Tarih:4 Mayıs 2024
rulman

Rulman Nedir? Rulman Arızası Neden Olur?

birevim faizsiz araba

Otomobiller içerisinde birden fazla döner mekanizma yer almak ile birlikte rulman nedir sorusu da gün geçtikçe araştırma konusu olan bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Araçların verimli ya da diğer bir deyiş ile normal seyrinde çalışabilmesi için rulman parçası oldukça önemli görülen bir parçadır.

Sizler de araba içerisinde rulman ne işe yarar, rulman tam olarak nedir, rulman arızası neden olur, rulman arızası belirtileri nedir gibi soruların cevaplarını arıyorsanız, işte bu yazımız içerisinde gerekli olan tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Rulman Nedir?

Aslında rulmanın bir diğer adı bilyalı yatak olarak karşımıza çıkmaktadır. Rulman parçaları arasında relatif dönme ilişkili iki parça yer almaktadır. Bu parçalar arasında ise yuvarlanma sürtünmesi sağlanmaktadır ve bu şekilde kayma sürtünmesi engellenmektedir. Bir başka anlatım ile birlikte metal – metal arasında kalan temasın ve sürtünmenin azalmasını sağlayan bir parça olarak bilinmektedir.

Bilindiği üzere günümüz dünyasında bu parçalar mobilyalardan otomobillere kadar hemen hemen birçok parça içerisinde kullanılmaktadır. Oldukça basit parça olarak bilinen rulman parçasının asıl amacı dönme hareketi sırasında diğer tüm ekipmanların normal bir şekilde işleyişini sağlamaktır. Aynı zamanda yaşanılacak olan güç kaybının da önüne geçmektedir.

Rulman Ne İşe Yarar?

Yukarı kısımda rulman ne işe yarar sorusu kısa bir şekilde anlatılmaktadır. Değinildiği üzere rulman aslında metalin metal ile olan sürtünmesini azaltmakta, aynı zamanda da yaşanılan güç kaybını da en aza indirmektedir. Bu gibi amaçlara ek olarak rulman parçasının görevlerinin farklılıklar da taşıdığı görülmektedir. Aşağıda rulmanın ne işe yaradığı açıklanmaktadır.

  • Sürtünmenin azaltılmasına bağlı olarak dönme hareketi işlevinin normal bir şekilde yerine getirilmesi,
  • Yaşanılacak olan sürtünme sonucundaki güç kaybının aza indirgenmesi,
  • Döner parçalar arasında olan fazla ısınmanın engellenmesi,
  • Fazla dönme sonucu olan aşırı ısınma gibi nedenlerin getirdiği form bozukluklarını önlemesi,
  • Araç içerisinde yer alan döner mekanizmaların ömrünü uzatması.

Yukarıda sayılan rulman parçasının görevleri göz önüne alındığı zaman bu parçanın araç için ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Rulman parçasının bakımının düzenli bir şekilde yapılması sonucunda araçlardaki güç kaybı en aza indirgenmekte ve bunun sonucunda da verim arttırılmaktadır.

Söz konusu rulman parçasının bakımının düzenli aralıklar ile yapılmaması sonucunda ise maalesef çeşitli aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Bu aksaklıkların en başında performans düşüklüğü gelmektedir. Bu nedenle bireylerin araç içerisindeki rulman parçasının bakımını önemsemesi gerektiği belirtilmektedir.

Teker Rulmanı Nedir?

Bu kısımda rulman nedir sorusuna ek olarak teker rulmanı nedir sorusu açıklanmaktadır. Teker rulmanı aslında güvenli bir sürüş için olmazsa olmazlar arasında karşımıza çıkmaktadır. Teker rulmanı görevleri araştırıldığı zaman ise karşımıza tekerlek ve aksı arasındaki bağlantının sağlanması şeklinde olduğu belirtilmektedir. Teker rulmanı aynı zamanda porya bilyesi olarak da adlandırılabilmektedir.

Peki teker rulmanı görevleri rulman ile aynı mıdır? Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre bakıldığında teker rulmanının en temel görevi rulman gibi sürtünmenin azaltılması ve performansın iyileştirilmesidir. Buna ek olarak teker rulmanı hızlanma, frenleme ya da çeşitli dönme kuvvetlerine bağlı olarak oluşabilen radyal ya da eksenel yüklerle başa çıkılmasını kolaylaştırmaktadır. Buradan da anlaşıldığı üzere araç içerisinde oldukça önemli bir görevi bulunmaktadır.

Teker Rulmanı Görevleri Nelerdir? Teker Rulmanı Ne İşe Yarar?

Peki teker rulmanı ne işe yarar? Söz konusu teker rulmanının görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.

  • Tekerlerin rahat bir şekilde dönmesine yardımcı olmak,
  • Tekerlerde yaşanabilen olası kitlenme durumunu önlemek,
  • Dönüş pozisyonlarında ortaya çıkan gücü doğru bir şekilde aktarmak,
  • Dönüşlerde olan dengeyi korumak,
  • Fren ya da hız yapıldığı zaman yaşanabilen güç kaybını engellemek,
  • Sürüşün güvenli bir şekilde geçmesine katkıda bulunmak.

Rulman Arızaları Nelerdir?

Rulman araç için oldukça önemli bir konumdadır. Bu önem derecesi yukarı kısımda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bu gibi bilgilere ek olarak rulman parçasında çeşitli arızalarında olabildiği görülmektedir. Peki rulman arızaları nelerdir? Sizler de bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Öncelikle rulman arızaların genel itibari ile ömrünün sona ermesi ile kaynaklandığı görülmektedir. Fakat buna ek olarak rulman parçasında yaşanılan arızaların bazılarının dış etmenlerden kaynaklandığı da belirtilmektedir. Yaşanılan teknik aksaklıklar ya da çevresel etmenlerin rulman arızalarının ana sebebi olduğu belirtilmektedir.

Rulman parçasından yaşanılan aksaklık ya da arızalar genellikle sürücü bireylerin gözünden kaçmaktadır. Fakat bilindiği üzere rulman arızaları motor aksamlarını da etkilemekte motor aksamlarının da bozulmasına neden olabilmektedir. Bu gibi sonuçlar oldukça maddi yük de beraberinde getirmektedir.

Rulman arızalarının sonucunda tekerlerin araçtan çıkması gibi büyük problemler de yaşanabilmektedir. Bu durum oldukça büyük bir risk taşımaktadır. Bu nedenle bireyler rulman arızasında görülen belirtileri dikkatli bir şekilde öğrenmesi önem arz etmektedir.

Rulman Arızası Neden Olur?

Oldukça önemli bir konu olan rulman nedir konusunun yanı sıra rulman arızası neden olur konusu da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Söz konusu rulman arızasının yaşandığı bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.

  • Korozyon,
  • Hava koşulları,
  • Eksik gres,
  • Yanlış montaj,
  • Yanlış sökme işlemi,
  • Nem sızıntısı,
  • ABS sisteminde yaşanılan arızalar.

Bilindiği üzere araç içerisinde bulunan motor rulmanının arızalanmasındaki en büyük sebep rulmanın yıpranması, kırılması ya da çatlamasıdır. Buna ek olarak motor rulmanında yaşanılan arızaların bir diğer sebebi de söz konusu araç için hayati öneme sahip olan bu parçanın takımında bir hata ya da başka bir deyiş ile montaj hatası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yukarı kısımda değinildiği üzere aşırı ısınma sonucunda rulman parçasında çeşitli doku ya da şekil bozuklukları da meydana gelmektedir. Bu durum rulman parçasının görevini yerine getirememesi ile sonuçlanmaktadır. Teker rulmanında yaşanılan arızaların en büyük sebebinin ise nem ve aşırı yük olduğu karşımıza çıkmaktadır. Rulmanın kendi yük taşıma kapasitesinin olduğu bilinmektedir. Bu kapasiteyi aşan yüklerin taşınması sonucunda çeşitli arızalar meydana gelebilmektedir. Tüm bunların sonucunda ise rulman parçaları artık eski görevini normal bir şekilde yerine getirememektedir.

Rulman Arızalandığı Zaman Belirtileri Nasıl Olmaktadır?

Peki Rulman arızası belirtileri nedir, bir rulman parçası arızalandığı zaman ne olur? Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilere göre bakıldığında rulman parçalarında olan herhangi bir bozukluk ya da aksamada çeşitli belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtiler ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.

  • Rulman parçalarında olan doku ve şekil bozukluğu,
  • Korozyon,
  • Aracın hızlanmasına bağlı olarak gelen cıyaklama sesi,
  • Araç içinden gelen zorlanma sesi,
  • ABS arıza lambasının ikazı,
  • Yakıt tüketiminde ani bir artış,
  • Yokuş çıkarken araç çekiş gücünde görülen gözle görülür bir azalış,
  • Aracın her zaman bir yöne doğru çekmesi,
  • Hızlanırken geçen sürenin artması.

Bilindiği üzere teker içerisinde yer alan rulmanın arızalanması sonucunda belirtiler belirgin olmaktadır. Özellikle tekerin belli bir yöne çekmesi veya ABS sistemi ikaz ışığının yanması teker rulmanı içerisinde olan bir arızanın sonucudur. Rulman nedir sorusuna ek olarak rulman arızası belirtileri de oldukça önemli bir konudur. Sürücü bireylerin bunları bilmesi önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir