Tarih:27 Nisan 2024
Stepne

Stepne Nedir? Stepne Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

birevim faizsiz araba

Her türlü araçlarda bulunması zorunlu olmasına rağmen pek çok kişi tarafından bilinmeyen stepne nedir? En çok merak edilen soruların başında gelen stepne ile alakalı çok fazla araştırmalar yapılmaktadır. Özellikle yedek lastik olarak bilinen stepne lastiğin hakkında en doğru bilgilere sahip olunması gerekmektedir.

Acil durumlarda sürücülerin en büyük kurtarıcısı olan bu tarz lastikler tüm araçların en önemli parçalarından biri olmaktadır. Normal lastiklerden çok daha farklı özelliklere sahip olan stepne olmadan yolculuk yapmak son derece büyük bir risk olmakta ve yokluğu istenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalmaya neden olacaktır.

Stepne Nedir?

Genel olarak her türlü araç çeşitlerinin en büyük kurtarıcısı olan stepne bir yedek lastik olmaktadır. Binek araç içinde genellikle bagajın içinde yer alan alt bölgeye yerleştirilmiş olarak bulunmaktadır. Araçların güvenli bir sürüş elde etmesi için lastikler her zaman çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu neden ile lastik bakımı düzenli olarak yapılmaktadır.

Özellikle uzun bir yola çıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lastiklerdir. Ancak yolda giderken küçük bir çivi ya da sert yüzeye sahip bir taş parçası istenmeyen bir şekilde lastiklerin patlamasına neden olacaktır. Bu gibi sorunlara karşı hazırlıklı olmak için tüm araçların içinde kesinlikle stepne lastik bulunması gerekmektedir. Araçta bir stepne lastik yok ise en kısa sürede temin etmek ve araç içinde kullanılır bir şekilde bulundurulması yaşanabilecek tüm risklere karşı önemlidir. Çünkü bu tarz lastikler sürüş güvenliğinin tehlikeye düştüğü hallerde hayat kurtarıcı özelliklere sahip olmaktadır.

Geçici kullanım için tasarlanmış olan bu tarz lastikler seyir durumundayken standart araç lastiğin zarar görmesi halinde kurtarıcı rolü büyüktür. Patlama, yırtılma ya da havası inme gibi sorunlar her an ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunlar karşısında stepne aracın yolda kalmasının önüne geçecektir. Fakat bu tarz lastikler yapısından dolayı diğer oto lastiklerine göre daha zayıf olması ile kullanım süresi daha kısa tutulmalıdır. Araçların balans ayarı stepneye uygun olmasından dolayı performans ve süspansiyon bakımından istenen erimi sunmamaktadır. Kesinlikle devamlı olarak sürüş için uygun değildir.

Stepne Lastik ne İşe Yarar?

Araçların en büyük kurtarıcısı olan stepne lastiklere genel olarak fazla önem verilmektedir. Bu neden ile araç içinde olup olmadığına çok fazla dikkat edilmemektedir. Ancak bu tarz lastikler hem aracın hem de içinde bulunan kişilerin lastik patlama, yırtıla ya da bunlar gibi sorunlar karşısında büyük bir kurtarıcı olmaktadır.

Stepne nedir? Stepne lastik sayesinde her zaman araç içinde kurtarıcı bir lastik yer alır ve sorunlu hallerde yolda kalma gibi problemler çıkmamaktadır. Bu sayede sürücüler gidecekleri yerlere çok daha kolay ve güveli bir şekilde ulaşması sağlanmaktadır. Bu tarz yedek lastiklerin olmaması durumunda yolda kalacaktır. Lastik değişimi için aracın çekici yardımı ile taşınması ya da yeni araç lastiğinin bulunduğu yere getirilmesi orunda kalınacaktır.

Stepne lastik bu gibi sorunlarda sürücülere büyük oranda kolaylık sağlar ve yolda kalma sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Bunların yanı sıra normal lastiklere göre daha farklı yapıya sahip olup geçici lastiklerdir. Güç bakımından çok daha zayıftırlar. Yalnızca acil durumlarda kullanılması gereken bu tarz lastikler genel kullanım için uygun olmamaktadır.

Stepne Çeşitleri Nelerdir?

Her zaman araçların en büyük kurtarıcısı olarak bilinmesine rağmen hep geri planda kalan stepne çeşitleri kullanım türlerine göre değişmektedir. Stepne çeşitleri 5 farklı özelliklerde olmaktadır. Boyut olarak araca tam uyan stepne çeşitleri vardır. Bu tarz lastiklere araç içinde bir yer ayrılmaması halinde yerin daralmasına neden olacaktır. Ancak bu daraltma tüm stepne lastiklere büyük zararı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra boyut olarak araç ile tam uyumlu olan lastikleri lastik rotasyonuna dahil edilebilir.

Boyut olarak araca tam uyum sağlamayan stepne çeşitleri alan sorunu yaşanmasına neden olacaktır. Geçici lastiklerde daha uzun süre kullanılabilir. Ancak aynı aks üzerinde farklı boyutlarda lastikler var ise bu durum muayene sırasında sorun çıkarabilir. Bir şekilde muayeneden geçilse bile bu durum frenleme ve hızlanma esnasında da dengesizlik meydana getirecek ve insanların hayatını tehlikeye sokacaktır.

Boyut bakımından araca tam uyum sağlayan geçici stepne çeşitleri yani geçici lastikler kısa sırt derinliğe sahip çok daha hafif olan lastiklerdir. Aracın diğer lastikler ile uyumlu olmaktadır. Ancak adından anlaşıldığı gibi geçici olarak kullanılır. Kompakt geçici stepne çeşitleri boyut bakımından diğerlerinde göre daha ufak olmaktadır. Kısa sırt derinliğine sahip olup çok daha hafiftir. Boyut olarak tam uyumlu lastikler yer kaplamaz. Fakat çok daha az bir kullanım hakkı sunmaktadır.

Yalnızca tamirciye giderek kullanılması gerekir ve fren sistemine çekiş kontrolü ile hız göstergesine bile zarar verebilir. Katlanabilir geçici stepne çeşitlerinin en büyük avantajı alan tasarrufu sağlamasıdır. Havası alınabilir ve katlanabilir özelliğe sahip olan bu tarz stepneler ihtiyaç anında büyük bir dezavantaja dönüşebilir.

Stepne ve Normal Lastik Arasındaki Farklar

Stepne lastik normal lastikler ile karşılaştırılması halinde aralarında farklar vardır. Stepne ve normal lastik arasındaki farklar şunlardır;

  • Stepne normal araç lastiklerine göre daha küçük boyutlara sahiptir,
  • Derinlik ve yanak genişlikleri daha az olmaktadır,
  • Araçta takılı olan lastik basıncı anı olup kontrol altında olmasına rağmen stepneler güneşe karşı daha az maruz kaldığından dolayı basınçları farklı olabilir,
  • Araç içinde takılı olan lastiklerin rot- balans ayarı yapılsa da bu tarz lastik takıldığında bu durum geçerli olmaz. Kısacası stepne kullanılan sürede aracı rot- balans ayarının yapılmadığı var sayılır,

Stepne ile normal lastik arasında olan farklar dikkate alınacak kadar çok olmaktadır. Stepne takılı olan aracı denge, yol tutuşu ve manevra yeteneği gibi durumlarda ciddi oranda düşüş yaşanır.

Araç İçinde Stepne Bulunması

Günümüzde tüm araçlarda özel olarak alanları bulunan stepne nedir? Dünya genelinde pek çok ülkenin otomobil standartları arasında stepne bulundurma zorunluğu vardır. Bundan dolayı araçların fabrika çıkışlı durumlarında orijinal stepneler bulunmaktadır. Fakat günümüzde birçok ülkede de bu zorunluluk kalkmış ve otomobil üreticileri arabaları stepne olmadan teslim etektedir. Araçlara stepne koymak aracın üreticileri için fazladan maliyete neden olmaktadır

Stepne araç ağırlığını belli oranda artmasını sağlar ve aracın performans değerlerinde az da olsa düşüş olmasına neden olacaktır. Pek çok sürücü adına araç alırken bagaj kapasitesi de önemli bir ölçüt ve orijinal stepneler ciddi olarak bagaj hacmi kaybına sebep olacaktır. Bu nedenlerden dolayı otomobil üreticileri zorunlu olmadıkları ülkelerde araçlara stepne ekleyerek teslim etmez ve stepne yerine lastik tamir kitleleri koymaya başlar.

Stepne ile araç kullanmak yedek lastiğin boyutu araca tam olarak uyumlu ve geçici olmayan bir lastik olmaması halinde kesinlikle önerilmez. Stepne nedir? Bunların yanı sıra stepne araca takılmadan önce doğru olarak şişirildiğine emin olunmalıdır. Bunların yanı sıra boyutların farklı olduğu stepne çeşitleri gaz ya da frene basılması halinde çok daha dikkatli olunması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir