Tarih:29 Nisan 2024

Turbo Motor Nedir? Turbo Motor Nasıl Çalışır?

birevim faizsiz araba

Hükümetler yakıt ekonomisi ve emisyon düzenlemeleri üzerinde durmaya devam ettikçe, küçük hacimli turbo motorlar daha da yaygın hale gelmektedir. Turbo motorlar daha küçüktür fakat tasarruf sağlamaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda fazla güç üretme potansiyeline sahiptir. Günümüzde ise çeşitli araçlarda turbo motorlar bulunmaktadır.

Turbo Motor

Turbo motor, motorun daha fazla güç elde etmesini ve daha yüksek torka ulaşmasını sağlayan bir sistemdir. Turbo sisteminde egzoz manifoldundan araca giren gazlar, turbo motorun içerisindeki türbini çevirir ve böylece bu türbin, hava pompasını çalıştırmaya yardımcı olur. Böylece daha kuvvetli bir yanma gerçekleşir.

Kısacası turbo sistemi içten yanmalı motorlarda bir aşırı besleme sistemidir. Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.

Turbo Motorun Özellikleri

Turbo motor sistemine aşırı beslenme sistemi de denir ve verimli bir yanma sistemi prensibine dayanmaktadır. Turbo özelliğine sahip bir motor aynı büyüklükte bir motorla kıyaslandığında yedi kat daha fazla güç üretebilme kapasitesine sahiptir. Bu aynı zamanda küçük hacimli motora sahip araçlarda performans avantajı sağlayan bir durum olduğundan maddi açıdan da avantajlı bir durumdur.

Turbo motorlu araçlar gaz tepkilerine hızlı reaksiyon verme kapasitesine sahiptir. Bu turbo motorların daha güvenilir olduğu anlamına gelmektedir. Son olarak zararlı egzoz gazı atıklarını da azaltan turbo, motorun ömrünü uzatıcı etkiye de sahiptir. Atık gazları tekrar kullandığından dolayı da çevre dostudur.

birarabam

Turbo Motor Nasıl Çalışır?

Motorun standart emdiği havadan daha fazlayı havayı emer. Bunu da yüksek basınçlı silindirlere göndererek aracın daha fazla hava ve basınç ile temasını sağlar. Böylece motor daha güçlü çalışır. Bu da turbo motorlu araçların diğerlerine göre daha az yakıt tüketimi ve daha yüksek performans sağlaması anlamına gelmektedir.

Yani motora daha fazla hava girdiğinde daha fazla yakıt gerektiği için küçük hacimli bir motor böylelikle daha fazla güç üretebiliyor. Turbo motorlar  aynı zamanda daha düşük gaz salınımına sebep olduğundan daha çevre dostudur.

Turbo Motorun Avatajları Nedir?

Turbo motor denilince akla güç, hız ve tasarruflu yakıt tüketimi gelmektedir. Bu ve diğer çeşitli sebeplerden ötürü araç sahipleri turbo motoru tercih etmektedir. Peki turbo motorun avantajları nedir?

Az Gürültü Kirliği

Turbo motorlar daha küçük olmalarına rağmen daha fazla güç elde edilebilmektedir. Bu sebeple turbo motorlar küçük hacimleri dolayısı ile daha az gürültü yapmaktadırlar.

Yakıt Tüketimi

Turbolu motorlar diğer motorlar ile aynı derecede güç üretmelerine rağmen daha az yakıt tüketmektedir. Çünkü turbo motorlar daha küçük hacme sahiptirler. Yani turbo motorlar yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu yapmaktadırlar.

Çevre Dostu

Hava kirliliğini azaltma amacı ile yapılan hükümetlerin çalışmaları sonucunda da artan turbo motor kullanımı ile çevreye daha az zehirli gaz salınımı yapılmaktadır. Çünkü turbo motorlar küçük hacimlidir ve daha az yakıt tüketirler. Aynı zamanda atık gazları tekrar kullanırlar. Bu sebeplerden dolayı turbo motor kullanımı çevre dostu bir iştir.

Ağırlık

Turbo motorlar diğer motorlara kıyasla daha az silindirli, daha hafif ve daha küçük bir yapıda olduğu için ebat ve ağırlık anlamında önemli bir avantaja sahip.

Araba Turbosu Neden Bozulur?

Turbolarda meydana gelen arızalar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim göstermektedir. Yeni nesil araçların pek çoğunda turbodaki arızalara karşı bir ikaz ışığı bulunmasının yanı sıra turboda sorun olduğunun sinyalini veren belirtiler de mevcuttur. Aracın yakıt tüketimindeki artış ve motor performansındaki belirgin düşüş gözlemlenmesi bu arızalardan birine işaret ediyor olabilir.

Turbo Arızalarını Engellemek İçin Neler Yapılmalı?

Turbo arızaları çeşitli sebeplerden meydana gelmektedir. Ancak bu arızaların önüne geçilebilmekte ya da arıza riski azaltılabilmektedir. Turbo sisteminin en büyük gereksinimi motor yağı olduğundan turbonun yeteri kadar yağlanmaması, belirgin bir şekilde ömrünü kısaltmaktadır. Bu noktada yağın niceliği kadar niteliği de önemlidir.

Son olarak zaman içinde çeşitli aşınma ya da genişlemeler turbo sisteminin ihtiyacı olan havayı almasına engellediğinden turbonun çalışmasını sekteye uğratıyor. Bu sebeple tedbirli olmak ve ara ara kontrolünü yapmak gerekiyor.

Turbo Motor Kullananlar Dikkat!

Agresif sürüşler turbo sistemimize zarar verebilir, bu sebeple gaz pedalına fazla yüklenmemek daha sağlıklı olacaktır. Çünkü turbo sistemi düşük hacimli araçlarda gücü arttıran bir sistemdir. Sonuç olarak devir aralığının 1700 ile 3700 arasında bir değerde olması gerekir.

Turbo Motor İle Atmosferik Motor Arasındaki Fark Nedir?

Atmosferik motor, içten yanmalı olarak tarif edilen ve fosil yakıtlarla çalışan dizel ya da benzinli motorlardan biridir. Atmosferik motorların çalışması için sadece otomobilin o an için var olduğu ortamdaki hava basıncı kullanılır. Hava basıncının “ekstrem” olarak nitelendirildiği ve değiştiği durumlarda ise araç çalışmayabilir.

Atmosferik motorlar ile turbo motorlar arasında bir takım farklar bulunmaktadır. Bunlardan ilki atmosferik motorların benzer güç üretebilen turbo motorlara göre daha yüksek yakıt tüketimi eğrisine sahip olmasıdır. Atmosferik motorlarda turbo gecikmesi gibi sorunlar yaşanmazken turbo motorlar, turbo gecikmesi sorunuyla karşılaşır.

Turbo motorlar çok sayıda ekstra parçaya sahip olduğundan bakım maliyetleri, atmosferik motorlara göre daha yüksektir. Yüksek süratlerde turbo, kalkış gibi durumlardaysa atmosferik motorlar daha avantajlıdır. Aynı zamanda turbo motorlar benzer hacme sahip atmosferik motorlara göre daha az yakıt tüketir.

Turbo motorlar, genellikle atmosferik motorlara göre daha yüksek ses çıkarır. Bu nedenle de biraz daha gürültülü oldukları söylenebilir. Ancak yine de turbo motorlar da az gürültü yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir