Tarih:6 Mayıs 2024

Türkiye’de Ziyaret Edebileceğiniz 4 Araba Müzesi

birevim faizsiz araba

Günümüzde modern otomobillerin tasarım ve özellikleri, geçmişte üretilen klasik otomobil modellerinden esinlenilmektedir. Çünkü her yeni bir model üretiminde bir önceki modellerden esinlenerek tasarımlar geliştirilmektedir. Otomobillerin geçmişten günümüze yolculuğunu merak eden kişiler, araba müzesi ile bu meraklarını giderebilmektedir.

Sizde sıra dışı araba koleksiyonlarını merak ediyorsanız araba müzelerini ziyaret edebilirsiniz. Ülkemizde yüz yıldan daha eski arabaların tutulduğu, ilk yarış araçlarına kadar farklı araba tasarımlarının sergilendiği araba müzeleri bulunmaktadır. Bu müzeler ile ilgili bilgi verecek olursak;

Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi

Türkiye’de klasik otomobil araç denildiğinde akıllara birçok müze gelmektedir. Bu müzelerden biride Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi seçeneğidir. Bu müze, İstanbul’un Halkalı/İkitelli semtinde bulunmaktadır. Ziyaretçilerine klasik araçların geniş bir koleksiyonunu sunan müze, 1880 ve 1970’li yılların arasında üretilmiş olan otomobiller sergilenmektedir.

Bu müzede, buharlı arabalarda ilk roadster araba örneklerine kadar birçok markanın tasarımını görebilirsiniz. Arabaların geçmişine doğru klasik bir yolculuğa çıkmak isteyen kişiler, mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelidir. Müze yalnızca cumartesi ve Pazar günleri ziyaretçi kabul etmektedir. Kişilerin müze girişinde herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur.

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Klasik otomobil tutkunlarınla 2000 yılından beri ev sahipliği yapan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, İstanbul’un Tarabya semtinde yer almaktadır. Müze içerisinde 1920 yılları ve 1970 yılları arasında popüler olan birçok otomobil modeline rastlayabilirsiniz.

60’tan fazla araç modelinin sergilendiği Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi’nde klasik pikap araçlardan, 1940’lı yıllara ait olan itfaiye araçlarına kadar birçok farklı model bulunmaktadır. Müzeyi ziyaret edecek kişileri yalnızca klasik modeldeki otomobiller değil, aynı zamanda neredeyse yarım asırdan daha eski olan motosiklet modelleri de karşılamaktadır. Bu müze yalnızca Cuma, cumartesi ve Pazar günleri ziyarete açıktır.

Key Araba Müzesi

Türkiye’nin en büyük otomobil müzelerinden biri olarak bilinen Key Araba Müzesi, İzmir’in Torbalı ilçesinde yer almaktadır. 7 bin metrekarelik bir alanda yer alan bu müze, 2001 yılından bu yana toplanan farklı koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Müze içerisinde 1886 yılında üretilen ilk otomobilde dahil olmak üzere  bir asırlık serüven hikayesini anlatan 75 adetten fazla klasik otomobil yer almaktadır.

Bunun yanı sıra Key Araba Müzesi içerisinde dünyaca ünlü markaların ilk modellerine de rastlayabilirsiniz. Eski otomobil markalarında prestij sembolü olarak kullanılan birbirinden farklı yüzlerce maskot, küçük otomobil modelleri ve geçtiğimiz yüzyıllara ait orijinal ekipmanlı benzin istasyonları da Key Araba Müzesi’nde sergilenmektedir.

Özgörkey Araba Müzesi olarak da bilinen bu otomobil müzesi, pazartesi ve salı günleri hariç olmak üzere haftanın her günü ziyarete açıktır.

Rahmi M. Koç Müzeleri

12 farklı koleksiyonu ile bir otomobil müzesinden daha fazlası olan Rahmi M. Koç Müzeleri, İstanbul’un Haliç kıyısında yer alan Hasköy semtinde yer almaktadır. Denizcilikten havacılığa kadar birçok farklı aracın tarihsel gelişiminin inceleme fırsatı sağlayan bu müzede eb ilgi çekici koleksiyonların başında ise Kara Yolu Ulaşımı sergisi gelmektedir.

Müzenin Koç Araba Müzesi ismi ile anılmasına neden olan bu koleksiyon içerisinde yalnızca otomobiller değil, 1880’li yıllardan günümüze kadar kullanılmış tüm ulaşım araçları sergilenmektedir. At arabaları, kağnılar, bebek arabaları ve motosikletler öne çıkan sergiler arasındadır.

Rahmi M. Koç Müzesi’nde klasik araba koleksiyonu çok fazla geniş olmasa da çok sayıda kilometre taşı içermektedir. Müze içerisinde 1898 yapımı buharlı otomobilin yanı sıra 1. Dünya Savaşı’nda kullanılmış olan bir röntgen aracı bile görmek mümkündür. Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan Rahmi M. Koç Müzeleri, araba tutkunları için büyük hazineler içermektedir.

İstanbul’daki Otomobil Müzeleri

Otomobilin tarihi neredeyse insanlık tarihine kadar uzanmaktadır. Tekerleğin icadı ile başlayan bu yolculuk, günümüzde de sürekli olarak geliştirilerek devam etmektedir. Otomobillerin tarih boyunca nasıl bir ilerleme gösterdiğini görmenin en iyi yollarından biride otomobil müzelerini ziyaret etmektir. İstanbul içerisinde günümüzde 4 adet büyük otomobil müzesi bulunmaktadır. Bu müzeler içerisinde birbirinden güzel, geçmiş zamanlarında motor ve makine teknolojisi ile tasarım anlayışını üzerinde taşıyan klasik otomobiller sergilenmektedir. Bu müzeler, araç tutkunları için en ideal yerlerden biridir.

Hatta birçoğu yalnızca otomobil sergilemekle kalmayıp, deniz altı, uçak, bisiklet ve motosiklet gibi araç ve ekipmanları da sergilemektedir. İstanbul’daki otomobil müzeleri ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
  2. Rahmi Koç Müzesi,
  3. Mehmet Arsoy Klasik Otomobil Müzesi,
  4. Sabri Artam Vakıf Otomobil Müzesi,

Bu müzeleri ziyaret ederek otomobillerin tarih boyunca yaşadıkları gelişimi ve değişimi canlı bir şekilde görebilirsiniz.

Dünyaca Ünlü Otomobil Müzesi

Büyük bir otomobil tutkunu olan kişiler için görülmesi gereken birçok dünyaca ünlü otomobil müzeleri bulunmaktadır. Bu müzelerde her tarihten ve her modelden araçlar görebilirsiniz. Oldukça ünlü olan bu otomobil müzelerinden biride ABD’de yer alan Petersan Otomotiv Müzesi’dir. Bu müzede, etkili tasarımı, teknolojik yeniliği ve otomobil kültürünün önemini simgelen birçok araç modeli yer almaktadır.

Petersen Müzesi, tarihi roadster’ları, pahalı arabaları, ünlü, paha biçilemez ve zarif tasarımlı araçları sergileyen bir müzedir. BMW sanat arabalarını, Ford GT 40 Le Mans arabalarını ve klasik Porsche gibi araçları görebilirsiniz. Ayrıca bu müzenin altında sergilenmeyen arabalar ve müzeler yatmaktadır. 250’den fazla araca ev sahipliği yapan bu yer, Rolla – Royce’lar, Ferrari’ler, yarış arabaları, özel hot road’lar ve film arabaları yer almaktadır. Dünyaca ünlü otomobil müzesi olan Petersan Otomotiv Müzesi’ni ziyaret ederek birbirinden farklı özelliklere ve görünüşlere sahip olan araçları görebilir ve inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir