleri, Büyükelçi’nin makam aracı anlamına gelmektedir.

Sarı-Kırmızı Plaka Ne Anlama Geliyor?

Kırmızı plaka üst düzey devlet görevlileri aracılığıyla kullanılan plakalardır. Aynı zamanda protokol plakası olarak da tanımlanmaktadır. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkte karakterler bulunmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Vali ve Bakanlar gibi yüksek mevki sahibi kişilerin kullandığı araçlarda yer alan plaka renkleridir. Örneğin Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanının makam aracının plakası 0001 rakamlarından oluşmaktadır.

Sarı Plaka Ne Anlama Geliyor?

Tescil işlemi daha Tamamlanmamış araçların trafiğe çıkması için kullandığı geçici plakayı temsil etmektedir. Sarı plaka, sarı zemin üzerinde siyah harfler ile yazılı bir plakadır. Aynı zamanda plakaların sol üst köşesi ile sağ alt köşesine uzanan beyaz renkte bir şerit yer almaktadır. Geçici plakalar bir hafta, 30 gün ya da 1 sene süre ile edinilebilir.

Sarı Plaka’nın Verilme Şartı Nedir?

  • İthalatçı galeriler, geçici şekilde trafiği trafiğe araç çıkardığında sarı plaka verilebilir.
  • Sarı plaka üreticileri yol testi ve prototip yaptığı koşullarda sarı plaka verilebilir.
  • Satışı yapılacak olan taşıtların gümrükte bekletilmesi durumunda sarı plaka verilebilir.

Kırmızı-Beyaz Plaka Ne Anlama Geliyor?

Kırmızı ile beyaz plakalar, Emniyet Müdürü, Rektör ve Kaymakam gibi kamu görevlisinin makam araçlarını temsil eden renklerdir. Aynı zamanda beyaz zemin üstünde kırmızı renkte il kodu ile beraber rakam ve harf vardır. Eğer beyaz zemin üzerinde kırmızı renkte işlenmiş yazılar görüyorsanız aşağıdaki üst düzey yöneticilere aittir.

  • Üniversite Rektörleri
  • Emniyet Müdürü
  • Kaymakam

Mavi Plaka, Polis Plakası

Mavi renkte plakalar, mavi zemin üstünde beyaz karakterlerden oluşmaktadır. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılan bir plakadır. İl kodu’nun ardından A, AA ya da AAA harfleri yer alıyor ise mavi plaka, aracı kullananın şubeyi ya da büroyu temsil ettiği anlamına gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir