Tarih:4 Mayıs 2024

Rektifiye Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır?

birevim faizsiz araba

Rektifiye performansı düşen bir motorun verimliliğini artırmak için yapılır. Verimlilik kaybı yaşayan motorlarda uygun fiyatlı bir uygulamadır.

Rektifiye işlemi parçaların yeniden yapılması, çatlak onarımları ve kritik motor parçalarının değiştirilmesini içerir. Uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Rektifiye ne demek kelimesi birçok kişi tarafından aranıyor. Rektifiyede motorun her bölgesine müdahalede bulunulur.

Karmaşık ve uzun zaman alan bu uygulama yüksek işçilik ister. Motor aracın en önemli bölgesidir. Bu yüzden rektifiyenin güvenilir yerlerde yaptırılması gerekir.

Rektifiye Neden Yapılır?

Motorların rektifiye işlemine girmesini gerektiren farklı nedenler olabilir. Motor yataklarının aşınması ya da piston halkalarının iyi oturmaması bu işlemi tetikleyebilir. Araçta yer alan rulmanlar zamanla bakıma ihtiyaç duyabilir. Bakım işlemleri aksatıldığında ve düşük yağ seviyelerinde çalıştırıldığında motor aşınmaları daha da hızlanır. Rektifiyeye ihtiyacı olan bir araçta şu sorunlar görülür;

  • Motor yağının çok fazla tüketilmesi,
  • Motor soğuk durumdayken egzozdan mavi duman çıkması,
  • Motor yağında talaş ortaya çıkması,
  • Motor yataklarında farklı sesler çıkması,
  • Motor performansının düşmesi,
  • Triger kayışının kopması bu işlemin yapılmasına neden olabilir.

Rektifiye Nasıl Yapılır?

Rektifiye motor blok bölümünün indirilmesi, parçaların sökülerek temizlenmesidir. Bu süreç şu şekilde işlemektedir.

  • İşleme başlanmadan önce aracın modeline göre motor bloğu incelenir.
  • Aracın motor yağı boşaltılır.
  • Radyatör, akü, marş dinamosu, hava kompresörü ve şanzımanın bağlantıları kesilir.
  • Motor çıkarılır.
  • Motordan krank mili kasnağı, yağ ve su pompası, alternatör gibi bileşenler sökülür.
  • Daha sonra emme manifoldu, yağ karteri volan ve supap kapakları çıkarılır.
  • Araç içerisinden triger kayışı ve eksantrik mili çıkarılır.
  • Çıkarılan bileşenler temizlenir.
  • Temizlik sonrası motor arızasının nedeni araştırılır.
  • Silindir duvarlarında honlama işlemi yapılır.
  • Motordaki donma tapaları değiştirilir.
  • Rektifiye işlemi tamamlandıktan sonra motor parçaları yeniden takılır.

Rektifiye birçok araç sahibinin merak ettiği teknik konular arasındadır. Rektifiye işlemine bazı zamanlarda araçların ihtiyacı olabilir. Bu uygulama aracın performansını ciddi şekilde arttırır.

Motor Neden Rektifiye Edilir?

Özellikle bakımı yapılmayan araçlarda motor aşınmaları ortaya çıkabilir. Aracın aşırı ısınması, yetersiz yağ kullanılması ya da farklı nedenlerle hasar görmesi durumunda yapılan motor düzeltme işlemine rektifiye adı verilir. Bu uygulamada motorun çalışması için gerekli olan standart parçalar uygun şekilde yapılandırılır.

Silindirde yanma esnasında meydana gelebilecek herhangi bir sızıntı motorun verimini düşürecektir. Bu durum pistonun sürekli aşağı yukarı hareketine neden olur. Böylece motorda yağ yakımı da artacaktır. Motor düzgün şekilde soğutulmazsa aşırı ısınma neden olabilir. Bu durumlarda da rektefiye motor işlemi gerekir.

Motorun taşlanması sırasında değiştirilmiş olan parçaların yüzeylerinin düzgün olması önemlidir. Motor içerisinde yer alan silindirde minimum pürüzlülük olmaması gerekir. Motor değiştirme işleminden sonra parçalar en iyi şekilde temizlenmelidir. Silindir yüzeyinin çiziklerinin giderilmesine honlama işlemi denir.

Yenilenemeyen contalar basınç altında yağ sızdırabilir. Yapılan müdahale ile valf ayarlamaları düzenlenir. Böylece sağlıklı bir motora kavuşursunuz.

Motor Rektifiye Ne Zaman Yapılmalıdır?

Motor rektifiyesi işlemi motor yenileme uygulamasıdır. Motor arızası ya da sürüş sırasında başka sorunlar görüldüğü zaman bu işlemden yararlanabilirsiniz. Uygulamaya başlamadan önce motoru kontrol etmeli ve sorunun kaynağını bulmanız gerekir.

Arabanızı çalışır durumda tutmak için motorunuzun türüne dikkat etmelisiniz. Bununla beraber araç üzerinde kilometreyi kontrol edebilirsiniz. Uygulamayı yapmadan önce araç markanıza destek veren servislerden yararlanmak sizin için daha faydalıdır.

Honlanma Nedir?

Honlanma işlemi, reftikiyeden uygulamasından sonra silindir yüzeylerinin taşlanmasıdır. Motor içerisinde silindirler arasında pürüzsüz bir sistem yapılması gerekir. Honlanma işlemi ile bu uygulama gerçekleştirilir.

Segmanların doğru çalışması motora fazla yük binmemesini sağlar. Aracınızın motorunun daha uzun süreler gitmesi için honlanma işleminden yararlanmalısınız. Silindirler arasında pürüz olması segmanların çalışmasını zor hale getirecektir. Motor rektifiye işleminde sıyrılan yağın ve pürüzsüz yüzeyin sağlanabilmesi için özel bir honlama çalışması gerçekleştirilir. Motorunuzun rektifiye sonrasında arıza göstermemesi için bu işleme dikkat etmek gerekir.

Ne Zaman Yapılmalıdır?

Rektifiye işlemi bir motor yenileme uygulamasıdır. Aşınma durumlarında yapılması gerekir. Motor aksaması ya da aracın kalkış esnasında sorun yaşaması bu uygulamaya ihtiyacınız olduğunu gösterir. Sadece motorun aşınmış olması uygulama yapmanız gerektiğini göstermeyecektir. Motor rektifiye yaptırmadan önce mutlaka sorunun kaynağını bilmelisiniz. Motor üzerinde aşınma söz konusu ise o durumda motor rektifiye işlemi yaptırmanız en sağlıklı işlem olacaktır.

Aracınız için periyodik kontrollerin atlanmaması gerekir. Aracınızın doğru bir şekilde çalışması için motor durumunuza dikkat etmelisiniz. Motor rektifiye işlemini en doğru zamanda yaptırmak önemlidir. Seçim yaparken daha önce aracınızın marka modelinde çalışmış olan oto servisleri seçmeniz tavsiye edilir.

Rektifiye Zararlı Mıdır?

Profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilen motor rektifiye işleminin herhangi bir zararı yoktur. Pahalı bir işlem olması nedeniyle çok fazla tercih edilmemektedir. Yapılan işlem motorun ilk günkü gibi olmasını sağlayacaktır.

Rektifiye Sonrası Ne Olur?

Rektifiye işlemi motor için önemli yenileme işlemleri arasındadır. Yapılan her işlem için özel bir teknik ve doğru bir hizmet sunulmalıdır. Rektifiye işlemi sonrası motor sesinde farklılık olabilir. Ortaya çıkabilecek bu ses aracın kullanımı sırasında sürücüleri rahatsız edebilir. Rektifiye sonrası motor sesi gelmesi birçok farklı nedenden ortaya çıkabilir. Uygulama yapılırken ölçüm yapılmadan işlem yapıldıysa motor sesiyle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle işlemlerden önce ölçüm yapılması önemlidir.

Honlama işlemi doğru bir şekilde yapılmadıysa segmanlar silindir yüzeyinde etkili destek veremez. Bu yüzden rektifiye sonrası motor sesi duymanız son derece normaldir. Bununla beraber motor toplama sırasında aracınız için yapılacak olan işlemler doğru bir şekilde uygulanmamış olabilir. Contaların gevşek bırakılması gibi nedenler durumu tetikleyebilir. Uygulamayı yaptırırken mutlaka bu alanda işinin ehli kişilerle çalışmanız gerekir.

Aracınız için gerekli olan motor rektifiye işlemi için uzmanlar tarafından yapıldığı zaman en doğru sonucu alabilirsiniz. Oto servisleri bu alanda profesyonelliğini mutlaka kanıtlaması gerekir. Bu uygulamayı yapmak için evinize en yakın olan oto servisinden de destek alabilirsiniz.

Oto servisleri rektifiye alanında etkili çalışmalar yapan servisler araç performansının ciddi şekilde artmasını sağlayacaktır. Servisleri arayarak ücretsiz bir şekilde uygulama fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Rektifiye alanında özel olarak hizmet veren servisler bulunuyor. Bu servislerle iletişime geçerek aracınız için doğru müdahalelerde bulabilirsiniz.

Rektifiye Fiyatları

Otomobil sektörü içerisinde servisler farklı alanlarda araç sahiplerine destek veriyor. Rektifiye işlemi de bu uygulamalardan bir tanesidir. Motor sorunları için yapılan bu uygulamadan birçok kişi yararlanmaya devam ediyor. Aracınızın doğru çalışması ve motor ömrünün uzun olması için rektifiye işleminden yararlanmanız gerekir. Oto servisleri bu uygulama için farklı fiyat teklifleri verebiliyor. Bu yüzden oto servisleri için genel bir rektifiye fiyatı belirlenemiyor. Maddi olarak pahalı bir işlem olan bu uygulama aracınızın ilk günkü gibi çalışmasını sağlıyor.

Araç içerisinde konforu ve ilk günkü sürüş deneyimini yaşamak isterseniz oto servislerinden hizmet bedelini öğrenebilirsiniz. Rektifiye fiyatı konusunda servisler sizlere gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Bu uygulamayı yaptırmadan önce alanında uzman servislerle iletişime geçmeniz gerekir. Markanıza özel destek veren servisler hizmetten daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir