Tarih:29 Nisan 2024
Sunroof

Sunroof Nedir, Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Son dönemlerin en popüler ve en çok dikkat çeken araç özelliklerinden biri olan sunroof nedir? Özellikle yaz aylarında açılır cam tavanlar ile oldukça ferah bir ambiyans eşliğinde yolculuk yapmak sunroof sayesinde mümkündür.

Manuel olarak kullanılan tasarımların yanında şu an çok çeşitli otomobil üreticisi tarafından otomatik bir şekilde açılan sunroof arabalar üretilmiştir. Seyahatler çok daha keyif dolu bir zaman dilimine sunroof sayesinde dönüşebilir. Pek çok kişi hem görüntüsü hem de verdiği keyif sayesinde sıklıkla sunroof araba modellerini tercih etmeye başlamıştır.

Sunroof Nedir?

Otomobiller kullanıcıların talep ve ihtiyaçlarına yönelik olarak eskiye göre çok daha donanımlı ve daha iyi tasarımlara sahip olarak otomobil üretmeye başlamıştır. Sürüş esnasında yolcuların ve sürücülerin konforunun düşünen araç özelliklerinden biri olan sunroof da oldukça popüler bir hale gelmeye başlamıştır.

Sunroof halk arasında üstü açık araba olarak da geçer. Ancak tamamen üstü açık olduğu söylenemez. Bu terim tam olarak tavan penceresi olarak da bilinir. Elektrikle çalışan ve oldukça pratik bir kullanıma sahip olan bir özelliktir. Tek bir dokunuş ile tavanda bulunan pencere kendi kendine açılır. Kademeli olarak açılan bölmelerde kişiler dilerse penceresini tamamen açabilir. Tamamen açmak istemeyen ancak biraz hava gelmesini isteyen kişiler sunroof üzerinden küçük bir aralık da bırakabilir.

Sunroof Ne İşe Yarar?

Üstü açılır tavan arabalar aslında çok eski zamanlardan beri tercih edilmektedir. Yani genel anlamda eski bir sistem olduğu söylenebilir. Bu sistem otomobillere eklendiği ilk zamanlarda sadece açılıp kapanma özelliğine sahip olarak görünüyordu. Bu açılır kapanır özelliği ise mat metaller şeklinde tasarlamaktaydı. Şu an ise direkt olarak güneş ışığına araç içerisine gelmesini sağlayan saydam cam yapılar şeklinde üretilmektedir. Ancak direkt olarak güneş ışıkları aracın içerisine gelmez. Çünkü cam üzerine güneş ışığına direkt olarak engelleyecek gölgelik yerleştirilir.

Sunroof elektrik ile çalışan bir özelliktir. Panoramik cam tavanlar olarak da bilinir. Açılır cam tavanlar ile karıştırılabilmektedir. Ancak boyut itibari ile açılır cam tabanlarla farklılık göstermektedir. Sunroof çok daha küçüktür. Bu anlamda yakıt ekonomisine karşı herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Cam bölme sadece gölgeliği açarak da seyahat edilebilmektedir.

Gölgeliği açıldığı zaman direkt olarak güneş ışınları araç içerisine girebilir. Kış aylarında oldukça önemli bir avantaja sahiptir. Aracın içerisine ısıtmak için tercih edilir. Yaz aylarında durum tam tersidir. Sunroof penceresi tamamen açılır ve aracın içerisinde temiz hava girer. Aynı zamanda araç içerisinde oldukça ferah bir ambiyans oluşur.

Sunroof Bakımı Nasıl Yapılır?

Özellikle yaz mevsimi geldiği zaman güneş ışığının ve temiz havanın içeri girmesi yolcular için oldukça keyifli bir hale gelir. Ancak otomobil parçalarında olduğu gibi sunroofda da sık kullanıldıktan sonra bir süre bakıma girmesi oldukça önemlidir. Yani sunroof temizliği de önemlidir.

Özellikle kişiler toz yoğunluğu yüksek olan bir bölgede yaşıyorsa bu cam bölmesi mutlaka düzenli bir şekilde temizlemelidir. Üzerindeki tüm kir ve kalıntılara mutlaka arındırmalıdır. Bu durum çok önemli bir detay gibi görünmeyebilir. Ancak kir birikintileri bir süre sonra drenaj hortumuna çıkar. Bu durumda hava ve sıvı sızıntısına sebep olabilmektedir.

Sunroof Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Daha iyi bir performans sergilemesi için sunroof bakımında dikkat edilmesi gerekenler göz önünde bulundurulmalıdır. Sunroof tepe kısmından silinmelidir. Bu anlamda çeşitli deterjan karışımları kullanılabilir. Ilık koşullara çok uygun olmadığı için amonyak içerikli ürünler kullanılmamalıdır. Tepe temizliği yapıldıktan sonra cam bölme açılmalı ve conta nemli bir bezle silinmelidir. Bu anlamda birikintiler ortadan kaldırılır ve sızıntının önüne geçilir. Sunroof açık iken kazık bölümünde biriken toz birikintileri ve küçük kum taneleri için fırça kullanılmalıdır.

Sunroof’lu Araba Modelleri

Sunroof modeller tanıtıldığı 1937 senesinden beri sürücülerin güneş ışığı ve temiz hava ışığı açısından oldukça estetik bir görüntüye sahiptir. Şu an pek çok arabada sunroof standart bir özellik olarak verilir. Araçların satış değerlerini oldukça yükseltir. Çünkü sürücülerin ilgisini çok çeker. Bu anlamda sunroof yapımı oldukça yaygındır. Sunroof araba modelleri şu an neredeyse her markada bulunur. Bu anlamda kişiler marka tercihi ve bütçelerine yönelik olarak araç tercih yapabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir