Tarih:29 Nisan 2024

Taşıt Kredisi Nedir? Başvuru Şartları Neler?

birevim faizsiz araba

Sıfır km araç veya ikinci el otomobil alacaklar için alım kolaylığı yaratan kredi türüne taşıt kredisi denir. Bu ödeme türü ile araç satın alacaklara uygun ödeme seçenekleri sunulmaktadır. Yeni bir araç satın almak ya da var olan aracı yenilemek için ihtiyaç duyulan finansal kaynağı taşıt kredisi kullanarak elde etmek mümkündür.

Sıfır ve ikinci el araçlarda, farklı koşullarda kullandırılan taşıt kredileri, düşük faiz oranları ve uygun ödeme koşulları ile alıcılara kolaylık sağlamaktadır.

Taşıt Kredisi Alabilmenin Şartları Nelerdir?

Taşıt kredisi alabilmenin ilk kuralı kişinin 18 yaşından büyük olmasıdır. Eğer alıcı 18 yaşından büyük ise gelirini belgelemeli ve kredi notunun risksiz durumda olması gerekmektedir. Aynı zamanda en az 3 aylık SGK kaydı bulunmalıdır.

Araç üzerinde rehin olmaması da taşıt kredisi için önemli şartlardan biridir. Çünkü rehin, borcun ödenmemesine karşı alacaklıya teminat sağlar. Satıcının ya da alıcının borcu ödemesiyle kapanır. Aksi takdirde araç taşıt kredisiyle satın alınamaz.

Hangi Araçlar İçin Taşıt Kredisi Verilmektedir?

Yukarıda taşıt kredisi için belirli şartlardan bahsedilmiştir. Bu şartlar zorunlu olsa da bazı gereklilikler aracın niteliğine göre değişmektedir. Sıfır km araçlar, 2. El araçlar, tekneler ve motosikletler gibi taşıt kredisi için seçenekler fazladır.  Ticaret ve üretim faaliyetlerinde kullanılan araçlara yönelik taşıt kredileri bulunmaktadır.

Ticari sicil kaydı olan kişiler kamyonet, tır ve otobüs gibi araçlar için bu krediyi alabiliyorken tarımsal işlerle ilgilenenler ise traktör ve ekipman alım süreçlerinde bankaların sunduğu çiftçiye taşıt kredisi fırsatlarından yararlanabilmektedir.

birarabam

Kredi İçin Başvuru Süreci Nasıl İşler?

Taşıt kredisi için başvurmak isteyenler öncelikle satın almak istedikleri arabaya karar vermeli ev daha sonra müracaat için gerekli belgeleri toplayarak bankaya gitmelidir. Sıfır araçlar ve 2. El araçlar için istenilen belgeler de birbirinden farklılaşmaktadır. Eğer 2. El araç için kredi başvurusunda bulunuldu ise aracı satacak kişiye ait Motorlu Taşıt Tescil ve Trafik Belgesi’nin de ilgili evraklarla birlikte bankaya sunulması gerekmektedir.

Eğer sıfır bir araç alınacaksa aracın faturası ile birlikte sürücü belgesi, gelir durumunu gösteren belge, kimliğin aslı ve fotokopisi de bankaya verilmelidir. Aynı zamanda başvuru formu da doldurulmalıdır. Böylelikle kredi başvuru işlemleri başlamış olur. Kredi onaylandıktan sonraki aşamada alıcılara ödeme koşulları, taksit tutarı ve vade seçenekleri gibi detaylar hakkında bilgilendirme yapılır.

Taşıt Kredisi Onay Sonuçlanma

Taşıt kredisi için başvuran kişiler kredinin ne zaman onaylanacağını sabırsızlıkla beklerler. Zamanla bankaların kredileri onaylama süreleri kısalmaktadır. Artık ortalama 3 gün içerisinde olumlu veya olumsuz cevap alınabilmektedir.

Taşır kredisinin onaylanıp onaylanmayacağını belirleyen belirli durumlar da vardır. İlki kredi notudur. Eğer bankalar ile olumlu ilişki içerisinde ise kişi ve kredi ödemelerini aksatmadan yapıyorsa kısa süre içerisinde taşıt kredisi onaylanmaktadır. Aynı zamanda aracın tipi, satın alınacak aracın markası, sıfır km. veya ikinci el olması, taşıt kredisinin onay sürecini belirlerken aynı zamanda taşıt kredisi miktarına da etki etmektedir.

Taşıt Kredisi Ödenemezse Ne Olur?

Diğer kredilerde de olduğu gibi kişiler yüksek ücretli taşıt kredilerini ödemede zorlanmaktadırlar. Ödenemediği durumlar sıfır ya da 2. El fark etmeksizin öncelikle bu durum kişinin siciline yazılmaktadır. . Otomobil kredisi vadesinden belirli bir süre sonra ödendiği taktirde geciken her zaman dilimi için sözleşmede söz konusu olan gecikme faizleri işliyor. Vadelere ait ödemeler kesintisiz şekilde üç ay boyunca yapılmadığı takdirde kredi sağlayıcısı kişiyi resmi takibe alıyor.

Bu sorunlara karşı  bankalar üç ay gibi süreyi beklemeden kredi ödemelerinde yaşanan aksaklıklardan dolayı krediyi geri çağırma hakkına sahip. Yani ilk aksatmada krediyi geri çağırabilir, iptal edebilirler.

Uygun Taşıt Kredisi Seçmenin Yolları

Kredi başvuru/alım aşamasında ödenilecek peşinatın belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü peşinatsız otomobil kredisi edinme olanağı bulunmamaktadır. Alınacak aracın en az yüzde 30 ödemesinin peşin olarak yapılması gerekmekte ancak peşin ödeme sonrası kalan bedel için kredi başvurusu yapabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur ödenecek peşinatı ne kadar yüksek olursa otomobil kredisi için o kadar az faiz bedeli ödenir.

Aynı zamanda taksit sayısına da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatalım çünkü taksitlendirme ne kadar kısa vadeli olursa uygun faiz oranları ile kredi edinme ihtimali o kadar artmaktadır. Düşük faizli taşıt kredisi için pek çok banka ile araç markaları arasında gerçekleşen taşıt kredisi kampanyaları mutlaka incelenmeli ve takip edilmelidir. Son olarak başvurmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlar araştırılmalı ve aylık ödenebilecek taksit tutarı hesaplanarak bütçeye uygun hareket edilmelidir.

Taşıt Kredisi Notu Nasıl Artırılır?

Taşıt kredisi için bankalara başvurulduğunda öncelikle gelir durumu ve kredi notuna bakılır. Bu 2 unsur kredi verilip verilmeyeceğini belirler. Kredi notu, kişinin kredi ödeme alışkanlıklarınızı göstermektedir.  Taşıt kredisi için onay çıkma ihtimalini artırmak için kredi notu yüksek olmalıdır. Peki kredi notu nasıl yükseltilebilir?

Öncelikle bir kredi kartının olması ve bu karta ait borç ödemelerinin düzenli yapılması kişinin kredi notunu zamanla yükseltir. Kredi kartı ödemelerinin düzenli olarak yapılması sicilin düzgün olmasında da etkilidir.

Taşıt Kredisi Hakkında Diğer Bilgiler

Taşıt kredisi için başvurulmak istendiğinde hem binek araçlar hem de hafif ticari araçlar için kullanılan kredilerde standart olarak uygulanan ek masraf kalemleri bulunmaktadır.

Araç alınacağı zaman öncelikle bütçe ve geri ödeme seçeneklerinin net bir biçimde belirlenmesi gerekmektedir. Faiz oranlarını ve vadeleri inceledikten sonra, bankalar tarafından risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Kasko sigortasının taşıt kredisi alınan banka aracılığıyla yapılması kişiye faiz indirimi gibi avantajlar sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir