Tarih:6 Mayıs 2024

Yağ Lambası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?

birevim faizsiz araba

Motor yağı ile ilgili ekrandaki gösterge yandığı zaman sürücüler, yağ lambası neden yanar? Ne yapılmalı? Sorularının cevaplarını merak etmektedir.

Yağ lambası aracınızda yandığı durumlarda motor yağı ile ilgili bir problem olduğu anlamına gelmektedir. Bunun için muhakkak bu duruma baktırmanız gerekmektedir. Ama her zaman yağ lambasının yanması motor yağı sorunu olduğuna işaret etmez. Bazen yağ ile alakalı bir sorun olmadığı halde teknik bir arızadan dolayı ekranda gösterge yanlış alarm veriyor olabilir. Bu gibi durumlarda da müşir arızası ile ilgili bakım yaptırmanız gerekebilir.

Çünkü eğer motor yağında sorun yokken göstergenizde sorun olduğu gösteriliyor ve siz bunu öğrendikten sonra bir şey yapmıyorsanız. İlerleyen zamanlarda oluşabilecek olası bir gerçek arıza durumunda gösterge lamba yakmayacak zaten eskiden yanan ışığa aldanarak siz de daha büyük sorunlar ile karşı karşıya kalacaksınız. Bunun için dikkat edilmesi gereken ve baktırılması gereken durumlardan birisidir hem yağ hem de yağ lambası yanması.

Yağ Lambası Yandığında İlk Ne Yapılmalı?

Motor yağı aracın bütün elektronik ve teknik aksamları arasındaki sürtünmeyi azaltarak tekerleklere daha fazla güç aktarılmasını sağlayan bir işlev görmektedir. Motor yağı sürtünmeyi azalttığında hem mekanik parçaların birbirine sürtünerek kaybedeceği enerji tekerlere aktarılıyor. Hem de sürekli olarak sürtünmeden dolayı meydana gelebilecek teknik aksam arızası ve aşınması gibi durumların önüne geçiyor. Eğer yolda giderken motor yağı lambası yandı ise siz de muhakkak bu duruma baktırmalı ve sorunun neden kaynaklandığını çözmelisiniz.

Yolda giderken motor yağı lambanız yandı ise yol boyunca en kısa sürede duracak ve motoru kapatıp bekleyebileceğiniz bir yer bulmalısınız. Bu yeri bulduktan sonra motorunuzu kapatmalı ve aracınızı güvenli bir yerde bekletmelisiniz. Daha sonra alanında uzman kişiler ile iletişime geçerek bir yardım almalı ve ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Çünkü motor yağı lambası yanma sorunu ciddi bir sorun olabileceği gibi yanlış alarm da olabilmektedir. Yine de ne olursa olsun emin olmadan yola devam etmemelisiniz. Aksi takdirde çok daha büyük mekanik problem ve arızalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Motor Yağı Lambası Yağ Olduğu Halde Neden Yanar?

Motor yağı lambasının yanmasının birçok sebebi olabileceği gibi tek bir sebebi de olabilmektedir. Bunların başında en bilineni ve doğasına uygun olarak motor yağının bitmesi gösterilmektedir. Fakat bazı durumlarda motor yağı lambası motor yağı pompası ile alakalı oluşan sorunlar ile ilgili de yanabilmektedir. Bu durum da ciddi ve bakılması gereken bir durumdur fakat motor yağı ile ilgili bir sorun değildir. Müşür ile alakalı sorunlar da motor yağı lambasının yanmasına sebep olmaktadır.

Motor yağı lambasının yanmasının sebepleri arasında olan müşür arızası olduğu zaman, motor yağı ölçümü araç tarafından tam olarak sağlanamamakta ve dengesizlik oluşmaktadır. Bu nedenle de yağ eşit miktarda dağılamamakta basınçtan kaynaklı olan sorunlar motor yağı lambasını yakmaktadır. Her ne olursa olsun bu durumda ciddi riskler taşıyan bir motor yağı lambası yanma sebebi olarak bilinmektedir ve mutlaka uzmanlardan yardım alınmalıdır.

Motor Yağı Lambası Yandığı Halde Yola Devam Edilir Mi?

Motor yağı hali hazırda aracınız ile belirli bir kilometrede bir yenilenmesi gereken bir ihtiyacı iken bunun dışında da motor yağı filtresi ile ilgili olarak da belirli bir kilometrede motor yağı filtresi değişimi yapılması gerekmektedir. Bunun için motor yağı lambası yanan ve motor yağı sorunu yaşayan bir araç ile yola devam etmek oldukça sakıncalıdır.

Motor yağı lambası ilk yandığı zaman kontrol sizde olur ve aracı istediğiniz yerde durdurabilirsiniz. Fakat motor yağından kaynaklı olarak yaşanan diğer mekanik sorunlar meydana geldiğinde yani mekanik aksamlar zarar gördüğünde olası bir kontrolden çıkma durumu bile çok uçta olsa yaşanabilir. Bu sebeple aracınız ile motor yağı lambası yanan yerde durma ve bekleme şansınız varsa yapmalı, eğer ki müsait bir yerde değil iseniz ya da yola acil olarak devam etmek zorunluluğunuz varsa da kontrollü bir şekilde yapmalısınız. Bundan sonra da muhakkak bu yolculuğu bu şekilde daha fazla uzatmadan en yakın bakım merkezi veya uzman ile görüşerek motor yağınıza bakım ve değişim yaptırmalısınız.

Motor yağı lambanızın uzun süreli olarak devamlı yanması durumunda muhakkak buna baktırmalısınız. Aksi takdirde yukarıda belirtilen senaryolar ile karşı karşıya kalabilir ve daha kötü maddi kayıplar yaşayabilirsiniz. Motor yağınızı da uzun yola çıkmadan önce kontrol ettirmeli bunun yanı sıra motor yağı filtresi ve motor yağı ile ilgili bütün aksamları diğer araba parçalarını kontrol ederken kontrol etmelisiniz.

Motor Yağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Ücretler

Motor yağı değişimi yapmak için yağ seçiminizde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Motor yağı seçimi konusunda bilinmesi gerekenlerden ilki yağın akışkanlığı ile ilgili olan viskozitedir. Yağın akışkanlığı ile ilgili olan bu terim, motor yağı için önemli bir etkendir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken ise motor tipine göre motor yağı seçimidir. Motor tiplerine göre değişen motor yağı gereksinimleri bulunmaktadır ve bunları motor yağı ile ilgili uzmanlardan daha fazla bilgi alarak belirleyebilirsiniz.

Bir diğer önemli husus ise motor yağının aracınız ile ilgili en önemli ihtiyaçlardan biri olduğu ve bunun için de motor yağı seçerken kaliteli, onaylı ve güvenilir markaları tercih etmeniz olacaktır. Çok ucuz olmasına rağmen bilinmeyen ve gereken onayları bulunmayan motor yağlarını kullanmanız aracınızın motoruna ve diğer aksamlarına çok ciddi zararlar verebilmekte ve ciddi maddi zararlara sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi bilgiler ile ilgili olarak muhakkak gittiğiniz motor yağı merkezi ya da uzman kişi ile bilgi alışverişinde bulunmanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir